Gyventojai raginami akylai saugoti asmens dokumentus

Kartais nutinka, kad prarandame asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančius dokumentus (asmens tapatybės kortelę ar Lietuvos Respublikos piliečio pasą). Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos skyrius primena, kaip elgtis praradus svarbius dokumentus.

Pilietis, praradęs asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinantį dokumentą, turi užpildyti nustatytos formos pranešimą ir asmeniškai pateikti jį bet kuriai teritorinei policijos įstaigai, migracijos tarnybai, o esantis užsienio valstybėje – konsulinei įstaigai. Nustatytos formos pranešime apie asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančio dokumento praradimą pilietis turi nurodyti prarasto asmens dokumento duomenis (jeigu juos žino) ir praradimo aplinkybes. Atsiradus prarastam asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančiam dokumentui, įsipareigoja nedelsdamas jį grąžinti migracijos tarnybai ar Lietuvos Respublikos konsulinei įstaigai.
Pranešimą apie asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančio dokumento praradimą pilietis gali pateikti ir elektroniniu būdu, prisijungęs prie informacinės sistemos https://epis.vrm.lt. Elektroninį pranešimą apie prarastą asmens dokumentą galima pateikti bet kuriuo paros metu. Asmens dokumentas skelbiamas negaliojančiu nuo informacijos gavimo Migracijos skyriuje dienos. Ši paslauga yra patogi – nereikia asmeniškai vykti į atsakingą instituciją paskelbti asmens dokumento negaliojančiu.
Piliečio, praradusio asmens dokumentą, pageidavimu nustatyta tvarka migracijos tarnyboje išduodamas laikinasis pažymėjimas, patvirtinantis jo asmens tapatybę, galiojantis 1 mėnesį nuo jo išdavimo dienos. Valstybės rinkliava už laikinojo pažymėjimo išdavimą neimama.
Asmens tapatybės kortelė ir pasas piliečiui, praradusiam asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinantį dokumentą, skubos tvarka neišduodami. Tik išimtinais atvejais, nurodant svarbias priežastis, dėl kurių būtina gauti asmens tapatybės kortelę ar pasą skubos tvarka, ir pateikiant šias priežastis patvirtinančius dokumentus, migracijos tarnybos vadovo arba kito įgalioto valstybės tarnautojo sprendimu, asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinantis dokumentas gali būti išduotas skubos tvarka.
Migracijos skyrius, siekdamas apsaugoti piliečius nuo papildomų rūpesčių, prašo saugoti savo asmens dokumentus, ypač naudojantis viešuoju transportu ar masinio susibūrimo vietose.

Utenos AVPK inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas