Ką reikia žinoti apie aviečių, gervuogių ir sausmedžio auginimą?

Vasara – laikas, kai galime nors truputį pasimėgauti avietėmis, o pastaruoju metu – ir vis labiau populiarėjančiomis gervuogėmis ar sausmedžio vedamomis melsvomis uogomis. Specialistai pastebi, kad šių augalų sodinukus galima sodinti iš vazonėlio visą sezoną ir pirmuoju derliumi džiaugtis jau kitais metais. Plikomis šaknimis sodinukai sodinami pavasarį arba rudenį, o derlius skinamas antrais metais po pasodinimo.

Sodinimas ir priežiūra

Visi šie augalai mėgsta saulėtas vietas, tačiau gali augti ir pusiau pavėsyje, mažuose sklypuose juos galima sodinti prie tvoros ar sienos. Jie mėgsta derlingą ir vidutinio drėgnumo žemę – augalai negali mirkti vandenyje. „Avietes ir gervuoges reikėtų sodinti eilėmis, paliekant 0,5–1,0 m tarpus tarp augalų ir 2–3 m – tarp eilių, tokiame pat gylyje, kokiame augalas augo vazonėlyje. Pasodinti augalai palaistomi, pamulčiuojami durpėmis, tuomet aviečių seni stiebai nukerpami iki pat žemės, o gervuogėms paliekamas 20 cm stuobrelis, – aiškino sėklų ir kitų sodo bei daržo prekių parduotuvės „Žalia stotelė” vedėja Jūratė Vareikienė. – Reikėtų sodinti 2 ar 3 sodinukus 1–1,5 m atstumu – taip augalai tinkamai apsidulkins ir kasmet duos derlių. Beje, sausmedžiai mėgsta rūgštoką dirvožemį.”
Avietės ir gervuogės linkusios suaugti į ištisus sąžalynus, tad pavasarį viename kelme reikėtų palikti 8–12 stiprių ir sveikų pernykščių stiebų. Vegetacijos metu, kai nauji stiebai pasiekia 15 cm ūgį, silpnus reikia išpjauti, o rudenį prie pat žemės išpjauti nuderėjusius dvimečius stiebus. Su sausmedžiais daug paprasčiau: jie genami tik po 6–8 metų, išpjaunant senas, ligotas ar trukdančias šakeles.
Uogakrūmius patariama tręšti kompleksinėmis uogakrūmiams skirtomis trąšomis be chloro. Vidutinė tręšimo norma – 30–50 g kvadratiniam metrui. 2/3 trąšų normos išberiama anksti pavasarį, o likusioji – žydėjimo pradžioje. Tręšiant sausmedžius, dėl ankstyvo jų derėjimo iš karto reikia išberti visą trąšų normą. Labai svarbu laikytis trąšų gamintojų nurodytų tręšimo normų, nes pertręštų augalų nauji ūgliai gali nespėti subręsti ir žiemą pašalti.

Vaiskrūmių apsauga nuo kenkėjų

Didžiausią dėmesį reikėtų skirti avietėms, nes jas dažniausiai puola kenkėjai. Lengviausiai pastebimi amarai, nuo kurių gelbėja purkšimas insekticidais. Kai ant jaunų stiebų susidaro smulkių pilkšvų ir įdubusių dėmelių su tamsiai violetiniu apvadu, augalas kenčia nuo avietinio svylagrybio (degulių). Kita dažna diagnozė – avietinis dvyngrybis (žievėplaišos): šios ligos pirmieji simptomai ryškiausiai matomi ant stiebų – aplink lapų išaugimo vietą atsiranda didelių, rudų, violetinių dėmių, apjuosiančių stiebą, vėliau plintančių į viršų ir žemyn. Apsaugai nuo šių pastarųjų ligų augalus reikėtų purkšti fungicidais (iki vegetacijos pradžios, prieš žydėjimą, po žydėjimo bei nuėmus derlių).
J. Vareikienė pabrėžė, kad, siekiant išvengti ligų ir kenkėjų, pirmiausia turi būti tinkamas augalų sodinimas ir priežiūra: sodinami tik sveiki augalai ir itin svarbi tinkamai paruošta vieta – reikėtų surinkti visus senus lapus, nes juose gyvena ir veisiasi kenkėjai.
Gervuogių kenkėjai labai nepuola, o sausmedžiai jautrūs grybinėms ligoms. Viena pagrindinių – miltligė. Ji atsiranda, kai neprapučia vėjas arba augalai pernelyg sutankėję, tad, kad ir labai retai, reikėtų nepamiršti genėti. Nuo šios ligos, kaip ir nuo aviečių ligų, saugo fungicidai.

Rekomenduojamos veislės

Rekomenduojamos Lietuvoje populiarios ir puikiai derančios aviečių veislės – remontantinės veislės ‘Polka’ bei ‘Polana’, kurios pasižymi didelėmis, tvirtomis ir nesubyrančiomis uogomis, atsparumu ligoms. Norintiems ankstyvo derliaus, patariama rinktis veislę ‘Laszka’, kuri sunokina piršto formos iki 3–4 cm ilgio uogas, arba ‘Glen Ample’ – uogos plataus kūgio formos, tamsios spalvos, didelės, noksta palaipsniui, todėl galima mėgautis ilgesnį periodą. Abi veislės atsparios šalčiams ir ligoms. Šios veislės derlių paprastai duoda rugpjūčio mėnesio pirmoje pusėje.
Ieškantiems gervuogių veislės patariama rinktis vieną iš šių: itin derlingos bedyglės veislės ‘Orkan’ bei ‘Black Satin’. Taip pat rekomenduojama veislė – ‘Gazda’, turinti šiek tiek spyglių. Gervuogės žydėjimo metu būna itin puošnios, dera kekėmis. Gervuogių derliaus galima tikėtis rugpjūčio mėnesio pradžioje.
Uogų laukiantiems jau gegužės mėnesio pabaigoje–birželio mėnesio pradžioje rekomenduojamos sausmedžio veislės: ankstyvosios, vidutinio augumo ‘Atut’ bei ‘Duet’, saldžiarūgštes uogas vedančios ‘Indigo’, ‘Balalaika’, ‘Morena’ ir ‘Karina’. Saldžias uogas mėgstantys gali rinktis veislę ‘Nimfa’.

„Žalios stotelės” inf., „Žalios stotelės” nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas