Utenos apskrities policijos pareigūnams gelbsti tarnybiniai šunys

Visame pasaulyje specialiosios tarnybos į pagalbą pasitelkia tarnybinius šunis. Keturkojų „pareigūnų” reikšmę sunku pervertinti. Ieškodami dingusių žmonių, šunys yra išgelbėję daugybę gyvybių, sekdami ,,karštaisiais” pėdsakais atskleidę ne vieną nusikaltimą, suradę narkotinių ir psichotropinių medžiagų – be jų pagalbos ne vienas nusikaltimas būtų likęs neatskleistas.

Kiekvienas į tarnybą priimamas šuniukas yra testuojamas ar jis tinkamas tarnybai, pagal patvirtintą Lietuvos policijos generalinio komisaro tvarką. Po testavimo prasideda kvalifikacijos įgijimo etapas, kuris trunka apie 10 savaičių. „Kvalifikuotas tarnybinis šuo yra tuomet, kai jis vykdo visas funkcijas – seka pėdsakais, ieško gyvų dingusių asmenų, vykdo daiktų paiešką, apsaugos bei bendro paklusnumo funkcijas”, – teigia Utenos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Zarasų rajono policijos komisariato Kelių policijos poskyrio viršininkė Agnė Kruopė, kuri yra atsakinga už kinologijos veiklą Utenos apskrityje. Tarnybinis šuo įgijęs kvalifikaciją yra specializuojamas. Atsižvelgiant į tarnybinio šuns savybes, jis yra specializuojamas narkotinių ir psichotropinių medžiagų paieškai arba žmogaus lavono ir (ar) jų dalių paieškai. Specializacija trunka iki vienerių metų. Be to, keturkojai pareigūnai yra efektyvi prevencinė priemonė viešosios tvarkos palaikymui masiniuose renginiuose, kuriuose neretai kyla įvairaus pobūdžio konfliktai.
Utenos apskrities vyriausiame policijos komisariate dirba keturi tarnybiniai šunys. Molėtų kinologo šuo Grand vykdo daiktų ir dingusių gyvų asmenų paiešką, seka pėdomis, užtikrina apsaugos funkcijas. Šuo yra specializuotas – ieško žmonių lavonų ir (ar) jų dalių. Anykščių tarnybinis šuo Ukaš vykdo daiktų, dingusių gyvų asmenų paiešką, seka pėdomis, užtikrina apsaugos funkcijas ir yra specializuotas narkotinių bei psichotropinių medžiagų paieškai. Utenos tarnybinis šuo Voltas vykdo daiktų, dingusių gyvų asmenų paiešką, seka pėdomis, užtikrina apsaugos funkcijas ir taip pat yra specializuotas narkotinių bei psichotropinių medžiagų paieškai. Neseniai keturkojų „pareigūnų” gretas papildė vokiečių aviganių veislės šuniukas Rokis, kuris dirba Visagino policijos komisariate ir šiuo metu vyksta į kursus, kad būtų kvalifikuotas, o vėliau ir specializuotas.
Nors tarnybiniai šunys oficialiuose dokumentuose įvardijami kaip „specialioji policijos priemonė”, tačiau pareigūnams, kinologams, keturkojis – nepamainomas kolega ir pagalbininkas, atliekantis įvairiausias užduotis, padedantis sulaikyti nusikaltėlius ir pažeidėjus. Utenos policijos pareigūnai, dirbantys su tarnybiniais šunimis yra atskleidę nemažai nusikaltimų, suradę dingusių žmonių, lavonų ir narkotinių medžiagų.

Utenos AVPK inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas