Dainų šventės koncerte prabils šimtai kanklių

Vieną sakraliausių senojo Vilniaus erdvių – Šv. Jonų bažnyčią liepos 3-ios vakarą užlies melodingi, švelnūs kanklių garsai, čia vyks Dainų šventės koncertas „Skambėkite kankliai“. Aranžuotas šimtamętes lietuvių tautos melodijas ir naujus, specialiai kanklėms sukurtus kūrinius atliks per 500 kanklininkų.

Liaudies dainose apdainuotos, pasakose ir sakmėse minimos kanklės – vienas seniausių lietuvių styginių muzikos instrumentų – randa savo vietą ir šiuolaikiniame mene. Kanklių muzikos koncerte skambės net 17 lietuvių klasikos ir visiškai naujų, tik šiai Dainų šventei sukurtų kūrinių, pristatančių kankles kaip modernų instrumentą. Koncerte dalyvaus net 65 kanklių ansambliai iš visos Lietuvos.

Pasirodyme bus galima išgirsti autentiškomis skobtinėmis, daugiastygėmis ir koncertinėmis kanklėmis atliekamus kūrinius – muzikuos pedagogai, mokiniai, akademinis jaunimas, o solistės Astos Krikščiūnaitės ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos merginų choro atliekami kūriniai pritariant kanklėms, suteiks renginiui ypatingo skambesio. Koncertą ves aktorius Algirdas Latėnas.

Koncerte gros ir užsienio lietuvių kanklių ansamblis „Vaidilutė” iš Australijos. Ansamblio vadovas Stasys Eimutis – kanklėmis grojo legendiniame „Čiulionio ansamblyje”, gyvavusiame 1949–1991 m. S. Eimučiui šiemet sukanka 102 metai.

Senąsias kanklių melodijas atliks tradicinių kanklių ansambliai: Vilniaus mokytojų namų liaudiškos muzikos ansamblis „Kankleliai”, Prienų rajono Skriaudžių kultūros namų ansamblis „Kanklės”, Utenos rajono Užpalių rajono Užpalių kanklininkių stovyklos „Skambantys kankleliai” ir Mažeikių stovyklos „Lai skamba žemaitiškos kanklės” dalyviai.

Kanklių koncertas „Skambėkite kanklės” Šv. Jonų bažnyčioje liepos 3 d. 18 val. Įėjimas nemokamas.

Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui dedikuojama Dainų šventė „Vardan tos…” birželio 30 d. Kaune ir liepos 1–6 d. Vilniuje pakvies į penkiolika renginių, iš kurių net devyni – nemokami. Sostinės aikštėse, parkuose, bažnyčiose, koncertų salėse vyks renginiai ir koncertai, kuriuose pasirodys chorai, vokaliniai, kanklių bei dainų ir šokių ansambliai, pučiamųjų ir liaudies instrumentų orkestrai, mėgėjų teatrai, folkloro kolektyvai, tradicinių amatų meistrai.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas