Kraujo tyrimų rezultatai: sveikas kas dešimtas vaikas

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos narių laboratorijose atliktų profilaktinių vaikų sveikatos patikrinimų metu net 83 proc. vaikų išaiškinta įvairių sveikatos sutrikimų. Pasak medikų, laboratorinių tyrimų rezultatai patvirtino nuogąstavimus, kad tik kas dešimtas vaikas – visiškai sveikas.

 

Medicininių tyrimų laboratorijose atlikus vaikų kraujo tyrimus matyti, kad vaikus vis dažniau kamuoja medžiagų apykaitos bei endokrininės funkcijos sutrikimai: 29 proc. nustatytas mikroelementų – kalcio, natrio arba kalio trūkumas, 27 proc. – padidėjęs cukraus kiekis kraujyje, net 19 proc. arba kas penktam tirtajam buvo sutrikusi skydliaukės funkcija. Atlikus kepenų fermentų kraujyje tyrimus, kas dešimtam vaikui nustatytas kepenų funkcijos sutrikimas.
Dar daugiau nerimo kelia apie 48 proc. tirtųjų vaikų pakitę hematologiniai kraujo parametrai, o idealus bendrojo kraujo tyrimas – jau retenybė, konstatuoja medikai. Dar blogesnė bendrojo vitamino D tyrimų statistika: 83 proc. vaikų ir paauglių nustatytas šio svarbaus vitamino trūkumas. Iš viso per 9 pirmuosius 2014 m. mėnesius laboratorijos didžiuosiuose Lietuvos miestuose nuodugniai patikrino 1300 vaikų.
Pasak Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos valdybos pirmininkės, laboratorijos „Sosdiagnostika” vadovės, gydytojos Eglės Marciuškienės, vaikus susargdina sėslumas ir laisvalaikis prie kompiuterių, taip pat nesveikas maistas bei vitamino D stygius. Dėl vitamino D ir mikroelementų trūkumo minkštėja kaulai ir krypsta vaikų stuburai. Dėl skydliaukės funkcijos sutrikimo sunku kontroliuoti medžiagų apykaitą, todėl kai kurie vaikai dėl šios priežasties tunka ir vėliau susiduria su širdies ir kraujagyslių ligų rizika.
Vilniaus „Karoliniškių šeimos klinikos” vaikų ligų gydytoja Daiva Stanislovaitienė tvirtina pastebinti dažnėjančias dėl blogos mitybos vaikų sveikatos problemas. „Noriu akcentuoti, kad mitybos problemos ypač šiais metais pradėjo ryškėti dar labiau. Arba trūksta svorio, arba per didelis svoris. Netinkamą vaikų mitybą išduoda atlikti gliukozės kraujyje tyrimai, todėl tenka vis dažniau diagnozuoti gliukozės tolerancijos sutrikimų. Daugelio tėvelių požiūris į mitybą keičiasi ir jie stengiasi sveikai vaikučius maitinti, bet vaikai mėgsta saldumynus, o kai nueina į mokyklą – valgo ne tik juos, bet ir traškučius bei kitokį netinkamą maistą”, – teigia pediatrė.
Vaikų ligų gydytoja D. Stanislovaitienė mano, kad nuodugnesni profilaktiniai vaikų sveikatos patikrinimai yra būtini, o tai daryti reikėtų ne tik prieš rugsėjo pirmąją, bet visus metus. Tik pakeitę mokyklas vaikai iki rugsėjo vidurio turi pristatyti profilaktinių sveikatos patikrinimų pažymas, o nekeičiantys mokyklos tai gali padaryti bet kada per mokslo metus. Taip pat be šeimos arba vaikų ligų gydytojo vaikus privalo apžiūrėti ir stomatologas.
„Komplikacijų prevencijai ir ankstyvajai ligų diagnostikai yra labai svarbūs profilaktiniai tyrimai. Dažnai visiškai atsitiktinai randame ligos pradžioje tam tikrus pakitimus ir galime sėkmingai koreguoti vaikučio sveikatą, padėti ją sustiprinti. Bet man labai nepatinka požiūris į profilaktines apžiūras ir tyrimus, kad čia tik raštelis pasirašyti prieš rugsėjo pirmąją. Gal kai kurie gydytojai ir neskiria jokių tyrimų, o pažymas tik pasirašinėja vos formaliai apžiūrėję, tačiau daugelis sąžiningų ir savo darbą mylinčių medikų į profilaktinius vaikų sveikatos patikrinimus žiūri atsakingai. Kartais pacientams atrodo, kas čia yra pamatuoti kraujospūdį ir pažiūrėti. Tačiau gydytojas perverčia visą vaiko kortelę, pasižiūri, kada kokie tyrimai daryti, kokius reikia pakartoti, kada kokie specialistai konsultavo, o tai užima daug laiko. Norėčiau visus tėvelius pakviesti rūpintis vaikučių sveikata visus metus ir nelaukti rugsėjo, kai susidaro eilės. Geriau ateiti vėliau ir patikrinti vaikučio sveikatą nuodugniau”, – pataria gydytoja D. Stanislovaitenė.

Medicinos diagnostikos ir laboratorinių tyrimų asociacijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas