Svarbūs patarimai mėgstantiems fotografuoti

Nepaisant to, ar jūs ką tik įsigijote savo pirmąjį fotoaparatą ir norite įsisavinti fotografijos pagrindus, ar ieškote būdų, kurie padėtų jums pagerinti savo fotografijos įgūdžius, šiandien turite labai palankias galimybes išmokti fotografuoti taip, kaip tai daro profesionalūs fotografai. Tačiau taip pat nepamirškite, kad fotografija yra menas, todėl mokymasis fotografuoti vyksta visą gyvenimą.

Geriausias būdas patobulinti savo fotografavimo įgūdžius yra reguliari praktika, mokymasis iš savo ir kitų padarytų klaidų bei nuolatinis domėjimasis sparčiai tobulėjančia fotografijos sritimi. Tačiau visuomet galima įvardyti ir kelias papildomas svarbias detales, kurios praverstų kiekvienam, kuris mėgsta fotografuoti. Šiandien jomis dalijasi nuotraukų gamybos profesionalai „Smilefoto.lt”.

Išmokite teisingai laikyti fotoaparatą

Tai gali skambėti labai įprastai, tačiau daugelis pradedančiųjų fotografų savo fotoaparatus laiko neteisingai, todėl jų nuotraukos būna neryškios ir išplaukusios. Nors trikojai neabejotinai yra geriausias sprendimas, padedantis išvengti fotoaparato judėjimo, tokią galimybę fotografas turi ne visuomet, todėl būtina vengti netaisyklingo fotoaparato laikymo.
Fotoaparatą visada reikėtų laikyti abiem rankom – dešinę fotoaparato pusę suimant dešine ranka, o kairė ranka turėtų būti po objektyvu, fotoaparato svorį optimaliai paskirstant per abi rankas. Kuo arčiau savo kūno laikysite fotoaparatą, tuo stabiliau ir lengviau bus tai padaryti. Jei prireikia papildomo stabilumo, galite atsiremti į sieną arba atsiklaupti ant kelių, o jei tokios galimybės nėra, gali pagelbėti tiesiog platesnė stovėsena.

ISO

ISO kontroliuoja fotoaparato jautrumą šviesai. Žemesnis ISO nustatymas reiškia, kad fotoaparatas bus mažiau jautrus šviesai, kai tuo tarpu aukštesnis ISO reiškia didesnį fotoaparato jautrumą šviesai. Tačiau didėjant ISO blogėja nuotraukos kokybė.
ISO nustatymas nuo 100 iki 200 dažniausiai yra idealus pasirinkimas fotografuojant lauke dienos metu, tačiau fotografuojant mažiau apšviestose vietose, pvz., patalpose ar tamsiuoju paros metu, gali būti būtinas didesnis ISO, kuris yra nuo 400 iki 800 (ar dar aukštesnis).

Objektyvo diafragma (arba apertūra)

Objektyvo diafragma (dar vadinama apertūra arba rainele) yra skirta optinio kelio angai reguliuoti – tokiu būdu reguliuojamas į objektyvą patenkančios šviesos kiekis. Platesnė apertūra žymima mažesniu f skaičiumi. Ji praleidžia daugiau šviesos, tačiau jai būdingas siauresnis ryškumo gylis. Tuo tarpu siaura apertūra yra žymima didesniu f skaičiumi ir praleidžia mažiau šviesos, tačiau turi platesnį ryškumo gylį.
Platesnė apertūra yra puikus pasirinkimas tuomet, kai norima izoliuoti fotografuojamą objektą, tačiau jei norima, kad nuotraukos pagrindu būtų panorama (kraštovaizdis), reikėtų naudoti siauresnę apertūrą. Taigi, plati apertūra geriausiai tinka portretams, o siaura – kraštovaizdžiams.

Atsargus elgesys su blykste

Jei nebūsite atsargūs su fotoaparato blykste tamsiuoju paros metu ar esant prastam apšvietimui, nuotraukose gali atsirasti nepageidaujamų pakitimų, kaip antai raudonos akys ar ryškūs šešėliai. Norint to išvengti, geriau padidinti ISO ir padaryti ryškesnes nuotraukas, nei naudoti fotoaparato blykstę rizikuojant sugadinti nuotrauką.
Tačiau kartais gali tiesiog trūkti šviesos ir, jei nėra galimybės pasinaudoti papildomu apšvietimu, nebeliks nieko kito, kaip naudoti fotoaparato blykstę. Tokiais atvejais reikėtų pasinaudoti fotoaparato nustatymais ir kaip įmanoma labiau sumažinti ryškumą. Tuomet galite ką nors uždėti ant blykstės, kad sumažintumėte jos šviesą.

Atsižvelkite į foną

Nuotraukos fonas turėtų būti kuo mažiau pastebimas – tokiu būdu į nuotrauką žiūrinčiam žmogui bus lengviau sutelkti dėmesį į pagrindinį nuotraukos objektą. Taigi, fono spalvos turėtų būti prislopintos, nes jūs nenorite, kad žmonių dėmesį labiau patrauktų fone matomi pastatai ar kiti vaizdai, o ne pagrindinis objektas. Kad ir kokios būtų fotografavimo sąlygos, fonas turėtų būti kuo neutralesnis, tokiu būdu išryškinant ir pabrėžiant jūsų įamžinamą objektą.

Akys – portreto pagrindas

Jei fotografuojate žmogaus veidą, fotoaparatas sufokusuojamas į labai nedidelę erdvę, todėl yra dar svarbiau užtikrinti aukštą nuotraukos kokybę ir jos tikslumą. Tokiais atvejais portreto pagrindu tampa akys – nuotraukos detalė, į kurią žiūrima dažniausiai. Todėl fotografuodami žmogų visada susikoncentruokite į jo akis.
Tam, kad galėtumėte pasiekti geriausią rezultatą, pasirinkite vieną pagrindinį tašką, nusitaikydami į vieną žmogaus akį. Paskui, kai pasirinkta akis bus sufokusuota, pusiau nuspaudę fotoaparato mygtuką fotoaparatą švelniai paslinkite, kad nuotrauka „persitvarkytų” ir būtų įtraukta antroji akis.

Investuokite į gerą nuotraukų redagavimo programą

Kai pradėsite aktyviau fotografuoti, nuotraukų redagavimas taps neatsiejama jūsų veiklos dalimi. Todėl jums reikėtų investuoti ir į gerą bei funkcionalią nuotraukų redagavimo programą, kuri padės atlikti daugybę bazinių užduočių, tokių kaip iškirpimas, ryškumo padidinimas, spalvų subalansavimas, kontrastų didinimas arba mažinimas, nuotraukose esančių netikslumų šalinimas, tam tikrų detalių maskavimas ir kt.
Daugelis profesionalių fotografų naudoja tokias nuotraukų redagavimo programas kaip „Adobe Photoshop” arba „Lightroom”, tačiau, jei norima pradėti nuo pigesnių sprendimų, galima pasirinkti ir „Photoshop Elements”, „Paint Shop Pro” ar „Picasa” programas.

Būkite išrankūs

Labai svarbu, kad būtumėte kuo išrankesni ir reiklesni, norėdami suformuoti savo geriausių nuotraukų rinkinį. Kad ir kokią didelę patirtį gali turėti fotografas, turbūt kiekvienas neišvengiamai padarys ir ne tokių gerų nuotraukų. Todėl norėdami, kad jūsų padarytų nuotraukų pavyzdžiai, kuriais ketinate dalytis su kitais, būtų patys geriausi, būkite savikritiški ir atrinkite tik tuos darbus, kurie yra nepriekaištingi.
Atrinkti darbai taip pat turėtų būti kuo įvairesni – niekam neįdomu matyti dvidešimt panašaus tipo nuotraukų. Tai galioja ir ruošiantis savo darbų parodoms. Pastaruoju atveju reikėtų pasirūpinti ir labai aukštos kokybės nuotraukų gamyba, kuri užtikrintų, kad jūsų atrinkti darbai atrodytų tobulai.

Mokykitės iš savo klaidų

Jei nuotraukos jums nuolat išeina išsiliejusios ir neryškios, nepradėkite nervintis ir neleiskite tokioms nesėkmėms sumažinti jūsų pasitikėjimą savimi – žiūrėkite į tai kaip į mokymosi procesą. Nėra nieko naudingiau kaip pasimokyti iš savo klaidų.
Kitą kartą, kai padarysite blogą nuotrauką, neskubėkite jos ištrinti. Nepagailėkite laiko jai išanalizuoti ir įvertinti. Pabandykite suprasti ir išsiaiškinti, ką padarėte ne taip, kur suklydote. Tokiu būdu pagerinsite savo, kaip fotografo, gebėjimus. Praktika rodo, kad dažniausiai tokiais atvejais problema gali būti išsprendžiama labai elementariais būdais, tokiais kaip kitokia nuotraukos kompozicija ar didesnio fotografavimo greičio naudojimas. Tačiau jei ta pati problema kartosis nuolat, turėsite puikią galimybę atidžiau įsigilinti į įvairius fotografijos meno aspektus ir patobulinti savo įgūdžius.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas