„Sartų 2015“ šventėje kailinių neprireiks

Rytoj, vasario 7-ąją, Dusetų hipodrome bus iškilmingai pakelta 108-ųjų oficialiai rengiamų ristūnų lenktynių „Sartai 2015″, garsinančių ne tik šį mažą Aukštaitijos miestelį, vėliava.

Sunkiai berasi gūdžiausią kampą, kurio žmonių nebūtų pasiekęs aidas apie gilias tradicijas įgijusią gražiausią žirginio sporto žiemos šventę – garsiąsias Sartų lenktynes. Kartu ši šventė – gerokai daugiau nei lenktynės.

„Gilias tradicijas turinčios ristūnų lenktynės Dusetose – ne tik žirgų augintojų ir šios sporto šakos mėgėjų šventė. Tai bene vienintelė žiemos šventė, į kurią susirenka visos Lietuvos žmonės iš tolimiausių šalies kampelių. Vaizdinga, nuotaikinga, azartiška Lietuvos žirgų mylėtojų šventė turi būti puoselėjama ir populiarinama. Tikiu, kad ir rytoj į Sartus susirinks daugybė žmonių – nuo mažo iki seno. Pasidžiaugti puikiu reginiu, nuostabiais žirgais ir vadeliotojų meistriškumu. Džiaugiuosi ir palaikau šią puikią Lietuvos žirgų augintojų tradiciją”, – lenktynių išvakarėse kalbėjo renginio pagrindinio rėmėjo, „Vičiūnų grupės” valdybos pirmininkas Visvaldas Matijošaitis.

Didžiausiai žiemos sporto šventei jau pasirengę jos rengėjai ir rėmėjai, sportininkai ir teisėjai. Liko bene vienintelis, visiems labai svarbus ir rūpimas klausimas – kokie gi orai šeštadienį vyraus Dusetose? Tai daugiau nei noras sužinoti atsakymą vilktis kailinius ar palikti juos namuose. Lengvas šaltukas, sausas ir greitas ledas – tai aplinkybės, suteikiančios viltis ne tik tapti naujo trasos rekordo liudininku, bet ir pamatyti įstabų reginį, liksiantį atmintyje iki kitų metų šventės.

„Panašu, kad kailinių tikrai neprireiks. Šiuo metu virš Lietuvos įsitvirtinęs šaltesnis, švelniai žiemiškas oras trauksis. Taigi, geriau rinktis lengvesnį apdarą, bet atsparų drėgmei ir saugantį nuo vėjo”, – besirengiantiems į „Sartų 2015″ šventę pataria sinoptikė, meteorologinių prognozių skyriaus vyresnioji specialistė Inga Stankūnaitė, lenktynių spaudos centro, Viešųjų ryšių agentūros „Visus Bonus” prašymu sudariusi rytdienos orų prognozę Dusetų apylinkėse.

„Temperatūra Dusetose, kaip ir visoje Lietuvoje, šeštadienį nuo ankstaus ryto iki sutemų keisis mažai. Naktis iš penktadienio į šeštadienį bus nešalta, todėl ir šeštadienio rytą temperatūra svyruos nuo 1 laipsnio šalčio iki 0 laipsnių, vėliau ji dar kils ir įdienojus sieks 1-2 laipsnius šilumos, – prognozuoja I. Stankūnaitė. – Aišku, po saulės laidos vėl kiek atvės, priartės prie 0 laipsnių. Deja, šeštadienio dieną stiprės vakarų, pietvakarių vėjas. Retkarčiais pūstelės 12–14 m/s vėjo gūsis, ypač antroje dienos pusėje. Negana to, bus ir kritulių. Laimė, ne itin gausių. Pirmoje dienos pusėje protarpiais pasirodys silpna šlapdriba, kartais gali įsimaišyti ir lietaus, padulksnojimų, vėliau, artėjant vakarui, juos vis užtikrinčiau keis sniegas, galima ir silpna pūga”.

– Nemenką stažą turintys žiūrovai, o ir vyresni lenktynininkai dar mena keistokus, neretai šiose apylinkėse vykdavusius reiškinius, kaip staiga kažkur nuo Daugpilio atplaukę juodi debesys pažerdavo gausybę sniego, kad, kaip sako aukštaičiai, dangus maišydavęsis su žeme. Ar panašių anomalijų neprognozuojate šeštadienį?

– Neįprastus reiškinius dar sunkiau prognozuoti nei dažnai pasitaikančius, bet šeštadienį daugiau kritulių numatoma kaip tik Daugpilio apylinkėse nei Dusetose. Tiesa, kritulius nešantys debesys keliaus į Baltarusijos pusę, o į Dusetas slinks debesys nuo Biržų ir Rokiškio. Taigi, didelių staigmenų šeštadienį neturėtų būti. Tik orai ne itin malonūs – debesuota, drėgna, mišrūs krituliai ir neramus vėjas.

– Absoliuti dauguma į „Sartų 2015″ šventę atvyks automobiliais. Vairuotojams, žinia, šimtą kartų baisesnis plikledis nei sniegas. Kokią kelių dangą prognozuojate šeštadienio ryte ir vakare?

-Kaip jau supratote, šeštadienį numatoma tokia temperatūra, kuri yra itin palanki visiems nemaloniausiems, sunkiausiai prognozuojamiems žiemos reiškiniams – ar bus plikledis, ar susidarys lijundra, lis, kris šlapdriba, ar snigs – pasakyti sunku. Bet sprendžiant iš visų turimų duomenų šeštadienį kelių dangos bus drėgnos, todėl ir ryte, ir vakare, temperatūrai svyruojant apie 0 laipsnių, kai kurie kelių ruožai tikrai bus slidūs. Ypač ten, kur eismas neintensyvus, keliai mažai naudojami, retai barstomi. Taigi, vairuotojai ir pėstieji turi būti labai atidūs keliuose”, – perspėja sinoptikė I. Stankūnaitė, linkėdama visiems renginio dalyviams, nepaisant ne itin palankių prognozuojamų oro sąlygų, nuostabios šventės ir ilgai neblėstančių įspūdžių.

„Visus Bonus” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas