Vokietijoje nustatytas paukščių gripas

Vokietijoje, Meklenburgo – Vakarų Pomeranijos regione įsikūrusiame kalakutų ūkyje nustatytas aukšto patogeniško paukščių gripas. Virusas išplito ūkio, kuriame auginta daugiau kaip 30 tūkst. kalakutų, viename iš šešių tvartų. Paukščių gripas nustatytas 15 savaičių amžiaus kalakučiukams.
Siekiant išvengti viruso plitimo, Vokietijos kompetentinga institucija nedelsiant pradėjo saugiai utilizuoti paukščius ne tik užkrėstame ūkyje, bet ir 3 bei 10 km spinduliu apie užkrato vietą.

„Į Lietuvą nei iš užkrėsto ūkio, nei iš Meklenburgo – vakarų Pomeranijos žemės paukščiai nebuvo įvežti. Be to, mūsų šalyje paukščių gripas dar nebuvo diagnozuotas. Vis dėlto ūkininkai neturėtų pamiršti, kad paukščius reikėtų laikyti uždarytus, siekiant apsaugoti nuo kontakto su laukiniais paukščiais. Ne mažiau svarbu saugoti ir pašarus, kad laukiniai paukščiai jų neužterštų, nenaudoti vandens iš atvirų telkinių, į kuriuos gali būti patekęs gripo virusas”, – pabrėžia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Skubios veiklos skyriaus vedėjas Marius Masiulis.
Specialistas priduria, kad paukščiui susirgus ar pastebėjus jo keistą elgesį, kitus ligos požymius, reikia nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytoją ar teritorinę VMVT.
Savo ruožtu VMVT nuolat atlieka paukščių gripo rizikos analizę, yra parengusi naminių ir laukinių paukščių gripo kontrolės strategiją.

VMVT inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas