Prasidėjo rudeninė erkių aktyvumo banga

Mėgstantieji laiką leisti gamtoje neturėtų pamiršti, kad rudenį prasideda antroji erkių aktyvumo banga, todėl labai svarbu nepamiršti ir gamtoje tykančių erkių. Iš pažiūros šis mažas parazitas gali sugriauti kiekvieno mūsų sveikatą.

Erkės gali sugriauti sveikatą

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos departamento specialistai primena, kad žmones erkės užkrečia sunkiomis ligomis – erkiniu encefalitu (smegenų uždegimu) ir Laimo liga.

Poilsį gamtoje gali apkartinti viena sunkiausių virusinių smegenų infekcijų – erkinis encefalitas. Asmuo, užkrėstas erkinio encefalito virusu, praėjus dviems ar trims savaitėms po erkės įkandimo gali pajusti panašius į gripo simptomus: galvos skausmą, nedidelį karščiavimą ir maudžiančius kūno skausmus. Šie simptomai trunka apie savaitę. Po pirmosios ligos fazės ligonis pasijunta geriau ir tariamai pasveiksta. Po to maždaug vienam trečdaliui užkrėstųjų išsivysto antroji ligos stadija – nervų sistemos pažeidimai. Atsiranda galvos smegenų dangalų uždegimui (meningitui) būdingas karščiavimas, galvos, nugaros ir galūnių raumenų skausmas, vėmimas, sprando raumenų įtempimas.

Erkinis encefalitas labai pavojingas tuo, kad nėra jokio specifinio jo gydymo, t. y. vaistais kovojama ne su ligos sukėlėju, bet tik malšinami kai kurie ligos simptomai Ligoninėje visiškai pasveiksta tik 30 procentų sergančiųjų erkiniu encefalitu, kiti 30 procentų – per 1–3 metus, net 9 procentai lieka nedarbingi, pasitaiko ir mirties atvejų. Žmonės, persirgę erkiniu encefalitu, įgyja imunitetą šiai ligai.

Lietuvoje apie 14 procentų žmonių erkiniu encefalitu užsikrečia nuo infekuoto pieno, todėl vartokime tik virintą karvių ir ožkų pieną, termiškai apdorotus pieno produktus.
Efektyviausia ir vienintelė patikima priemonė ligai išvengti, ypač asmenims, gyvenantiems didelės rizikos vietovėse, yra skiepai. Skiepytis geriausia anksti pavasarį arba žiemos pabaigoje, nes numatyti erkių aktyvumo pradžią yra sunku. Vakcinos efektyvumas siekia 99 procentus.

Laimo liga (kitaip dar vadinama Laimo borelioze) – bakterinė infekcija, kuriai būdingas odos, vidaus organų ir nervų sistemos pakenkimo požymiai. Būdingiausias boreliozės simptomas – migruojanti besiplečianti raudona dėmė, kuri atsiranda įkandimo vietoje praėjus 1-4 savaitėms. Galimi galvos, raumenų, sąnarių skausmai, karščiavimas, bendras silpnumas ir kt. Jei erkės įkandimo vietoje atsiradęs paraudimas ima plisti, darosi didesnis nei 5 cm, būtina kreiptis į gydytoją. Plintantis paraudimas yra akivaizdžiausias, tačiau ne vienintelis Laimo ligos požymis.

Vakcinos prieš Laimo ligą nėra. Nustačius, kad pacientas užsikrėtė borelioze, skiriamas gydymas antibiotikais. Gydymo kursas – 10-21 diena. Gydymo efektyvumas priklauso nuo ankstyvos ligos diagnostikos. Persirgus Laimo liga imunitetas neįgyjamas, ir žmogus šia liga gali susirgti pakartotinai.

Utenos apskrityje per 2017 metų aštuonis mėnesius erkiniu encefalitu sirgo 24 žmonės , didžiausias sergamumas šia liga registruotas Utenos rajone (13 atvejų). 2016 metais Utenos apskrityje erkiniu encefalitu iš viso užsikrėtė 58 žmonės, Utenos rajone – 17. Daugiausia erkinio encefalito atvejų užregistruota Zarasų rajone – 18 atvejų.

Per 2017 metų aštuonis mėnesius Laimo liga Utenos apskrityje diagnozuota 83-iems žmonės, iš jų Utenos rajone – 13 asmenų. Daugiausiai sergančiųjų Laimo liga (24) buvo Molėtų rajone. 2016 metais Utenos apskrityje užregistruota 141 Laimo ligos (LL) atvejis. Utenos rajone registruota 28 LL atvejai. Didžiausias 2016 metais . sergamumas LL registruotas Molėtų rajone (38 atvejai).

Kaip reikėtų saugotis erkių?

Rengiantis dirbti, uogauti ar grybauti miške, poilsiauti gamtoje pasirinkite tinkamą aprangą. Patartina rengtis šviesiais drabužiais, nes ant jų lengviausia pastebėti parazitus. Drabužių apykaklė, rankogaliai turi būti prigludę prie kūno, kelnės sukištos į kojines ar batus.

Būdami gamtoje nepamirškite naudoti erkes atbaidantį preparatą (repelentus). Svarbu nepamiršti, kad visų repelentų poveikis yra trumpalaikis, todėl reikėtų įdėmiai perskaityti instrukciją ir naudoti joje nurodytais terminais.

Grįžę iš gamtos, būtinai rūpestingai apsižiūrėkite kūną, išsišukuokite plaukus, nusiprauskite po dušu. Dažniausiai parazitai įsisiurbia į rankas, kaklą, ausis, kojas, ypač pakinklius, plaukuotąją galvos dalį. Namo parsinešti erkių galima ir su miško gėrybėmis ar lauko gėlių puokšte, jos gali „atkeliauti” su naminiais gyvūnais. Užkrėstų parazitų randama miesto parkuose, paplūdimiuose, soduose.

Dainius RAŠIMAS, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos
Utenos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausiasis specialistas

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas