Į Panevėžį atkeliauja švelniausios pasaulyje panteros

Argi neįspūdingai atrodo prabangiai gyvenančių turtuolių namuose riaumojantis tigras ar paslaptingai šuoliuojanti pantera? Tokiems augintiniams reikia ne tik pinigų, bet ir daug drąsos. Tačiau panašų gyvūną namuose galima laikyti ir be jokios baimės. Bombėjai – katės, primenančios juodas panteras, tik yra gerokai mažesnės ir daug meilesnės. Šios mielos plėšrūnės pasirodys nebe pirmą kartą rengiamoje kačių parodoje Panevėžyje, prekybos centre „Babilonas“.

Nė lašo agresijos
„Bombėjaus veislė yra gana jauna. Ją 1953 m. išvedė amerikiečiai, norėdami namuose turėti gracingą kaip juoda pantera katiną. Skirtingai nei laukiniai žvėrys, šios veislės katės neturi nė lašelio agresijos“, – pasakojo vilnietė Ana Šiūkštienė, dabar auginanti net penkias minėtos rūšies juodukes. Savo katytes nuo patinų ji laiko atskiruose būstuose. Todėl šių augintinių meilės užtenka visai pašnekovės šeimynai.

„Mano katės niekada nesikandžioja, nesidrasko, nekerštauja sugadindamos šeimininko batus. Tačiau joms labai reikia meilės ir dėmesio. Šios mažylės nemėgsta visą dieną miegoti ant lovos, jos kas kartą prie durų pasitinka savo augintoją murkdamos ir glaustydamosi“, – sakė Ana. Mažosios panteros, kai yra alkanos ar nuobodžiauja, vengia garsiau sumiaukti. Jos tinka net alergiškiems šeimininkams, mat katės neturi poplaukio ir nesišeria.

Jų nereikia dažnai maudyti, nes kačių kailiukas labai blizga. Bet labiausiai visus sužavi auksu švytinčios bombėjų akys.

Dėl gana didelės kainos ši veislė vis dar labai reta Lietuvoje. Bombėjus mūsų šalyje laiko tik du veislynai. Vienas jų – pačios A. Šiukštienės prieš dvejus metus įkurtas „Bom Galaxy“.

Pasak veislyno savininkės, bombėjų niekas neaugina nei Latvijoje, nei Lenkijoje. Pirmą savo katytę kalbinta lietuvė įsigijo Baltarusijoje. Daugiau šios veislės atstovų laiko kanadiečiai, australai, ispanai, ypač jas myli prancūzai.

Amerikiečių išsaugotos katės
Kad nereikėtų važiuoti į šias šalis norint pažiūrėti mažųjų panteros giminaičių, lietuviai jas gali pamatyti gruodžio 2–3 dienomis Panevėžio prekybos centre „Babilonas“. Čia ruošiama populiariausių ir rečiausių Lietuvoje murklių paroda.

„Renginys žiūrovams suteiks galimybę pasinerti į paslaptingą kačių pasaulį. Iš įvairių pasaulio kraštų kilusias kates lankytojai pamatys vienoje vietoje, artimiau susipažins su veislėmis, galės pabendrauti su kačių šeimininkais ir sužinoti įdomybių apie šių gyvūnų charakterio savybes, auginimo sąlygas ir priežiūrą“, – pasakojo renginio organizatoriai.

Be bombėjaus katinų, parodoje išskirtinio dėmesio lauks šiuo metu vis dar labai retai Lietuvoje auginamos Turkų angoros bei mažiausios pasaulyje Singapūro veislės švelniakailės. Pastaroji rūšis kažkada buvo naikinama kaip parazitinė. Neįtikėtinai mažos katytės įlįsdavo į singapūriečių namų lietvamzdžius ir pridarydavo žalos. Tačiau amerikiečių išgelbėta pora nelaimėlių sugebėjo atkurti šią veislę.

JAV gyvūnų mylėtojų išsaugota ir reta Turkų angoros kačių veislė. Tai – viena seniausių ilgaplaukių kačių veislių, paplitusi Turkijoje. Tačiau šioje šalyje per ilgus metus minėti gyvūnai maišėsi su kitomis rūšimis ir išnyko. Paskutinius tokius katinus Ankaros zoologijos sode suradę amerikiečiai pasistengė, kad jų giminė taip lengvai nenutrūktų.

Kačių ringai ir šou
„Babilone“ vyksiančioje parodoje žiūrovus taip pat žavės Bengalijos katės, škotų nulėpausiai, Kurilų bobteilai, Meino meškėnai, rusų mėlynieji, britų ilgaplaukės ir trumpaplaukės katės, Somalio, Sibiro katės, Burmos, sfinksai, devonreksai, Kornvalio reksai, orientalai, siamai ir kitų veislių atstovai.

Parodos metu bus galima stebėti suaugusių kačių bei kačiukų ringus. Vyks kačių, kilusių iš šiaurinių ir pietinių platumų, šou. Parodos ekspertai iš Belgijos, Italijos ir Baltarusijos rinks gražiausią parodos katę.

Žiūrovams renginys nemokamas.

„Babilono“ inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas