Trys dienos kitaip

Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras gegužės 29 – 31 d. Sudeikiuose suorganizavo sveikatinimo stovyklą suaugusiems. Dalyviai įsikūrė Sudeikių mokykloje-daugiafunkciame centre. Kiekvienas buvo aprūpintas asmeniniu puodeliu, kuprine ir rankšluostėliu. Šios priemonės pravertė stovyklos metu.

Stovyklautojus maitino ,,Žolinčių akademijos” prezidentė Danutė Kunčienė. Maistas buvo skirtas organizmui valyti. Daugeliui tai buvo tikras savęs išbandymas, pažinimas. Sustiprėjo skonio pojūčiai, jutome saiką, o trintą maistą ilgai laikėme burnoje ir mėgavomės. Po kiekvieno valgymo vykdavo padėkos ratas, kurio metu, susikibę rankomis, tyloje, kalbėjome ,,maldelę”. Buvome kaip didelė (36 žmonės), darni, puoselėjanti senus papročius, dvasinga šeima.
Pirmą stovyklos dieną laukė šiaurietiškojo ėjimo žygis. Stovyklautojai turėjo įveikti 7 km atstumo trasą – iki Bikuškio dvaro ir atgal. Dalyviai – skirtingų pajėgumų ir nusiteikimo, tačiau visi sėkmingai pasiekė kelionės tikslą. Grožėjomės įspūdingu Bikuškio dvaru, Alaušo ežeru, dvasia, kuri sklandė kiekviename medyje, takelyje, augaluose, drugelių sparniukuose, šlamėjo po kojomis ir kiekvieną apglėbė nenusakomu ramumu. Kiek pailsėję, darėme mankštą ir ruošėme kojas grįžimui į stovyklą. Visi sėkmingai įveikė trasą.
Po vakarienės rinkomės konferencijų salėje, kur D. Kunčienė pravedė sveikos gyvensenos paskaitą. Didžiausias dėmesys buvo nukreiptas į mitybą, jos prasmę, produktų derinimo svarbą. Ji išskyrė 10 geros sveikatos elementų:
1. Mokėjimas pabūti tyloje, meditacija, gebėjimas atsipūsti.
2. Judesys ir kvėpavimas.
3. Mityba (valgymo kultūra).
4. Higiena.
5. Poilsis.
6. Apranga.
7. Namai (kokioje aplinkoje praleidžiame didelę dalį savo gyvenimo).
8. Draugai.
9. Vidinė nuostata ir reiklumas sau – svarbiausias elementas!
10. Savigyda.
Šio vakaro metu susipažinome, kiekvienas dalyvis išsakė savo lūkesčius ir patirtį sveikos gyvensenos plotmėje.
Drąsiausi stovyklautojai rytą pradėdavo su Danute maudynėmis ežere ir saulės pasveikinimu. Kiti dieną pradėjo mankštindamiesi ant rasotos žolės. Vėliau visi traukėme į edukacinę žoliavimo programą. Mokėmės pažinti augalus, ragavome, dalijomės džiovinimo, fermentavimo, kulinariniais receptais; rinkome augalus pynimui. Pynėme vainikus ir kaip maži vaikai džiaugėmės savo kūriniu. Pasirodo, kad iš pasirinktų augalų bei vainiko formos galima apibūdinti žmogų.
Laukė dar viena labai smagi teorinė bei praktinė pirtininkų pamoka-procedūros. Išmokome rišti vantas, sužinojome, kad ne plakimas, o paglostymas ir paplekšnojimas, sąnarių šildymas yra esminė pirties procedūra. Nuvykę į „Alaušo slėnį”, gavome visus pirties malonumus: aromaterapiją su vantomis, išsitrynimą druska ir vanojimąsi vantomis. Nusivylusių nebuvo. Kitomis akimis pradėjome žiūrėti į pirtį, jos ritualus ir prasmę, kurią dažnas suvokia gana iškreiptai.
Sekmadienis prasidėjo jogos užsiėmimu, kurį (kaip ir kitas tos dienos veiklas) vedė Brigita Paulauskienė.
Fraktalus piešėme lauke, sugulę, susėdę ant kilimėlių. Saulutė, vėjelis, nuo ežero dvelkianti gaivuma ir nenusakomas ankstyvos vasaros kvapas glostė, ramino ir leido pasinerti į spalvų, pasąmonės pasaulį. Laikas pralėkė nepastebimai. Nusipiešėme po laimės paukštį (kai kas ir po du). Nepaprastai trapu, gražu, individualu ir nepakartojama. Tai lyg meditacija, savęs pažinimas, mėgavimasis laiku, kada nereikia apie nieką galvoti, o pasineri į stebuklingą spalvų, linijų pasaulį.
Nepastebėjome, kaip praėjo trijų dienų stovykla. Visko buvo daug ir vieni įspūdžiai keitė kitus… Lyg sapnas, kuris pabudus įstrigo atmintyje, maloniai primindamas mielas akimirkas. Žmonės, kurie praleido laiką kartu, tapo artimesni, atsirado bendrumo jausmas. Išsiskyrėme tikėdami, kad dar susitiksime. Atsiliepimai, kurie buvo išsakyti vertinimo anketose, pranoko lūkesčius ir paskatino po metų stovyklautojus pakviesti vėl.

Įkvėpk ateitį, iškvėpk praeitį!
Marcas Chernoffas

Parengė Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro direktorės pavaduotoja Ina Meidienė

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas