Istorinis žygis uteniškiui Irmantui atnešė ir kartaus nusivylimo

Istorinis žygis „Žemė-žmogus-žirgas” žemaitukų žirgais aplink Lietuvą uteniškiui Irmantui Kandratavičiui su žemaituke Temba baigėsi vos prasidėjęs. Dvi savaites trunkančią kelionę reikėjo užbaigti dėl netikėtos Tembos traumos.

Portalas udiena.lt jau rašė apie tai, kad rugsėjo 4 dieną iš Šventosios aštuoni raiteliai ir du važnyčiotojai buvo išlydėti į penkias savaites trunkančią kelionę aplink Lietuvą. Tuomet prie šio žygio raitelių prisijungė ir uteniškis Irmantas Kandratavičius su žemaituke Temba.
Šiųmetis Žemaitukų arklių augintojų asociacijos rengiamas žygis buvo skiriamas Etnografinių regionų metams, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 25-mečiui ir Mykolo Kleopo Oginskio 250-osioms metinėms paminėti. Žygio metu buvo aplankyti Lietuvos etnografiniai regionai ir pademonstruotas dėmesys kiekvieno regiono kultūriniam ir istoriniam palikimui.

Tačiau ne visiems žygeiviams šis žygis baigėsi taip, kaip jie svajojo prieš kelionę. Uteniškis Irmantas savo kelionę su žemaituke turėjo užbaigti jau po dviejų savaičių, mat į žirgų susispardymą pateko ir Temba. „Naktį pievoje atitrūko vienas žirgas. Skirtingų bandų žirgai – nėra draugai. Jie puolė „aiškintis” santykių – pakaustyti žirgai susispardė. Kliuvo ir manajai Tembai, kuri po trijų dienų jojimo ėmė šlubuoti sužeistąja koja. Kelionę teko užbaigti”, – apie nelaimingą žygio pabaigą pasakojo Irmantas Kandratavičius. Žiojėjančią žaizdą išvalius ir sutvarkius, liko pažeistas sąnarys. Kelionės tęsti nebuvo galima. „Mano svajonė apjoti aplink Lietuvą neišsipildė. Rokiškio rajone teko atsisveikinti su žygeiviais ir patraukti namo”, – apgailestavo pašnekovas.
Dvi šios kelionės savaitės Irmantui atnešė ir kartaus nusivylimo: jis nebuvo patenkintas žygio vadovavimo principais. Anot jo, pati šio žygio mintis gera, tačiau iš pradžių teko ypač sunkiai įsivažiuoti, mat žygio vadovui trūko vadovavimo sugebėjimų. „Prisimenu, vieną dieną nujodavom 70, o kitą – 85 kilometrus. Tokie atstumai žemaitukams – pernelyg dideli. Žodžiu, kasdien vargino savotiškas maratonas”, – dėstė uteniškis, pamatęs ne vien šviesiąją šio žygio pusę: žirgai buvo nuvargę, nutrintomis nugaromis, tad ne visi pasiekė finišą.
Paklaustas, ar panašiame žygyje dalyvautų ir kitą kartą, Irmantas sakė, kad apie tai jis šiuo metu negalvojantis. Šiuo metu Temba jaučiasi gerai, žaizdos sugijo, tačiau ar dėl sužalotos kojos ji galės įveikti tolimesnius atstumus, neaišku.
„Žygiai reikalingi, tačiau jie turėtų būti tokie, kad jiems pasibaigus žirgai nepervargę sėkmingai pasiektų finišą ir laimingai grįžtų namo”, – pokalbį užbaigė žygio aplink Lietuvą dalyvis I. Kandratavičius.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas