Senjorų neatsakingumas ilgina dantų protezavimo eiles

Panevėžio teritorinė ligonių kasa (TLK) šiais metais jau išsiuntė pirmuosius kvietimus protezuoti dantis asmenims, laukiantiems eilėje ligonių kasų lėšomis apmokamo dantų protezavimo. Pirmojo ketvirčio kvietimai išsiųsti kiek anksčiau nei pernai, o lyginant 2015 ir 2016 metų pirmąjį ketvirtį, šį vasarį kvietimų sulaukė maždaug trečdaliu daugiau asmenų.

Nors ši žinia gera, Panevėžio TLK neprognozuoja greitesnio eilių judėjimo, kadangi nemaža dalis laukiančiųjų dantų protezavimo, ligonių kasai išsiuntus jiems kvietimus, per nustatytą trijų mėnesių laikotarpį dėl įvairių priežasčių vis tiek nesikreipia į odontologus dėl paslaugos suteikimo, o tai gerokai stabdo eilių judėjimą.
Pasak Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėjos Sigitos Paulauskienės, pavyzdžiui, pernai iš 3542 per dvi apskritis (Panevėžio ir Utenos) protezuoti dantis pakviestų asmenų į kvietimą neatsiliepė net 1267. Iš jų 408 – Panevėžio miesto gyventojai, sudarę beveik pusę to miesto pakviestųjų skaičiaus. Apmaudu ne tik dėl to, kad nenuvykusiuosius protezuoti dantų tenka išbraukti iš eilės, bet ir dėl to, kad jie trukdo greičiau gauti paslaugą arba kompensaciją už savo lėšomis protezuotus dantis tiems, kuriems ši paslauga tikrai labai reikalinga. Be to, dalis asmenų, gavusių kvietimus, nebūna laiku susigydę dantų, todėl paslaugos suteikimas ir jos išlaidų kompensavimas užtrunka.
S. Paulauskienė ragina gyventojus, laukiančius eilėje dantų protezavimo (įrašytus į laukiančiųjų sąrašą) ar jų šeimų narius, būti atsakingais ir informuoti ligonių kasą, jei dantų protezavimo paslauga tampa nebereikalinga. Tuomet vietoje šių asmenų protezuoti dantų būtų galima kviesti kitus. Taip pat gyventojai raginami pasitikrinti savo pašto dėžutes. Kvietimai siunčiami registruotais laiškais, todėl pašto dėžutėje reikia ieškoti pašto pranešimo. Jei pašto darbuotojas asmens, kuriam adresuotas laiškas, neranda, dėžutėje paliekamas informacinis lapelis su nurodymu atvykti į paštą. Neatsiimti kvietimai grįžta atgal į ligonių kasą ir pakartotinai nebesiunčiami.
Per 3 mėnesius nuo pranešimo išsiuntimo dienos gyventojui nesikreipus į gydymo įstaigą dėl dantų protezavimo paslaugos suteikimo arba nesikreipus į ligonių kasą dėl šios paslaugos atidėjimo, kviečiamasis išbraukiamas iš sąrašo bei informuojamas apie tai paštu. Iš sąrašo išbraukiami ir tie, kuriems siųsti kvietimai, nepasiekę adresato, grįžta dėl pasikeitusių gyventojų adresų, jei asmenys apie tai neinformuoja ligonių kasos.
Šių metų vasario mėnesį kvietimai išsiųsti 702 Panevėžio ir 445 Utenos apskričių gyventojams, t. y. 382 kvietimais daugiau nei tokiu pat metu jų išsiųsta pernai.
Daugiausia kvietimų išsiųsta laukiantiesiems eilės Panevėžio mieste – 290. Utenos rajono gyventojams išsiųsti 135, Rokiškio rajono – 100, Panevėžio rajono – 95 kvietimai. Jų taip pat sulaukė 82 Pasvalio, po 80 Biržų ir Anykščių, 70 Visagino miesto, 60 Molėtų, 55 Kupiškio, po 50 Ignalinos ir Zarasų rajonų gyventojų.
Nuo 2016 m. sausio 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšos dantų protezavimo išlaidoms kompensuoti savivaldybėms skirstomos nebe pagal statistinį, o pagal prirašytų prie pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigų gyventojų skaičių. Dėl šios priežasties lėšos šiek tiek persiskirstė. Pavyzdžiui, Panevėžio miesto gyventojams jų teko daugiau nei anksčiau. Taip pat, vadovaujantis sveikatos apsaugos ministro įsakymu, nuo 2016 m. sausio 1d. šiek tiek padidėjo vienam asmeniui suteiktoms dantų protezavimo paslaugoms apmokėti skirta suma. Ji dabar yra 376,51 Eur. Vaikų dantims protezuoti skirta maksimali suma padidėjo nuo 1146,90 iki 1158,48 Eur.
Iš viso 2016 metais Panevėžio TLK veiklos zonos gyventojų dantims protezuoti skirta beveik 1,5 mln. Eur.

Panevėžio TLK inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas