Keistas baltojo gandro elgesys nustebino ornitologus

Lietuvos ornitologų draugija (toliau – LOD) gavo laišką, kuris sukėlė nemažai diskusijų tarp ornitologų, o kartu gailestį dėl žuvusių paukščių. Tai neeilinis baltojo gandro elgesio atvejis.

Neretai baltieji gandrai kartais patys išmeta dalį ar net visus jauniklius. Tai siejama su prastomis mitybinėmis sąlygomis, kai tėvai nesugeba išmaitinti visų jauniklių. Skaudu žmonėms matyti, kai gandrai patys išmeta dar visai mažus jauniklius, tačiau taip jau sutverta gamtoje. Neretai žmonės tokius jauniklius, jei jie lieka gyvi, išaugina ir dalį jų sugrąžina į gamtą.
Taip pat žinoma atvejų, kai konkurentai, atskridę į svetimą lizdą, išmeta šeimininkų padėtus kiaušinius ar mažus jauniklius. Manoma, jog kol jaunikliai dar nepaaugę baltieji gandrai stengiasi ieškotis maisto netoli lizdo tam, kad nuolat jį stebėtų.
Tačiau LOD atsiųsta istorija tikrai nustebino net ir gerai su gandrų gyvenimu susipažinusius ornitologus.
„Vakar teko aplankyti savo tėvus, gyvenančius Elektrėnų savivaldybės vienkiemyje. Šalia sodybos jau daugelį metų ant stulpo yra susuktas gandralizdis. Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiemet, jame pavasarį įsikūrė gandrų šeima, kuri išperėjo keturis gandriukus. Abu suaugę gandrai maitino ir augino savo atžalas iki praėjusios savaitės.
Tačiau atsitiko sunkiai paaiškinamas įvykis.
Staiga senasis gandras pradėjo kojomis ir snapu daužyti gandrę, kuri bandė pasprukti, tačiau jis atkakliai ėmė skraidyti paskui ją, persekioti. Kur ji nutūpdavo, vis stengėsi ją kapoti. Tai tęsėsi apie pusdienį – kol ji galiausiai pavargo, atskrido į lizdą, atsitūpė prie gandriukų ir uždengė juos savo kūnu bei sparnais. Tuomet atskridęs gandras ją talžė tol, kol gandrei pasirodė kraujas – galiausiai jis ją užkapojo negyvai ir išmetė iš lizdo, o po to toks pat likimas ištiko ir gandriukus. Tėvukas pasakojo, jog surinko žuvusius gandrus ir juos užkasė.
Šiandien vienišius gandras vienas likusiame tuščiame lizde, retkarčiais kalena snapu, išskrenda ieškoti maisto – gyvena lyg ir nieko nebūtų nutikę. Prašau paaiškinkite priežastis, kurios galėjo lemti tokį gandro elgesį – tokio įvykio dar neteko girdėti ir niekas to negali tinkamai išaiškinti”, – į LOD kreipėsi Vidas Gackas.
Gamtos tyrimų centro Paukščių ekologijos laboratorijos mokslininko dr. Mindaugo Dagio nuomone, tai gali būti svetimas gandras, užpuolęs lizdą, o tikras šeimininkas galėjo būti išvytas. Matyt, to nepastebėjo vienkiemio šeimininkas. Jei taip, tuomet situacija būna gana ekstremali (iki patelės užkapojimo), tačiau gandrų gyvenime neretai pasitaiko. Antra, patelė galėjo būti užkapota ir todėl, kad patinas galėjo ginti lizdą nuo svetimo gandro.
Baltųjų gandrų kovos dėl lizdų vyksta dažnai. Žmonės galėtų sumažinti panašių dramų gamtoje skaičių tuomet, jei iškeltų pakankamai dirbtinų lizdinių platformų gandrams ant stogų ar medžiuose – tokiu būdu būtų palaikytos senojo Lietuvos kaimo tradicijas.

udiena.lt ir LOD inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas