Vėžio prevencijai – milijonai

Valstybinė ligonių kasa (VLK) ragina žmonės aktyviau dalyvauti Lietuvoje vykdomose vėžio prevencijos programose. Kaip ir kasmet, taip ir šiemet, joms įgyvendinti skirta užtektinai Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšų – iš viso net 8,5 mln. eurų.

Dabar Lietuvoje įgyvendinamos keturios vėžio prevencijos programos: gimdos kaklelio, krūties, prostatos ir storosios žarnos.
VLK Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vedėjos Daivos Berūkštienės teigimu, nustatyto amžiaus žmonėms, apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu, nė cento nereikia mokėti už paslaugas, kurios suteikiamos pagal šiuo metu vykdomas prevencines programas.
„Šios paslaugos yra kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis, todėl gydymo įstaigoms, sudariusioms sutartis su ligonių kasomis, apmokama už pacientams pagal šias programas suteiktas paslaugas. Nors žmonės kasmet vis aktyviau dalyvauja minėtose programose, tačiau to nepakanka, jie turėtų būti dar aktyvesni”, – teigė D. Berūkštienė.
Daugelyje Europos valstybių prevencinės programos, padedančios dar ankstyvoje stadijoje diagnozuoti vėžį bei užbėgti jam už akių, pradėtos vykdyti jau prieš keletą dešimtmečių ir buvo pasiekta gerų rezultatų. Užsienio patirtis ir moksliniai tyrimai rodo, kad įgyvendinant gimdos kaklelio, krūties, storosios žarnos vėžio atrankinės patikros programas Europos Sąjungos specialistų rekomenduojamose amžiaus grupėse, galima gerokai sumažinti mirtingumą nuo šių ligų.
Lietuvoje, kaip ir daugelyje šalių, pagrindinis prevencinių programų tikslas yra sumažinti sergamumą ir mirtingumą nuo šių ligų. Prevencinės programos vykdomos siekiant diagnozuoti ligą ankstyvoje stadijoje, kurioje ji yra lengvai pagydoma.
„Laiku atlikta profilaktinė apžiūra gelbsti gyvybes. Aišku viena: mirties nuosprendis yra ne vėžys, o žmogaus nesirūpinimas savimi. Kuo anksčiau liga išaiškinama, tuo gydymas paprastesnis ir gydymo rezultatai geresni. Juk anksti nustatyta onkologinė liga gali būti išgydoma”, – sakė D. Berūkštienė.
VLK primena, kad norintieji savo sveikatą pasitikrinti pagal minėtas prevencines programas, turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją toje pirminės sveikatos priežiūros įstaigoje (poliklinikoje ar šeimos sveikatos centre), kurioje yra prisirašę. Gydytojas paaiškins, kokie tyrimai gali būti atliekami pagal mūsų šalyje vykdomas prevencines programas ir skirs jose numatytus tyrimus.

Valstybinės ligonių kasos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas