Nepripažintame tinkamu naudoti pastate – atidarymo iškilmės

Po banko „Snoras“ griūties svarstant, koks bus stiklinio statinio, esančio Utenos miesto centre likimas, jam buvo suteiktos ir stiklainio, ir vaiduoklio, ir kiti pavadinimai. Ilgą laiką be šeimininkų stovėjusios stiklo ir aliuminio konstrukcijos buvo aptvertos tvora, vietomis jau pradėjusia griūti, o niekam nepriklausęs 2,5 tūkst. kv. metrų ploto statinys gąsdino uteniškius bei valdžiai buvo didelis galvos skausmas. Todėl kai daugiau nei prieš metus šį pačiame miesto centre esantį pastatą įsigijo bendrovė „Lukneta”, priklausanti privataus kapitalo investicinių projektų vystymo įmonių grupei „GB group“, tai tapo lyg nuskausminamųjų piliulė visam miestui. Tai pripažino praėjusį penktadienį simbolinę atidarymo juostelę perkirpęs Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas.

Į verslo centro atidarymo šventę susirinko Utenos valstybinių įstaigų, pastatą įrenginėjusios statybos įmonės vadovai, jame patalpas išsinuomoję verslininkai ir kiti. A. Katinas, sveikindamas susirinkusiuosius, džiūgavo, kad jam tenka perkirpti toli gražu ne pirmą juostelę ir paaiškino, jog nuo seno mūsų kraštuose egzistuoja paprotys į naują pastatą pirmiausia įleisti katiną, kad šis atneštų sėkmę. Jis linkėjo sėkmės visiems įsikursiantiems naujame pastate, o jo savininkams įteikė Utenos herbą.
Visiems bendrai besidžiaugiant, kad aliuminio ir stiklo konstrukcijų pastatas prikeltas naujam gyvenimui, prisiminimais apie jo gimimą pasidalino architektas, projektavęs banką, tapusį verslo centru, Sigitas Kuncevičius. „Turbūt visi prisimena čia buvusį trikampį žemės plotą, kuriame po lietaus telkšodavo balos, – priminė jis. – Vilniuje dirbau projektuojant centrinį banko „Snoras“ pastatą, o vėliau banko vadovai mane pasikvietė suprojektuoti banko pastatą Utenoje. Pradžioje pastatas buvo trumpas, ilgainiui buvo suprojektuota daugiau patalpų, turint tikslą jas naudoti kaip verslo centrą. Taip gimė trijų aukštų pastato idėja.” Pasak architekto, jam buvo skaudu, kai po banko bankroto statybos sustojo ir pastatą apjuosė tvora, tačiau taip pat buvo ir džiugu, kai prieš metus jam paskambinęs G. Barysas pasiūlė bendradarbiaujant užbaigti šį pastatą.
Kompanijos „GB group” valdybos pirmininkas Giedrius Barysas portalui udiena.lt pasakojo, kad daugelį metų dirbdamas investicijų srityje jis su partneriais investuoja į prekybos, verslo centrų statybą ir vystymą, vien šiais metais jų šalyje įkūrė keletą. Kol kas Utenoje – tai pirmasis „GB group“ objektas, tačiau G. Barysas prasitarė, kad ne paskutinis. „Banko „Snoras” bankroto administratorių pardavimo klausimais konsultavusi kompanija mus pakvietė investuoti į šį projektą, – pasakojo G. Barysas. – Nors buvusiems šeimininkams šio pastato statyba atsiėjo kone 8 milijonus litų, mes jį nupirkome už 2,5 milijonus, tačiau pastatą dar reikėjo užbaigti, todėl dabar skaičiuojame, kad bendros investicijos siekia apie 2 milijonus eurų. Šiuo metu labai džiaugiuosi, kad man nesudrebėjo kinkos ir gana avantiūriškai investavau į regioną, kuriame verslo centrus statyti nėra įprasta.” Pasak jo, šiuo metu jau yra išnuomota per 80 proc. patalpų, netrukus tikimasi išnuomoti ir likusias erdves, šiuo metu vyksta derybos. Verslininkas spėja, kad panašus objektas Utenoje vargu ar atsiras, nes jo statyba nuo pamatų yra brangi.”
Pats didžiausias šio pastato nuomininkas, netrukus įsikursiantis I aukšte – „SEB Vilniaus bankas”, o netoliese duris atvers ir išskirtinės kavos mėgėjus trauks „Vero Cafe” bei kavinė–kokteilių baras. Kol kas pirmame aukšte neveikia nei vienas iš šių objektų.
Antrajame aukšte karaliaus prekybininkai: čia patalpos nuomojamos užuolaidų, batų ir drabužių parduotuvėms, knygynui „Vaga”, optikai „Regos menas”, grožio salonui „Impress”, bei daugeliui kitų įmonių. Jau dabar daugelis jų aptarnauja klientus.
Trečiajame aukšte jau įsikūrė konsultacijų kompanija UAB „SDG” Utenos skyrius, darbą pradėjo antstolis, nekilnojamo turto agentūra ir matininkas. Šiame aukšte dar yra laisvų nuomojamų patalpų.
Kaip išsiaiškino „Utenos diena”, ne tik juosta perkirpta, bet ir kai kurių įmonių veikla verslo centre pradėta vykdyti gerokai per anksti – Statybos užbaigimo komisijai statinio nepripažinus tinkamu naudoti. Šį faktą patvirtino pats G. Barysas, pripažinęs, kad „šiuo metu dar vyksta procesas, trūksta tik vieno atostogaujančio Statybos užbaigimo komisijos nario parašo”. Tai patvirtino ir Utenos teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus vedėjas Jonas Spietinis. Pastarasis, netikėtai paklaustas žurnalistų apie nepripažintame tinkamu naudoti statinyje vykdomą veiklą atsakė, kad tokiame pastate veiklos vykdyti negalima, tačiau atsitokėjęs ėmė aiškinti, kad gal tą veiklą ir galima vykdyti, kol baigsis popierizmas ir susirinks komisija… Tačiau kolegai kategoriškai paprieštaravo Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos vyriausioji specialistė Vida Aliukonienė užtikrinusi, kad jokia veikla visuomeninės paskirties nepripažintuose tinkamais naudoti pastatuose vykdoma būti negali, o jei taip yra – tai pažeidimas.

Terasos stogai ir kitos stiklo konstrukcijos Beremisstiklas.lt

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas