Žemės ūkio ministerija dovanos Lietuvai Stelmužės ąžuolo palikuonis

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) užsakymu Lietuvos miškų instituto Miško augalų biotechnologijų laboratorijoje šiuo metu in vitro kultūroje auginama 200 stelmužiukų – Stelmužės ąžuolo palikuonių – kuriuos ministerija dovanos Lietuvai valstybės atkūrimo šimtmečio proga.

„Stelmužės ąžuolas – vienas iš svarbiausių mūsų šalies gamtinio bei istorinio paveldo objektų, menantis daugelį Lietuvos istorijos laikotarpių. Tai mūsų tautos dvasinės stiprybės simbolis, kuris atsidavusių mokslininkų dėka niekada nedings – jau yra sukurti šio išskirtinio ąžuolo palikuonys, kuriuos ir dovanosime Lietuvai jos gimtadienio proga. Kviesime visus būti ąžuolais – įleisti savo šaknis čia, Lietuvoje, čia augti ir stiprėti”, – teigė žemės ūkio ministras B. Markauskas.

Lietuvos valstybė, pasak ministro, yra tęstina ir amžina savo prigimtinėmis, susikurtomis, perimtomis kultūrinėmis ir valstybinėmis formomis, o tai simboliškai tinka ir garsiajam Stelmužės ąžuolui, kuris niekada nemirs, nes jo palikuonys – stelmužiukai – žaliuos Lietuvos miškuose.

Nuo 2007 m. Miškų instituto Miško augalų biotechnologijų laboratorijoje atnaujinti šio medžio tyrimai, siekiant regeneruoti kloninius ūglius ir išauginti medelius. Pasak stelmužiukų „mamos” – Miškų instituto miško augalų biotechnologijų laboratorijos vedėjos dr. Sigutės Kusienės – prasminga išauginti ne tik Stelmužės identiškus klonus, bet ir, kol dar yra galimybė, sukurti šio senolio ąžuolo palikuonių kolekciją.

„Medžio ilgaamžiškumą lemia jo genetiškai užprogramuotas sugebėjimas prisitaikyti prie įvairių kintančių aplinkos sąlygų ir išgyventi jų sukeliamą stresą. Galima tikėtis, jog stresą sėkmingai išgyvenę augalai ir ateityje pasižymės didesniu atsparumu bei ilgaamžiškumu. Tikėtina, kad išauginti sveiki išlikusių palikuonių klonai  pasižymės ilgaamžiškumu ir atsparumu aplinkos neigiamiems veiksniams”, – sakė dr. S. Kusienė.

Zarasų rajone, Stelmužės miestelyje augantis ąžuolas – trečiasis seniausias ir galingiausias ąžuolas Europoje ir pats seniausias Lietuvoje, sulaukęs, kaip manoma, net pusantro tūkstančio metų. Ąžuolo apimtis – 9,58 m.

Žemės ūkio ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas