Vyko paskaitos apie psichoaktyviąsias medžiagas

Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras iš Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos lėšų įgyvendina projektą „Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimas – visuotinė problema”.

Gegužės 7 d. Utenos „Saulės”, Adolfo Šapokos ir Dauniškio gimnazijose vyko 4 pamokos 9–10 klasių mokiniams. Vilniaus respublikinės universitetinės ligoninės Toksikologijos centro vadovas gydytojas Robertas Badaras mokinius supažindino su psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo pasekmėmis, žala sveikatai, aplinkai, fizine bei psichologine priklausomybe. Su gimnazistais diskutavo tema ,,Ar psichoaktyvių medžiagų naudojimas – reali jaunimo problema?”
Po pietų vyko paskaita specialistams. Lektorius apžvelgė situaciją Rytų Europoje, kur pagrindinis sveikatos rizikos faktorius yra alkoholio vartojimas. Pagal Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO) 2008–2010 m. daugiausia alkoholį vartojančios šalys – Baltarusija, Moldova ir Lietuva. Gydytojas paneigė labiausiai paplitusius mitus apie alkoholį: alkoholis tik pavienių žmonių problema; nuo alkoholio priklausomi žmonės degradavę ir amoralūs; vaikai neserga alkoholine priklausomybe; alkoholis sušildo; brangūs gėrimai mažiau žalingi sveikatai; alkoholio reklama nėra žalinga. Vis naujų psichoaktyvių medžiagų atsiranda rinkoje, apie kurių žalingą poveikį ir pasekmes mes nežinome, todėl ši tema išlieka aktuali. Pagal PSO rekomendacijas efektyvi prevencija: mokesčių didinimas, prieinamumo mažinimas bei reklamos ribojimas. Lektorius akcentavo, kad mokyklų aplinkos testavimas dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų yra efektyvi prevencinė priemonė. Utenos rajone tai atlikti sutiko dvi ugdymo įstaigos.

Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro inf.

VSB nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas