Išmokta pamoka kaip pagerinti savąjį kraštą ir kaip išmokti juo didžiuotis

Europoje nuo 2010 metų kasmet vyksta tarptautinis renginys, skirtas vietos veiklos grupių ir bendruomenių nariams. Renginio pavadinimas – LINC. Žodis sudarytas iš keturių raidžių, kurios išvertus iš anglų kalbos reiškia: L – Leader, I – Įkvėpimas, N – Tinklas, C – Bendruomenė. Kasmet LINC renginys vyksta vis kitoje Europos Sąjungos valstybėje.

Šio renginio tikslas – sudaryti sąlygas įvairių Europos Sąjungos valstybių žmonėms dalintis patirtimi ir bendradarbiauti kaimo plėtros srityje. Šie renginiai suburia žmones ir leidžia jiems keistis patirtimi, dalintis idėjomis, kurti planus ateičiai.
Rugsėjo pabaigoje–spalio pradžioje LINC 2015 renginys vyko Pietų Italijoje esančiame Maratėjos miestelyje. Maratėja yra nedidelis kurortinis miestelis Bazilikatos regione prie Tirėnų jūros. Šis kalnų apsuptas miestelis žymus tuo, kad ant vieno kalno yra pastatyta viena iš didžiausių pasaulyje Išganytojo Kristaus skulptūra. Ją 1965 metais sukūrė skulptorius iš Florencijos Bruno Innocenti.
Utenos regiono vietos veiklos grupės atstovai yra dalyvavę LINC 2012 Estijoje Tartu mieste, o LINC 2014 metais Austrijoje Sillian miestelyje. Šiais metais Utenos regiono vietos veiklos grupės atstovai taip pat planavo vykt į šiųmetį renginį ir ieškoti ryšių naujojo finansavimo laikotarpiui užmegzti, pasidžiaugti sėkmingai įgyvendinta kaimo plėtros strategija.
Šių metų LINC renginyje Maratėjoje dalyvavo delegacijos iš 14 ES šalių. Gausiausia buvo delegacija iš Estijos – ją sudarė per septyniasdešimt dalyvių iš 11 skirtingų organizacijų, dar gausios buvo Suomijos ir Italijos delegacijos. Į Maratėją vyko keturiolika uteniškių, kuriems teko atstovauti ir savam Utenos kraštui bei Lietuvai.
Renginio organizatoriai organizavo iškilmingą renginio atidarymą, konferenciją, iškilmingą vakarienę, išvykas po įgyvendintus vietos projektus ir iškilmingą renginio uždarymą. Uteniškių grupė apsilankė Senizės miestelyje ir greta esančiuose kaimuose. Buvo apžiūrėtas atnaujintas Pranciškonų vienuolyno pastatas Senizėje, amfiteatras Magna Grecia bei ekologinis „Marino” ūkis, kur gaminamas vynas bei perdirbami kiti ekologiški produktai.
Uteniškiai pasirodė tikrai neblogai: sporto varžybose buvo laimėti visų spalvų medaliai, kulinarinio paveldo stalas buvo labai lankomas renginio dalyvių. Sūrius, šakotį, meduolinės tešlos grybukus, duoną, rūkytos mėsos gaminius labai teigiamai įvertino vieno viešbučio restorano vadovas, kuris šakočiu ir grybukais pavaišino ir Maratėjos merą su žmona.
Renginyje buvo susitikta su kolegomis iš Estijos, Suomijos, Austrijos, Vengrijos. Aptartos galimos bendrų projektų idėjos. Belieka laukti, kol atsiras ir finansinės galimybės toms idėjoms įgyvendinti, o kol jų nėra, patiems tenka ieškoti finansinių galimybių ir žmogiškųjų išteklių savo planams įgyvendinti.

Anglų kalbos kursai internetu https://intellectus.lt/

Jolita UMBRASIENĖ, Utenos regiono vietos veiklos grupės vadovė, Audriaus Remeikio nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas