Utenoje šurmuliavo tradicinė Kaziuko mugė

Pavasaris į Uteną atkeliavo kartu su tradicija tapusia Kaziuko muge, kuri uteniškius pakvietė į Utenos socialinės globos namus ir Utenos rajono savivaldybės administracijos pastatą. Rytoj Kaziuko mugės šurmulys neaplenks ir ugdymo įstaigų.

 

Kokia Kaziuko mugė be linksmybių?

Kovo 3-ią Utenos socialinės globos namai svetingai pravėrė duris. Šv. Kazimiero, Lietuvos globėjo, dienos išvakarėse čia vyko tradicinė Kaziuko mugė, šįsyk sulaukusi ypač daug svečių, kurie atvyko iš pačių įvairiausių Lietuvos kampelių. Mugės pirkėjams plačiai atverti piniginių neteko – akį traukusių medžio, keramikos, vilnos dirbinių ir kvapais viliojusių kepinių kainos nesikandžiojo. Kokia gi šventė be linksmybių? Susirinkusiuosius džiugino ir šokti kvietė ne vienas muzikantų kolektyvas, dovanojęs gerai pažįstamų melodijų.
Nuo pat ankstyvo ryto prasidėjusioje Kaziuko mugėje rankų darbo gaminiais prekiavo ir muzikavo Zarasų, Aknystų (Anykščių raj.), Kupiškio, Prūdiškių (Vilniaus raj.), Strūnos (Švenčionių raj.), Lavėnų (Pasvalio raj.), Jotainių (Panevėžio raj.) ir Leliūnų socialinės globos namų aktyvistai. Savo gaminius pirkėjams siūlė ir Rokiškio psichiatrinės ligoninės reabilitacijos centro, Utenos specialiosios mokyklos-daugiafunkcio centro, Utenos rajono neįgaliųjų draugijos prekeiviai, koncertavo sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Utenos viltis” muzikantai, siūlę pasigrožėti ypatingo kruopštumo pareikalavusių rankdarbių paroda.
Pavasario pradžią simbolizuojanti šventė neapsiėjo be varduvininkams skirtų sveikinimų. Šiemet šiltais plojimais ir simbolinėmis dovanomis buvo apdovanoti du Kazimierai.

Tikras džiaugsmas vaikams ir ne tik…

Tą pačią dieną Utenos rajono savivaldybės administracija, nenusižengdama tradicijai kasmet surengti pavasarinę Kaziuko mugę, šio sumanymo neatsisakė ir šiemet: iškeptais skanumynais, savo pačių rankomis pagamintais drožiniais, mezginiais, lipdiniais, piešiniais ir kitais rankdarbiais prekiavo gausus būrys uteniškių.
Į mugę apsipirkti ar akis paganyti atskubėję Utenos rajono savivaldybės administracijos darbuotojai džiaugėsi, kad ir į jų kiemą atėjo šventė: tereikėjo pasiimti piniginę ir – Kaziuko mugės grožybės jau jų rankose. „Tikras džiaugsmas ir mums ir vaikams”, – neslėpė džiaugsmo mugės lankytojai.
Utenos šeimos ir vaiko gerovės centro direktorė Diana Deveikienė nusipirko sagę, kurią priderins prie savo suknelės, o Utenos rajono savivaldybės administracijos Vaikų teisių apsaugos skyriaus vedėja Gailutė Blažienė susigundė nusipirkti puošnią dėžutę. Kitiems smalsu buvo paragauti Onutės šeimynos atvežtų kvapnių kibinų, kurie iš dviejų pintinių kaipmat ištirpo.
Savo pačių rankomis pagamintais dirbiniais ar iškeptais skanėstais mugėje prekiavo Utenos rajono šeimynų vaikai ir globėjai, Utenos specialiosios mokyklos–daugiafunkcio centro meistreliai, Utenos vaiko ir šeimos gerovės centro auklėtiniai ir darbuotojai bei Utenos jaunimo mokyklos Dienos centro lankytojai.
Į mugę su savo dirbiniais atskubėjo Nijolės šeimynos mažiausieji, kurie visuomet randa laiko po pamokų prisėsti prie kruopštaus ir kantrybės reikalaujančio darbo – „žgutų” gaminimo iš pačių smulkiausių karoliukų. „Juos veria vaikai, o aš jiems tik padedu”, – sakė Nijolė Kulikauskienė, teigianti, kad kasmet Kaziuko mugė – puiki galimybė parodyti ir save, ir savo dirbinius kitiems.

Laikraščio „Utenos diena” inf., D. Kazokaitės ir L. Narčienės nuotr.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas