Šiltnamis pasiruošęs „nutūpti“ ir viename Utenos vaikų darželyje

„Morka padeda matyti tamsoje“, „burokėlis nudažo liežuvį“, o „pomidoras duoda kraujo ir proto“ – tai tik keli darželinukų pamąstymai, pateikti šių metų konkursui „IKI Sodinčius“. Trečią kartą šalies mastu organizuojamas projektas, skatinantis vaikų pažintį ir draugystę su daržovėmis bei vaisiais, jau atrinko dvidešimt darželių, kurie dar šį pavasarį bus apdovanoti šiltnamiais bei visa reikalinga įranga – žeme, darbo įrankiais, sėklomis ir sodinukais – pirmam derliui užauginti. Į laimingųjų sąrašą pateko ir vienas Utenos miesto vaikų darželis.

Į kvietimą atsiliepė tūkstančiai šalies vaikų

Stebima, jog prekybos tinklo IKI organizuojamo konkurso „IKI Sodinčius” populiarumas auga – kasmet jame dalyvauti norą išreiškia vis daugiau šalies vaikų darželių. Pasak tinklo komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, į projektą įsitraukusių vaikų skaičius išaugo nuo 12 iki 18 tūkst.
Šiais metais dalyviai iš visos Lietuvos darželių buvo kviečiami sukurti plakatą bei sugalvoti šūkį mėgstamiausiai daržovei, kurie atspindėtų jos gerąsias savybes ir naudas. Entuziazmo bei fantazijos, anot organizatorių, tikrai netrūko.
„Pastebėjome, jog daugiausiai vaikų dėmesio sulaukė morkos, pomidorai, agurkai, moliūgai. Kitos daržovės buvo minimos kiek rečiau, tačiau aišku viena – visi vaikai yra be galo kūrybingi, o jų mintys vertos atskiros knygos”, – džiaugsmo neslėpė B. Čaikauskaitė.
Šiemet nauji šiltnamiai bei visa reikalinga įranga pasieks atokiausius Lietuvos kampelius: tarp laimėjusių miestų Druskininkai, Mažeikiai, Pasvalys, Skuodas, Šiauliai, Mažeikiai ir kiti. Laimėtojai buvo atrinkti burtų keliu, o į atrinktųjų būrį pateko ir Utenos vaikų lopšelis–darželis „Pasaka”.

Diegti sveikos mitybos įpročius pataria nuo vaikystės

Komentuodamas šio projekto sėkmę, vaikų psichiatras Linas Slušnys neabejoja, jog fenomenas slypi tame, jog vaikai labai imliai priima sužaidybintas užduotis. „Piešti, kurti, išlaisvinti fantaziją – tokios užduotys vaikus visuomet įtraukia. Tiesa, norint kažką pasiekti, vien piešti neužteks. Jei tikslas yra geriau pažinti daržoves, tai turi būti atliekama kompleksiškai, kitaip tariant, piešinius turi lydėti pasakojimai, žaidimai ir kiti užsiėmimai. Jei po tokios veiklos skubėsite atgal prie bandelių, gerų rezultatų vargu ar pasieksite”, – įsitikinęs L. Slušnys.
Čia pat psichiatras pridūrė, jog kuo ankščiau vaikai bus pradėti pratinti prie sveikų mitybos įpročių, tuo lengviau bus ateityje: „Pradėkite vaikui rodyti gerąjį pavyzdį ankstyvoje vaikystėje ir jam tai labai greitai taps natūraliu gyvenimo įpročiu. Tai galioja daugeliui veiklų ir maistas ne išimtis. Mitas, kad vaikai nemėgsta daržovių – juk tereikia šiek tiek fantazijos ir laiko, kad vaikas susidomėtų. Padarykite iš daržovių įdomią figūrą ar ornamentą, vaikui kaipmat sukils apetitas”.

Džiaugiasi gerąja patirtimi

Nuo projekto pradžios net 40 šalies darželių jau džiaugiasi nuosavais šiltnamiais. Pasak laimėtojų, ši iniciatyva kiekvienoje bendruomenėje įnešė daug džiaugsmo ir nuotykių, prie lauko darbų prisideda ne tik vaikai, darželių auklėtojos ir darbuotojai, bet ir tėveliai.
„Ankstesnių metų rezultatai pateisino visus lūkesčius – grįžtamasis ryšys buvo itin geras. Sulaukėme daugybės puikių įvertinimų, jog „IKI Sodinčius” didele dalimi prisidėjo prie vaikų edukacijos – darželinukai noriai įsitraukė į šiltnamių darbus, o požiūris į daržoves pakito tik į gerąją pusę. Toks tikslas lieka ir šiemet – kūrybiškai ugdyti ir puoselėti meilę daržo gėrybėms”, – pabrėžė B. Čaikauskaitė.

Laikraščio „Utenos diena” ir IKI inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas