Darbo ir mokesčių inspekcijoms – papildoma asmens atpažinimo priemonė

Vyriausybė pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymui suteikti galimybę institucijoms, vykdančioms nelegalaus darbo kontrolę, iš Gyventojų registro gauti ir naudoti asmens veido atvaizdą, kaip papildomą asmens identifikavimo priemonę.

Tikimasi, kad šis pakeitimas padės nustatyti daugiau neteisėtai dirbančių asmenų bei sumažinti šešėlinės ekonomikos mastą.

Per 2017 m. nelegalaus darbo kontrolę bei prevenciją vykdančios institucijos iš viso nustatė 1502 nelegaliai (neteisėtai) dirbusius asmenis, iš jų 881 asmuo, kuris vykdė neregistruotą individualią veiklą. Taip pat surašyti 1197 administracinių nusižengimų protokolai, iš jų už nelegalų darbą – 292.

Šiuo metu pagal Gyventojų registro įstatymą asmens veido atvaizdas gali būti teikiamas teisėtvarkos, žvalgybos, asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus išduodančioms institucijoms, finansų ir sveikatos priežiūros įstaigoms, notarams ir antstoliams. Tik policija ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba turi teisę gauti ir naudoti asmens veido atvaizdą, o Valstybinei darbo inspekcijai ir Valstybinei mokesčių inspekcijai tokia galimybė nesuteikta.

Jei Gyventojų registro įstatymo pataisoms pritars Seimas, nauja tvarka įsigalios nuo 2018 m. birželio 1 dienos.

LR Vyriausybės inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas