Uteną aplankė retas plėšrus vabzdys

Uteniškė Laimutė Rūkienė rankiodama sudžiuvusius lapus nuo kieme stovinčiuose vazonuose auginamų pelargonijų aptiko įsitaisiusį retą Lietuvoje svečią – žalią, žiogą primenantį vabzdį. Portalui udiena.lt ji sakė neseniai skaičiusi, kad tai – maldininku vadinamas vabzdys. Moteris vabzdį ir visą gėlę su vazonu uždengė plonu audeklu, kad jis nepabėgtų kol bus užfiksuotas žurnalistų objektyvo ir pademonstruotas kaimynėms. Vėliau L. Rūkienė jį žadėjo paleisti. „Matote, koks storas pilvas, čia greičiausiai patelė, – svarstė uteniškė. – Paleisiu, tegul dauginasi.”

Kaip portalui udiena.lt aiškino Gamtos tyrimų centro Entomologijos laboratorijos vyresnioji mokslo darbuotoja Jolanta Rimšaitė, į uteniškės rankas pateko europinis maldininkas (Mantis religiosa), plačiausiai paplitęs Centrinėje ir Pietų Europoje, Azijoje, Afrikoje, introdukuotas Australijoje, Šiaurės Amerikoje. Europinis maldininkas gyvena gerai įšilusiose pievelėse, pušynų pakraščiuose Lenkijoje, yra registruotas Latvijoje bei Baltarusijoje. Vidurio Europoje tai – taip pat nykstanti rūšis.
J. Rimšaitė prisiminė, kad pirmasis maldininkas Lietuvoje aptiktas 2008 metais, 2010 metais buvo užregistruota jau daugiau pranešimų apie šį vabzdį, vienas jų – taip pat iš Utenos, 2013 – aptiktas vėl tik vienas maldininkas, vėliau tęsėsi tyla. Šiais metais, pasak specialistės, plūstelėjo didžiulis pranešimų apie įvairiose šalies vietose pastebėtus maldininkus srautas, dešimtys laiškų iš Vilniaus, Druskininkų, Alytaus, Elektrėnų pasiekia Gamtos tyrimų centrą. Tačiau Utenoje rastas maldininkas – pirmasis.
Kol kas specialistai dar nesiryžta teigti, kad ši nykstanti vabzdžių rūšis apsigyveno Lietuvoje – iki šiol nebuvo rasta jų jauniklių, tik gyventojai maldininkus pastebėdavo įpusėjus rugpjūčiui, stipriai atšilus orui ir praūžus audroms. Jei tai nėra tik vabzdžių migracija, rugpjūtį suaugę jaunikliai padės kiaušinėlius, iš kurių išsiris jaunikliai.

Autorės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas