Dienos receptas

Maltos mėsos apkepas

Reikės: šaldytos sluoksniuotos tešlos, 4 svogūnų, 1 kg maltos mėsos, 200 g fermentinio sūrio, 300 g pievagrybių, 4 kiaušinių, 1,5 stiklinės grietinės, 2 šaukštų miltų, 5 pomidorų šaukštelio rozmarino, 0,5 šaukštelio čiobrelių, druskos ir juodųjų pipirų.

Gaminimas: nulupkite ir susmulkinkite svogūnus. Apkepkite kartu su malta mėsa. Pagardinkite prieskoniais ir palikite ataušti. Sumaišykite tarkuotą sūrį, kiaušinius, grietinę ir miltus. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Supjaustykite pomidorus griežinėliais. Iškočiokite tešlą ir padenkite ja kepamuoju popieriumi išklotos didelės skardos (aukštesniais kraštais) dugną bei kraštus. Ant tešlos užpilkite maltos mėsos masę, sudėkite pjaustytus pievagrybius, užpilkite sūrio bei grietinės mišinį ir sudėkite pjaustytus pomidorus. Pagardinkite rozmarinu, čiobreliais, druska, juodaisiais ir pipirais. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 25–35 minutes.

Baklažanų ir mocarelos suktinukai

Reikės: 2 baklažanų, šiek tiek alyvuogių aliejaus, stiklinės saulėje džiovintų pomidorų, 300 g mocarelos, saujos bazilikų, juodųjų pipirų.

Gaminimas: baklažanus supjaustykite išilgai į šešias riekeles. Abi puses apšlakstykite aliejumi ir 10 minučių kepkite ant grotelių arba keptuvėje. Saulėje džiovintus pomidorus nuvarvinkite ir sutrinkite. Kiekvieną baklažano riekelę aptepkite saulėje džiovintų pomidorų tyre, uždėkite griežinėliais supjaustytą mocarelą ir smulkintus bazilikų lapelius. Susukite ir sutvirtinkite mediniais pagaliukais. Suvyniokite į foliją ir kepkite maždaug 220 ºC temperatūros orkaitėje 5 minutes. Pagardinkite juodaisiais pipirais.

Daržovių kotletai

Reikės: 5 bulvių, morkos, 200 g šparaginių pupelių, 2 kiaušinių, 2 šaukštų miltų, svogūno, šaukšto sviesto, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį, kitų mėgstamų prieskonių.

Gaminimas: smulkiai supjaustykite nuluptas bulves, morką ir išvirkite. Suberkite šparagines pupeles ir virkite 15 minučių. Kol daržovės verda, susmulkinkite svogūną ir apkepkite svieste, kol paruduos. Nupilkite vandenį, virtas daržoves perdėkite į dubenį. Palaukite, kol pravės, ir sutrinkite. Užberkite druskos, juodųjų pipirų, įmuškite kiaušinius, suberkite miltus ir keptus svogūnus. Viską gerai išminkykite. Galite pagardinti mėgstamais prieskoniais. Suformuokite kotletus ir kepkite įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

Purus varškės apkepas

Reikės: 1 kg liesos varškės, 12 šaukštų manų kruopų, 1,5 puodelio pieno, 6 kiaušinių, 9 šaukštų cukraus, šaukštelio vanilinio cukraus, kelių lašų romo ekstrakto.

Gaminimas: manų kruopas supilkite į dubenėlį, užpilkite pienu ir palikite, kol manų kruopos išbrinks. Išplakite kiaušinių trynius su cukrumi bei vaniliniu cukrumi iki purios masės. Varškę išmaišykite su kiaušinių trynių mase ir smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Supilkite išbrinkusias manų kruopas. Įlašinkite kelis lašelius romo ekstrakto ir dar kartą viską gerai pertrinkite iki vientisos konsistencijos. Kitame dubenyje iki standžių putų išplakite kiaušinių baltymus. Lengvai, lėtais judesiais įmaišykite baltymus į varškės masę. Paruoštą masę supilkite į kepimo indą (20×30 cm dydžio). Kepkite iki 180 ºC įkaitintoje orkaitėje maždaug 50–60 minučių.

Įdaryti baklažanai

Reikės: 2 baklažanų,, morkos, paprikos, svogūno, 300 g vištos krūtinėlės, 200 g grietinėlės, 150 g fermentinio sūrio, alyvuogių aliejaus, druskos ir juodųjų pipirų.

Gaminimas: baklažanus perpjaukite išilgai per pusę ir palaikykite 30 minučių sūdytame šaltame vandenyje. Vištos krūtinėlę apvirkite. Į keptuvę berkite smulkintą svogūną, papriką, tarkuotą morką. Iš vieno baklažano išskaptuokite vidų, supjaustykite kubeliais ir berkite į keptuvę su kitomis daržovėmis. Supjaustykite vištieną ir viską trumpai pakepkite. Pagardiname prieskoniais ir viską užpilkite grietinėle. Dar kelias minutes pakaitinkite. Išskaptuokite likusį baklažaną. Sudėkite baklažanų puseles į skardą, pašlakstykite aliejumi ir dėkite paruoštą įdarą. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 220 laipsnių, apie 30 min. Pabarstykite tarkuoto sūrio. Patiekite su mėgstamu garnyru.

Krevetės su špinatais ir pupelėmis

Reikės: 200 g krevečių (galima naudoti ir šaldytas), pakelio šviežių špinatų, 100 g šparaginių pupelių (šviežių arba šaldytų), sviesto, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas: keptuvėje ištirpdykite šiek tiek sviesto. Sviestui ištirpus, dėkite krevetes, berkite šparagines pupeles ir viską kepkite keptuvėje ant silpnos ugnies. Keptuvėje susidariusį skystį nupilkite ir dėkite špinatus. Po kelių minučių pagardinkite druska bei juodaisiais pipirais.

Vaniliniai keksiukai su šokoladu ir avietėmis

Reikės: 110 g sviesto (kambario temperatūros), 2 kiaušinių, vanilės esencijos, druskos, 170 g cukraus, 125 g miltų, šaukštelio kepimo miltelių, 100 ml pieno, šokolado, aviečių.

Gaminimas: sviestą gerai išplakite su cukrumi, kol masė šiek tiek padidės. Po vieną plakdami įmuškite kiaušinius. Viską plakite tol, kol kiaušinių, sviesto ir cukraus masė pabals ir joje neliks cukraus kruopelių. Įlašinkite vanilės esencijos, plakinį permaišykite. Į plakinį persijokite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir druska. Išmaišykite. Į tešlą maišydami supilkite pieną. Viską gerai išmaišykite iki vientisos masės. Paruoštą tešlą supilkite į keksiukų formeles ir kepkite 180 laipsnių karščio orkaitėje apie 30 min., kol į keksiuko vidurį įbedus dantų krapštuką jis liks sausas ir neapsivėlęs tešla. Šokoladą ištirpinkite šiltoje vandens vonelėje, apipilkite keksiukus ir ant viršaus uždėkite aviečių ar kitų mėgstamų uogų.

Bandelės su lašinukais

Reikės: svogūno, 200 g lašinukų, 20 g mielių, 500 g miltų, šaukštelio druskos, 2 šaukštelių cukraus, 250 ml pieno, 2 kiaušinių, kmynų.

Gaminimas: kiaušinį, mieles, cukrų, druską ir pieną gerai sumaišykite. Suberkite miltus ir suminkykite tešlą. Palikite pakilti. Supjaustykite lašinukus bei svogūnus ir sumaišykite, galite šiek tiek apkepti keptuvėje. Iš pakilusios tešlos formuokite bandeles ir dėkite atvėsusią lašinukų masę. Bandeles patepkite kiaušinio plakiniu. Galite pagardinti kmynais. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių ir kepkite apie 25–30 minučių.

Aštri vištienos sriuba su ryžiais

Reikės: 500 g vištos filė, aitriosios paprikos pagal skonį, 2 svogūnų, česnako skiltelės, litro sultinio, 200 g grietinėlės, stiklinės ryžių, morkos, 100 grietinės, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį, šiek tiek mėtos.

Gaminimas: išvirkite ryžius. Kol ryžiai verda, išvalykite aitriosios paprikos ankštį ir smulkiai supjaustykite. Sukapokite svogūnus ir česnako skiltelę. Vištos filė supjaustykite juostelėmis ir 2–3 minutes pakepinkite puode. Dėkite svogūnus, smulkiai pjaustytą morką, česnaką ir kepinkite dar 2–3 minutes. Įpilkite sultinį ir virkite 5 minutes ant mažos ugnies. Pridėkite grietinėlės, dar pavirkite. Tada sudėkite ryžius, aitriosios paprikos ankštį, smulkiai kapotas mėtas ir truputį pavirkite. Pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais. Patiekite su grietine.

Kepta lašiša

Reikės: 400 g lašišos filė, šiek tiek penkių pipirų mišinio, šaukšto garstyčių, 2 šaukštų medaus, pusės citrinos, druskos.

Gaminimas: garstyčias sumaišykite su medumi, penkių pipirų mišiniu, druska ir iš pusės citrinos išspaustomis sultimis. Gautu mišiniu gerai įtrinkite žuvies gabaliukus.
Sudėkite lašišą ant kepimo skardos, išklotos kepti skirtu popieriumi. Žuvį kepkite 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15–20 minučių. Prie žuvies galite pateikite bulvių ir mėgstamų daržovių.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2018 UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:3695
Vakar apsilankė:11506
Šią savaitę apsilankė:24146
Šį mėnesį apsilankė:180793
Viso (nuo 2015-02-16):8571937
Šiuo metu naršo:
137
2018-06-20
MENŲ KALVĖ - Utenos regiono kūrėjai ir jų darbai!