Dienos receptas

Kalėdinis namelis

Reikės: 150g rudojo cukraus, 100 g margarino, 100 g medaus, 2 kiaušinių, 450 g kvietinių miltų, šaukštelio sodos, meduolių prieskonių, kiaušinio baltymo, 250 g cukraus pudros, šiek tiek citrinos sulčių.

Gaminimas: į dubenį įmuškite du kiaušinius, supilkite cukrų, medų ir tirpintą margariną, viską išmaišykite. Dubenį dėkite ant garų (puodo su verdančiu vandeniu) ir maišykite, kol cukrus ištirps. Nukelkite nuo garų, supilkite sodą ir gerai išsukite (tešla suputos). Tada suberkite miltus ir užminkykite minkštą tešlą (jeigu per skysta, pridėkite miltų), bet tešla neturi būti kieta. Atšaldyti nereikia, iškart kočiokite ir išspauskite norimas figūrėles. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių, kiškite namuko formeles ir tik iškilus ištraukite. Iš kiaušinio baltymo, cukraus pudros ir citrinos sulčių pasidarykite glajų. Pasidaryta mase suklijuokite namelio sienas. Palaukite, kol glajus sustings. Tuomet galite dekoruoti namelio sienas.

Salotos su vištiena ir džiovintais baravykais

Reikės: 100 g bulvių, 100 g morkų, 100 g raugintų agurkų, 100 g konservuotų žirnelių, 100 g obuolių, 100 g vištienos, 50 g džiovintų baravykų, 50 g svogūno, 100 ml majonezo.

Gaminimas: vištieną, džiovintus baravykus, morkas ir bulves išvirkite kiekvieną atskirai.
Obuolius, virtas bulves ir morkas nulupkite, iš agurkų išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Išvirtus pjaustytus grybus apkepinkite aliejuje kartu su smulkintais svogūnais ir atvėsinkite. Daržoves ir grybus sumaišykite su smulkinta vištiena. Berkite žirnelius, krėskite pusę majonezo ir viską išmaišykite. Salotas sudėkite kauburėliu į salotinę, ant viršaus užpilkite likusį majonezą.

Kokosinis manų kruopų pudingas

Reikės: 350 ml manų kruopų, 350 ml cukraus, 1,9 l kokosų pieno, 125 g sviesto, 3 vnt. kiaušinių baltymų, 3/4 stiklinės razinų, 1/4 stiklinės migdolų drožlių, žiupsnelio druskos

Gaminimas: į kokosų pieną suberkite manų kruopas, cukrų, druską ir leiskite 30 min pabrinkti. Nuolat maišydami užvirkite. Sudėkite sviestą ir virkite ant mažos ugnies, nuolat maišydami į vieną pusę. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite kiaušinių baltymus ir razinas.
Šią masę sudėkite į kepimo indą ir pabarstykite migdolų drožlėmis. Kepkite 160 laipsnių orkaitėje 45 min. Palaukite, kol atvės, tada supjaustykite gabalėliais ir patiekite.

Agurkienė su pupelėmis

Reikės: 0,5 l agurkų sūrymo, 1 rauginto agurko, 300 g baltųjų pupelių, 300 g bulvių, 2 svogūnų, 100 g sviesto, 200 ml grietinėlės, 2 kiaušinių trynių, 1 lauro lapo, juodųjų pipirų žirneliais, druskos.

Gaminimas: pupeles nuplaukite ir pamirkykite šaltame vandenyje. Tada nupilkite, įpilkite švaraus vandens, sudėkite bulves ir pavirkite. Paskui suberkite šiaudeliais supjaustytą agurką ir susmulkintus svogūnus, laurų lapelį, juoduosius pipirus, supilkite agurkų sūrymą ir, jei reikia, pasūdykite. Nukėlusi nuo ugnies, sudėkite kiaušinių trynius, sviestą ir grietinėlę.

Įdaryta višta

Reikės: vištos, 100 g mėgstamo majonezo, 5 česnako skiltelių, druskos, vištienos prieskonių, šaukštelio kmynų, 100 ryžių, saujos džiovintų abrikosų, 150 g anakardžių, saujos džiovintų slyvų

Gaminimas: sumaišykite majonezą, smulkiai pjaustytas česnako skilteles, paukštienos prieskonius, druską (prieskonių pagal skonį) ir kmynus. Nuplautą ir išdorotą vištą iš abiejų pusių ištrinkite pasigamintu marinatu. Palikite parai marinuotis. Ryžius troškinkite apie 10 min. ir sudėkite nuplautus bei kubeliais susmulkintus vaisius ir riešutus. Pagardintą mėgstamais prieskoniais masę dėkite į jau pasimarinavusią vištą. Užsiūkite vištą ir suriškite kojas. Kepkite gerą valandą 180 laipsnių temperatūroje, kepimo pradžioje vištą uždenkite folija ir taip troškinkite apie 30 min.

Meduoliai

Reikės: 500 g miltų, 100 g sviesto, 200 g medaus, 100 g cukraus, 100 g grietinės, 5 g sodos, pusės šaukštelio meduolių prieskonių, kiaušinio.

Gaminimas: medų, cukrų ir sviestą šildykite kartu, kol ištirps. Atvėsinkite iki kambario temperatūros, supilkite grietinę, miltus su soda, sudėkite prieskonius ir užminkykite tešlą. Uždenkite drėgna marle ir palaikykite šaltai 24 valandas. Iškočiokite, išpjaustykite formeles ir patepkite kiaušinio plakiniu. Skardą patepkite riebalais ir pabarstykite miltais, kad meduoliai nepriliptų. Kepkite 200 laipsnių kaitrumo orkaitėje.

Įdaryti pomidorai

Reikės: 4 pomidorų, 100 g konservuoto tuno, 2 šaukštų ryžių, svogūno, 2 česnako skiltelių, šaukštelio cukraus, šiek tiek petražolės, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas: išvirkite ryžius. Šakute sutrinkite tuną ir sumaišykite su ryžiais. Nuplaukite pomidorus, nupjaukite viršų, šaukštu išskobkite minkštimą. Minkštimą susmulkinkite. Smulkiai supjaustykite svogūnus ir česnakus. Supjaustytas daržoves sumaišykite, sudėkite į puodą kartu su pomidorų minkštimu. Įpilkite pusę stiklinės vandens, įberkite cukraus, išmaišykite, užkaiskite ant nedidelės liepsnos. Troškinkite pamaišydami 15–20 min. Daržoves sumaišykite su ryžių ir tuno mase. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Prikimškite pomidorus gauta mase. Sudėkite pomidorus į kepimo skardą, kepkite 10 min. 200 laipsnių kaitrumo orkaitėje.

Sluoksniuotos tešlos sumuštinukai

Reikės: sluoksniuotos bemielės tešlos, rūkytos lašišos, pomidorų, fermentinio sūrio ir džiovinto baziliko.

Gaminimas: supjaustykite sluoksniuotą bemielę tešlą kvadratėliais. Nedideliais gabalėliais supjaustykite rūkytą lašišą. Ant kiekvieno tešlos kvadratėlio dėkite nedidelį gabalėlį lašišos ir ploną pomidoro riekelę, apibarstykite džiovintais bazilikais ir tarkuotu fermentiniu sūriu. Kepkite 180 laipsnių kaitrumo orkaitėje apie 10 minučių.

Daržovių troškinys

Reikės: 500 g kiaulienos mentės be kaulo, 2 indelių konservuotų pupelių, 2 indelių konservuotų pomidorų be odelės, 200 g moliūgo masės, 3 paprikų, 2 morkų, 2 bulvių, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį, aliejaus kepimui.

Gaminimas: mėsą supjaustykite kubeliais, sudėkite į puodą, pašlakstykite aliejumi, berkite druskos bei juodųjų pipirų pagal skonį ir kepkite. Bulves supjaustykite kubeliais, morkas sutarkuokite, paprikas taip pat susmulkinkite kubeliais. Į puodą su mėsa suberkite visas daržoves, išskyrus pupeles. Palikite troškintis, kol bulvės suminkštės, tada berkite konservuotas pupeles ir dar 10 min. troškinkite.

Krepšeliai

Reikės: lavašo, 2 kiaušinių, šaukšto majonezo, šiek tiek miltų, mėgstamos dešros ar kumpio, paprikos, agurko, svogūno laiškų, fermentinio sūrio, druskos ir juodųjų pipirų.

Gaminimas: iš lavašo iškirpkite apskritimus, kurie turi būti šiek tiek didesni nei keksiukų forma, kraštus patepkite aliejumi ir keksiukų formoje formuokite krepšelius.
Kiaušinius išplakite su majonezu ir miltais, pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Sudėkite kubeliais pjaustytą dešrą ar kumpį, papriką, agurką, svogūnus. Sudėkite tarkuotą sūrį, viską gerai išmaišykite ir dėkite į suformuotus krepšelius. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 10 min.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2018 UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:2367
Vakar apsilankė:3590
Šią savaitę apsilankė:13730
Šį mėnesį apsilankė:64789
Viso (nuo 2015-02-16):8871764
Šiuo metu naršo:
96
2018-08-16
MENŲ KALVĖ - Utenos regiono kūrėjai ir jų darbai!