Patikrinta, ar mėsos gaminiai rūkomi saugiai ir kokybiškai

Nuo šių metų pradžios Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai patikrino 25 mėsos gaminių gamybos įmones, kuriose gaminamos rūkytos dešros ir kiti mėsos gaminiai. Neatitikimų daugiau nustatyta smulkiose individualiose įmonėse, gaminančiose rūkytus mėsos gaminius nedideliais kiekiais.

 

Patikrinimų metu įvertinta 63 gamybos partijų, t. y. per 4 tonų įvairių rūkytų mėsos gaminių sauga ir kokybė. Buvo tikrinama, kaip laikomasi gamybos technologijų, higienos, ženklinimo ir kitų reikalavimų, ar rūkyti mėsos gaminiai atitinka maisto saugos rodiklius – ar juose neviršijamos didžiausios leistinos teršalų (policiklinių aromatinių angliavandenilių) koncentracijos.
Ištyrus 14-os pavadinimų gaminių mėginius Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje, nustatyta, kad 4 pavadinimų rūkytuose mėsos gaminiuose benzo(a)pireno ir policiklinių aromatinių angliavandenilių koncentracijos viršijo leistinas normas. Didesni cheminių teršalų kiekiai buvo rasti pirmos rūšies šaltai rūkytoje kiaulienos šoninėje ir kiaulienos kumpyje, aukščiausios rūšies karštai rūkytame kaimiškame kumpelyje ir šaltai rūkytoje kiaulienos nugarinėje.
Apibendrinus patikrinimų rezultatus, 16 proc. įmonių buvo nustatyta ženklinimo, 20 proc. – higienos pažeidimų. Pasitaikė atvejų, kai įmonės savikontrolės programose iš viso nebuvo numačiusios atlikti tyrimų policiklinių aromatinių angliavandenilių koncentracijai gaminiuose nustatyti.
Gamintojai įpareigoti nedelsiant pašalinti nustatytus pažeidimus, savikontrolės programose numatyti rūkytų mėsos gaminių saugos rodiklių kontrolę, kai kurios įmonės privalės atlikti pakartotinius savo produkcijos (rūkytų mėsos gaminių) tyrimus dėl policiklinių aromatinių angliavandenilių koncentracijos.

VMVT inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas