Lietuvos bendruomenės surinko 50 tonų elektronikos atliekų

Lietuvos bendruomenės per vasarą surinko daugiau kaip 50 tonų elektros ir elektroninės įrangos bei baterijų atliekų. Rugsėjį naują sezoną švietimo įstaigose pradeda aplinkosauginis projektas „Mes rūšiuojam”, kuriame praėjusiais mokslo metais aktyviai dalyvavo net 1,4 tūkst. šalies mokyklų.

Susumavus gegužės viduryje startavusio ir visą vasarą vykusio aplinkosaugos projekto „Mes rūšiuojam. Vasara” rezultatus paaiškėjo, kad po visą Lietuvą išsibarsčiusios bendruomenės surinko 50 tonų elektros ir elektroninės įrangos bei 350 kilogramų nešiojamųjų baterijų ir akumuliatorių atliekų. Daugiausiai atliekų viename iš projekto etapų surinkusioms bendruomenėms (Molėtų rajono Arnionių bendruomenei, Kauno rajono Čekiškių ir Mažeikių rajono Balėnų kaimo bendruomenėms) buvo suorganizuota aplinkosauginė šventė. „Mes rūšiuojam. Vasara” dalyviams iš viso bus išdalinta projekto partnerių prizų už 3,5 tūkst. eurų.

Ne vienerius metus rengiamo aplinkosauginio projekto „Mes rūšiuojam. Vasara” metu renkamos buityje naudojamos elektros ir elektroninės įrangos bei nešiojamųjų baterijų ir akumuliatorių atliekos. Projekto organizatoriai siekia užtikrinti, kad gyventojai atliekas galėtų priduoti kiek įmanoma patogiau, arčiau namų ir tokiu būdu plėsti šių atliekų surinkimo tinklą.

„Visuomenės narių, kuriems svarbu, kad atliekos neužterštų aplinkos, būtų perdirbtos ar panaudotos dar kartą kasmet daugėja. Atliekas renka ne tik bendruomenės – „Mes rūšiuojam” visus metus vyksta įmonėse ir autoservisuose, o kartu su naujais mokslo metais prasideda ir Lietuvos švietimo įstaigose”, – sakė Gamintojų ir importuotojų asociacijos (GIA), Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos (EGIO) vadovas Alfredas Skinulis.

Mokyklos už išrūšiuotas ir priduotas atliekas gauna taškus, kuriuos gali iškeisti į įvairius prizus – kino bilietus, ekskursijas, keliones, karines pramogas gamtoje, sporto prekes ir pan. Piešinių konkurso aplinkosaugos tema dalyviai turės galimybę laimėti „Molten” krepšinio kamuolius.

2016-2017 mokslo metais šiame projekte aktyviai dalyvavo 1,4 tūkst. Lietuvos švietimo įstaigų, kuriose nuo pat aplinkosaugos projekto „Mes rūšiuojam” pradžios (2012 metų rudens) iš viso buvo surinkta daugiau kaip 1,5 tūkst. tonų elektronikos ir 59 tonos nešiojamųjų baterijų ir akumuliatorių atliekų. Projektą organizuoja GIA ir EGIO, o jo metu surinktas atliekas tvarko bendrovė „Atliekų tvarkymo centras”.

Elektros ir elektroninės įrangos bei baterijos atliekų negalima šalinti į buitinėms atliekoms skirtus konteinerius. Patekusios į aplinką (vandenį, gruntą, atmosferą), atliekos gali užteršti ją pavojingomis toksiškomis medžiagomis (gyvsidabriu, švinu, kadmiu, chromu) ir pridaryti daug žalos gamtai, pakenkti žmonių sveikatai. Perdirbant atliekas gaunamos antrinės žaliavos, kurios ne tik neteršia aplinkos ir nekenkia žmonių sveikatai, bet ir leidžia sumažinti įvairių naujų gaminių savikainą.

Gamintojų ir importuotojų asociacijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas