„Utena, kur eini?“, – klausė neabejingi miestui piliečiai

Rugsėjo 4 dieną uteniškai buvo kviečiami į Utenos A. ir M. Miškinių viešąją biblioteką, konferenciją–diskusiją „Utena, kur eini?”. Renginio organizatoriai, „Utena City Alumni” klubas pasidalinti žiniomis, patirtimi ir diskutuoti su miesto gyventojais pakvietė „Investuok Lietuvoje” projektų vadovą Mantą Pabrėžą, verslo planų konkurso „Verslauk!” vykdantįjį direktorių Mindaugą Busilą, nepriklausomą ryšių su visuomene konsultantą Liutaurą Ulevičių, Utenos meno centro vadovę Kristiną Jakubauskaitę-Veršelienę.

Renginio moderatorė, Pasaulio ekonomikos forumo „Global Shapers” tinklo Vilniuje koordinatorė, „City Alumni” iniciatorė Andželika Rusteikienė pristatė konferencijos idėją – suėjus į vieną erdvę padiskutuoti, išklausyti svečių, kurie pateikė savo įžvalgas, kaip jie mato Uteną, kaip ji matoma Lietuvos kontekste, kuriose srityse šis miestas yra konkurencingas, o kuriose dar reikėtų pasitempti. Nors darbo valandomis vykusioje diskusijoje negalėjo dalyvauti visi norintys, tačiau joje buvo iškeltas ir aptartas ne vienas Utenai svarbus klausimas.
Pranešimą apie investicijų galimybes Lietuvoje ir Utenoje skaitęs M. Pabrėža, lygindamas Uteną su kitais panašaus dydžio Lietuvos miestais, pabrėžė tai kad, nepaisant jau daug metų išvystytos tekstilės, metalo apdirbimo, maisto ir gėrimų pramonės, investicijos Utenos mieste mažėja. Tai lemia nesuformuoti potencialiems investuotojams patrauklūs žemės sklypai. „Investuok Lietuvoje”, pasak projekto vadovo, nuolat sulaukia potencialių užsienio investuotojų užklausų apie investicinę aplinką Lietuvoje. Organizacija informuoja verslininkus apie situaciją kiekvienoje savivaldybėje. Tačiau Utenoje, pasak jo, investuotojams siūlomi tik du sklypai. Verslumo skatinimo aspektą apžvelgęs M. Busila papasakojo, kokia kryptimi eina verslas ir kokių veiksmų reikia imtis, norint skatinti investicijas Utenoje. Jis, remdamasis vieno Jungtinių Amerikos Valstijų miestelio patirtimi, pasiūlė savivaldybei parengti savo lėšomis investitoriams tinkamus sklypus, sutvarkyti patalpas – nei vienas verslininkas nelauks poros metų, kiek trunka žemės sklypo formavimo procedūros, jis verslui plėtoti pasirinks kitą savivaldybę, kur jam bus iškart pasiūlytos tinkamos sąlygos.
Abu pranešimai sulaukė labai daug komentarų ir diskusijų, deja, konferencijoje nedalyvavo rajono vadovai, kurie būtų galėję kompetetingai diskutuoti su pranešėjais ir miestelėnais bei atsakyti į kilusius klausimus. M. Pabrėža apgailestavo, kad aukščiausi rajono vadovai jau ne pirmą kartą neatrado laiko susitikti su „Investuok Lietuvoje”.
Ieškoti miesto veido, to, kuo save laikome ir kaip norime kitiems atrodyti, kvietė iš Utenos kilęs L. Ulevičius. „Mes gyvename ne savo istoriją”, – pabrėžė jis, privertęs susimąstyti, ar mes žinome savo tikrąją miesto praeitį, ar susikūrėme naują ir puoselėjame „tuščios skardinės efektą”.
Meninę miesto gyvenimo pusę aptarė, savo darbais džiaugėsi ir ne pirmą kartą viešai suabejojo uteniškių meniniu išprusimu K. Jakubauskaitė-Veršelienė.
Baigiantis diskusijai konferencijos organizatoriai ir dalyviai džiaugėsi aktyviais uteniškiais, gyvenančiais čia ar išvykusiais, tačiau siekiančiais ne tik neatitrūkti nuo Utenos pulso, tačiau ir siekiančiais prisidėti prie miesto vystymosi, modernėjimo ir klestėjimo.

udiena.lt inf., N. Jonavičienės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas