Sukurtas filmas apie Lietuvos puodžių karalių Vytautą Valiušį

Tautodailininkas Vytautas Valiušis visoje Lietuvoje gerai žinomas keramikos dirbinių gamintojas, spinduliuojantis kūrybine energija ir garsėjantis profesionalia bei unikalia savo amato technika. Nors puodžius gerai žinomas ir vertinamas ne tik Lietuvoje, tačiau ir už jos ribų, šįsyk aktyvus kultūrinio gyvenimo puoselėtojas susilaukė neeilinio dėmesio – apie V. Valiušį ir jo kūrybinę veiklą sukurtas dokumentinis filmas.

Pagrindinis filmo siužetas vyksta Utenos kraštotyros muziejaus padalinyje V. Valiušio keramikos muziejuje, kur pats muziejaus steigėjas pasakoja apie savo kūrybą ir puodžiaus amato techniką. Filme galima pamatyti tai, kaip auksinių rankų savininkas gamina unikalius keramikos dirbinius ir sužinoti, iš kur šis puodžius išmoko amato paslapčių.
Dokumentinio filmo kūrėjas, dailininkas ir Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininkas Jonas Rudzinskas pasakojo, kad idėja sukurti filmą apie garsiausią Lietuvos puodžių gimė iš noro šviesti visuomenę ir būtinybės įvertinti neeilinę asmenybę.
„Idėja sukurti filmą apie V. Valiušį kilo dėl mažiausiai trijų priežasčių. Visų pirma, V. Valiušis yra vienas geriausių puodžių ne tik Lietuvoje, tačiau ir už jos ribų. Jis įvertintas už tai, kad geba ne tik kurti, tačiau ir savo kūrybą atitinkamai pateikti – tai muziejaus fenomenas. Antra priežastis buvo tai, kad turėdami tokį meistrą mes galvojame ir apie pačio kūrybos žanro ir amato prasmę. Mąstant apie šios srities pasiekimus Lietuvoje, V. Valiušį vėl galima matyti kaip tam tikrą keramikos dirbinių technikos profesionalą, kuri reikia garsinti. Na, o trečioji priežastis – edukaciniai tikslai. Norime, kad garsus tautodailininkas ir jo amatas neliktų užribyje. Siekiame, kad kiekviena grupė, mokinių būrelis ar pavienis mokinys turėtų galimybę įsijungti DVD filmą ir pamatytų aukščiausio lygio informaciją. Tai ne šiaip sau pasakojimas, o rimto ir nusipelniusio žmogaus mintys bei patyrimai. Šiuo atveju filmas yra ideali forma, o jo sklaida ir būtinybė yra šiuolaikinis aspektas.”
Dokumentinio DVD filmo apie puodžių V. Valiušį leidėjai – Lietuvos tautodailininkų sąjunga (LTS) – praneša, kad filmas platinamas visoje LTS infrastruktūroje.
„Norint gauti filmą reikėtų kreiptis į visuose etnografiniuose Lietuvos regionuose, didžiuosiuose miestuose esančius LTS skyrius, – sakė dokumentinio filmo kūrėjas J. Rudzinskas, pridurdamas tai, kad dokumentinį filmą netolimoje ateityje bus galima pamatyti ir per LRT Kultūros kanalą.

J. Pavilonienės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas