Mokslininkai atnaujino rekomendacijas kovai

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) išplatino mokslinę nuomonę apie paukščių gripo patekimo į Europos Sąjungą (ES) ir plitimo joje kelius bei biologinės saugos ir tyrimų rekomendacijas ES valstybėms, kovojančioms su šia epidemija.

Skaičiuojama, kad vien šiais metais ES dėl paukščių gripo teko nugaišinti ir sunaikinti daugiau nei 9 milijonus naminių paukščių. Su šia epidemija kovoja 21 Europos valstybė. Nors naminių paukščių ūkiuose Lietuvoje paukščių gripo nenustatyta, šių metų pavasarį pirmieji ligos židiniai buvo užfiksuoti laukiniams vandens paukščiams. Keturi paukščių gripo atvejai nustatyti Kaune ir 1 – Klaipėdoje, paukščių  gripo virusas buvo patvirtintas 13 gulbių.

EFSA mokslininkų nuomone, paukščių gripas į Europą patenka daugiausia per šiaurės rytines ir rytines ES sienas, kurias kerta pagrindiniai laukinių paukščių sezoninės migracijos keliai. Tokias išvadas pagrindžia visų ES valstybių pateikti stebėsenos duomenys, rinkti keletą pastarųjų metų.

Pagrindinė paukščių gripo prevencijos priemonė yra kritusių laukinių vandens paukščių gaišenų surinkimas, ypač prasidėjus gripo sezonui. Dar viena svarbi priemonė, kurią rekomenduota taikyti ES šalims – naminių vandens paukščių (žąsų ir ančių) tyrimai dėl paukščių gripo. Mokslininkų manymu, tirti reikėtų ne tik rastus nugaišusius naminius vandens paukščius, bet ir pasirinktinai gyvų paukščių kraujo mėginius ūkiuose.

Tinkamų biologinio saugumo priemonių taikymas ūkininkams ir paukščių laikytojams yra privalomas ir būtinas, norint apsisaugoti nuo viruso patekimo į ūkius.
Šių metų rudeninės migracijos metu paukščių gripas Lietuvoje nenustatytas, bet migracija dar tęsiasi, todėl Valstybinės maisto ir veterinarijos specialistai vykdo reguliarias paukščių laikymo vietų patikras, tiria paukščių kraujo ir kritusių paukščių mėginius, bei įgyvendina kitas mokslininkų rekomendacijas.

Gyventojai, pastebėję kritusį laukinį vandens paukštį, apie tai nedelsiant turi pranešti teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai arba visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas