Užpalius ir Suomiją vėl sujungs muzikinis tiltas

2014 metais Užpaliuose vyko didžiulis renginys – atvyko svečiai iš Suomijos – kantelių ansamblis LuoMuKanteleet su vadove Maarit Aarvala – ir atsivežę savo liaudiškus instrumetus padarė šventę ne tik užpalėnams, bet ir šio krašto svečiams. Suomijos liaudies instrumentai kantelės yra analogiški mūsų naudojamoms kanklėms. Tą sykį muzikantai iš Suomijos ne tik koncertavo, bet ir bendravo su visuomeninės organizacijos Užpalių kanklininkių ansamblio „Pasagėlė” nariais, kartu šoko, dainavo, linksminosi ir aplankė gražiausias šio krašto vietas.

Suomių vizito metu abu kolektyvai labai susibendravo, todėl prisimindami puikius įspūdžius LuoMuKanteleet kolektyvo nariai pasikvietė į svečius VO Užpalių kanklininkių ansamblį „Pasagėlė”. Taigi, praėjus metams po įdomaus ir skambaus suomių kantelininkų apsilankymo, šiemet jau užpalėnai kraunasi daiktus, mokosi naujas dainas ir ruošiasi į Suomijos sostinę Helsinkį. Laukia smagi ir pilna įspūdžių kelionė – VO kanklininkių ansamblio „Pasagėlė” nariai ne tik aplankys naują kraštą, bet ir koncertuos bei dalinsis savo muzikos tradicijomis. Suomijoje laukia net du koncertai „Pavasario melodijos suvienys mus”: balandžio 25 d. 16 val. koncertas LR ambasadoje Suomijoje, o balandžio 26 d. 15 val. koncertas Marjatta-koulu Helsinkyje kartu su LuoMuKanteleet ansambliu. svečius VO Užpalių kanklininkių ansamblį „Pasagėlė” džiugina ne tik tai, kad galės parodyti savo kultūrą ir atliekamą muziką svečios šalies nariams, tačiau ir tai, kad galės priminti apie lietuviškas tradicijas svečioje šalyje gyvenantiems lietuviams.
Visuomeninė organizacija Užpalių kanklininkių ansamblis „Pasagėlė” Utenos rajone, Užpaliuose įkurta 1999 metų kovo 9 dieną. Senas tradicijas puoselėjantis ir jau ne pirmus kūrybos metus skaičiuojantis ansamblis ne tik skleidžia liaudies muziką, bet ir telkia užpaliečius, gerbiančius liaudies meną, palaikančius kankliavimo tradicijas bei vienija visus, kam rūpi kultūrinis, tautinis Užpalių krašto atgimimas. Tai – juridinis asmuo, turintis teisinį savarankiškumą. VO pirmininkė ir vadovė Jurga Valaitienė, o kanklių vadovė Loreta Liaugaudė.

Jurgita Markūnaitė

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas