„Sartai 2015“: ledo taku skries dar daugiau ristūnų nei pernai

Vasario 7 dieną Dusetose įvyks visą Lietuvą garsinanti žirgų sporto mylėtojų fiesta – tradicinės žirgų lenktynės „Sartai 2015″. Daugeliui žmonių, nekalbant jau apie giminaičius ar gerus bičiulius, susitikti žirgų lenktynėse prie Sartų tapo garbės reikalu.

Lenktynių „Sartai 2015″ organizacinio komiteto pirmininkas, žemės ūkio viceministras Gintas Saulius Cironka informavo, kad vasario 7–ąją Dusetose vyksiančiose lenktynėse startuos 71 ristūnas, kurie išauginti visose trijose Baltijos šalyse, o taip pat Švedijoje, Suomijoje, Norvegijoje, Prancūzijoje ir Kanadoje.

Juos vadelios 28 geriausi Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Norvegijos sportininkai.

Lenktynių programoje devyni važiavimai, iš jų trys – tarptautiniai.

Daugiausia – net 44 ristūnus į „Sartų 2015″ šventę delegavo respublikinė lenktyninių žirgų lyga, 15 – Lietuvos ristūnų sporto asociacija, 8 žirgus atsiveš Latvijos, o 4 – Estijos sportininkai.

Didžiausią, net 46 žirgų kaimenę lenktynėse sudarys Amerikos ristūnų veislės žirgai. Dusetose rugtyniaus 15 prancūzų ir 9 rusų ristūnai.

Daugiausia – 15 ristūnų į Sartus atsiveš Vilniaus rajono žirgų augintojai. Tik dviem mažiau – Ukmergės žirgų mylėtojai. Latvijos sportininkai rungtyniaus pasikinkę 8 žirgus, uteniškiai – 7, varėniškiai – 5, po 4-is į ledo taką išleis Panevėžio ir Alytaus rajonų bei Estijos sportininkai, po 3 – Širvintų ir Lazdijų, 2 – varžybų šeimininkai zarasiškiai.

Iš 28 vadeliotojų gausiausia Vilniaus, Ukmergės ir svečių iš Latvijos delegacija, savo gretose turinti po penkis patyrusius sportininkus. Po tris sportininkus atstovauja Alytaus, Utenos ir Panevėžio rajonams, po du – Varėnos, Zarasų, Širvintų ir Estijos delegacijoms, po vieną – Lazdijų rajonui ir Norvegijai.

Vyriausias iš sportininkų – ukmergiškis Edvardas Vinskus, liepą švęsiantis garbingą 65-mečio jubiliejų, o jauniausieji lenktynių dalyviai – 23 latvė Amanda Straujupe ir penkioliktus įpusėjęs dar vienas ukmergiškis Dainius Perednikas.

„Pernai šioje žirgų sporto šventėje žiūrovai gėrėjosi 68 ristūnais, šiemet jų bus trimis daugiau, – sako daugiausia ristūnų į Dusetas delegavusios Respublikinės lenktyninių žirgų lygos direktorius Vidmantas Isoda. – Taigi nusistovėjo beveik vienodas, mažai kintantis lenktyninių žirgų skaičius, kuris šiai žiemos žirginio sporto šventei, sakyčiau, yra optimalus”.

Tačiau, žinoma, ne ristūnų ar važnyčiotojų skaičius lemia šventės grožį, populiarumą ir jos sėkmę. V. Isoda įsitikinęs, jog bet kuris specialistas, vos užmetęs akį į dalyvių sąrašą, galėtų neklysdamas prognozuoti itin atkaklią, nekompromisinę kovą, kurią galbūt net turėtų įprasminti ir naujas trasos rekordas.
Tačiau ar kas išdrįs kėsintis į itin aukštą uteniškio Egidijaus Gudonio rezultatą, kuris prieš metus ne tik pelnytai laimėjo „Didįjį žiemos prizą”, bet ir važnyčiodamas savo paties ūkyje auginamą žirgą Rodney Augustin pasiekė naują trasos rekordą, 1609 metrų distanciją nuskrieję per 2 min. 00,775 sek.

„Gali ir apie naujus rekordus svajoja ne vienas. Pirmiausia – tas pats E. Gudonis su tuo pačiu Rodney Augustinu, kuris, nors ir pasiekęs solidžią sportiniam žirgui 11 metų brandą, tebėra stebėtinai greitas ir veržlus”, – teigia V. Isoda, kuriam teko iš arti stebėti prieš savaitę Širvintų hipodrome vykusias ristūnų varžybas, tapusias generaline „Sartų 2015″ repeticija.

Ten E. Gudonio vadeliojamas šalies rekordininkas 1800 metrų distanciją nubėgo per 2 min. 20,97 sek.

„Tai puikus rezultatas ne itin aukštos kokybės ledo take ir jį vertinu kaip labai rimtą paraišką varžyboms Dusetose, – įsitikinęs Respublikinės lenktyninių žirgų lygos direktorius. – Tačiau ir konkurentai nesnaudžia, o jų šiemet – nors vežimu vežk”.

Patyrusio specialisto žvilgsnis nepraslysta ir pro trasos rekordo netekusį Stanislovą Kėrį, kuris vadelios Amerikos ristūną Immobiliare ir bus kupinas ryžto susigrąžinti ledo karaliaus karūną, ir Ladybird va Bene tramdysiantį Eimantą Klebauską, ir Raise Hand važnyčiosiantį Aurimą Sakalovą, ir daugelį kitų.

V. Isodos nuomone, visų lenktynių „Sartai 2015″ puošmena neabejotinai taps paskutinis, šventę vainikuosiantis bėgimas dėl varžybų iniciatorės Žemės ūkio ministerijos įsteigto „Didžiojo žiemos prizo”, dėl kurio rungsis išimtinai visi geriausi šalies sportininkai ir pajėgiausi žirgai – septyni Amerikos ir vienas prancūzų ristūnas.

„Ir naujas trasos rekordas, neabejoju, bus,– kviesdamas žiūrovus į „Sartų 2015″ šventę žada respublikinės lenktyninių žirgų lygos direktorius V. Isoda. – Tik reikia gero oro ir kiek didesnio šaltuko, kad lenktynių šeimininkams Dusetų hipodrome pavyktų suformuoti aukščiausių standartų ledą”.

„Visus Bonus” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas