Dienos receptas

Daržovių troškinys

Reikės: 300 g faršo, skardinės konservuotų pupelių, mėgstamų prieskonių, 2 morkų, raudonosios paprikos, žaliosios paprikos, svogūno, druskos, aliejaus kepti.

Gaminimas: įpilkite šlakelį aliejaus ir sudėkite mėsos faršą. Patroškinkite 10 min., tada dėkite susmulkintą svogūną ir patroškinkite apie 5 min. Sudėkite burokine tarka sutarkuotas morkas, patroškinkite dar 5 min., jei reikia, įpilkite truputėlį vandens. Sudėkite konservuotas pupeles, nuluptus ir susmulkintus pomidorus, susmulkintas paprikas, pasūdykite, sudėkite mėgstamus prieskonius. Dar kelias minutes patroškinkite.

Cukinijų ir vištienos troškinys

Reikės: 300 g vištos filė, cukinijos, svogūnų, 2 morkų, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį, šiek tiek prieskoninių žolelių, šiek tiek sviesto, puodelio vištienos sultinio.

Gaminimas: vištieną supjaustykite, pagardinkite druska, juodaisiais pipirais ir apkepkite svieste. Apkeptą vištieną sudėkite į puodą. Morkas ir svogūnus supjaustykite plonais griežinėliais ir apkepkite svieste. Supilkite į puodą ant vištienos. Cukinijas supjaustykite mažais gabaliukais ir suberkite į puodą. Įberkite prieskonių, įpilkite vištienos sultinio (sultinys neturi apsemti cukinijų), uždenkite dagtį ir virkite ant mažos ugnies apie 40 minučių. Įberkite prieskoninių žolelių ir išmaišykite.

Keptų moliūgų salotos

Reikės: 500 g moliūgo, 500 g burokėlių, 200 g fetos, 100 g gražgarsčių ar kitų mėgstamų salotų, 80 g graikinių riešutų, 6 šaukštų alyvuogių aliejaus, žiupsnelio prieskoninių žolelių.

Gaminimas: moliūgą supjaustykite stambiais gabalais ir iškepkite orkaitėje, suvynioję į foliją. Burokėlius nulupkite, supjaustykite kubeliais ir taip pat iškepkite orkaitėje, suvynioję į foliją. Iškepusius moliūgus supjaustykite kubeliais ir apkepinkite keptuvėje su nedideliu kiekiu aliejaus, kad gražiai apskrustų. Burokėlius sumaišykite su moliūgais bei gražgarstėmis ir suberkite į dubenį. Apibarstykite paskrudintais graikiniais riešutais bei susmulkintu fetos sūriu, pašlakstykite aliejumi, pagardinkite žolelėmis.

Daržovių apkepas

Reikės: 2 svogūnų, saldžiosios raudonosios paprikos, 200 g pievagrybių, česnako skiltelės, 500 g moliūgo, 2 šaukštų aliejaus, 5 kiaušinių, 0,5 stiklinės grietinėlės, 200 g fermentinio sūrio, 2 stiklinių duonos džiūvėsių, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Gaminimas: nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūnus. Išdarykite papriką, moliūgą, nuplaukite pievagrybius ir viską supjaustykite mažais kubeliais. Ant silpnos ugnies aliejuje pakepinkite svogūnus ir česnaką. Po kelių minučių sudėkite likusias daržoves ir 4–5 minutes pakepinkite ant vidutinės ugnies. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius ir supilkite grietinėlę. Suberkite tarkuotą fermentinį sūrį, duonos džiūvėsius, druską, juoduosius pipirus ir daržovių maišinį. Supilkite į sviestu patept formą aukštais kraštais. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 1 valandą. Prieš pjaustydami gabaliukais pyragą palaikykite 15–20 minučių, kad praauštų.

Moliūgų virtinukai

Reikės: 2 bulvių, stiklinės moliūgo masės, 2 stiklinių miltų, kiaušinio, druskos, 3 šaukštų parmezano sūrio.
Gaminimas: nuluptas bulves ir moliūgą sutarkuokite. Suberkite miltus, druską, įmuškite kiaušinį ir gerai išminkykite. Suformuokite piršto storio volelius ir supjaustykite vieno centimetro gabaliukais. Gabaliukus suplokite šakute ir dėkite į pasūdytą verdantį vandenį. Virkite apie 10 minučių. Išgriebtus nuvarvinkite ir dėkite kepti į karštą sviestą. Apkepkite porą minučių ir sudėkite į lėkštes. Pagardinkite smulkiai tarkuotu parmezanu.

Cukinijų mišrainė žiemai

Reikės: 1 kg cukinijos, 250 ml konservuotų ananasų, morkos, 2 saldžiųjų paprikų, 4 pomidorų, 50 ml citrinos sulčių, 0,5 šaukšto druskos, 2 šaukštelių cukraus.

Gaminimas: cukinijas nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Supjaustykite nuvarvintus ananasus, pomidorus ir saldžiąsias paprikas. Morkas stambiai sutarkuokite ir apkepkite svieste. Viską suberkite ir supilkite į puodą ir užvirkite. Troškinkite ant mažos ugnies apie 30 minučių ir supilstykite į paruoštus stiklainius.

Marinuoti agurkai

Reikės: 3 svogūnų, 1,5 stiklinės 9 proc. acto, stiklinės cukraus, 3 šaukštų druskos, 3 morkų, 2 paprikų, agurkų (kiek tilps į stiklainį), vandens.

Gaminimas: į trijų litrų stiklainį sudėkite pjaustytus svogūnus, morkas, paprikas ir agurkus. Užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 20 minučių. Vandenį nupilkite ir dar kartą pilkite užvirintą vandenį. Berkite druską ir cukrų. Į stiklainį supilkite actą. Sandariai uždarykite.

Aštrus pomidorų padažas

Reikės: 4 česnako skiltelių, 500 g gerai prinokusių pomidorų, 4–5 cm imbiero šaknies, 4 aitriųjų paprikų, 150 g cukraus, 120 ml acto, 120 ml raudonojo vyno.

Gaminimas: pomidorus užpilkite verdančiu vandeniu ir nulupkite odeles. Pomidorus be odelių ir aitriąsias paprikas supjaustykite kubeliais. Česnaką sutrinkite arba supjaustyti labai smulkiai. Pomidorus išmaišykite su aitriosiomis paprikomis, tarkuotu imbieru, česnaku, cukrumi, actu ir raudonuoju vynu. Pakaitinkite padažą ant ugnies (vis pamaišant) apie 15–20 min. Laikykite stiklainyje.

Cukinijų salotos

Reikės: 2 kelių mažų pomidorų, 3 nedidelių cukinijų, alyvuogių aliejaus, 300 g kaparėlių, pusės citrinos sulčių, saujos petražolių ir saujos bazilikų.

Gaminimas: išdorotas cukinijas daržovių skutikliu supjaustykite juostelėmis. Juosteles dėkite į keptuvę ir greitai apkepkite su šlakeliu aliejaus. Pomidorus perpjaukite pusiau. Dėkite į lėkštę pomidorus ir cukinijas. Petražoles ir bazilikus smulkiai supjaustykite, kaparėlius – taip pat. Žoleles ir kaparėlius sumaišykite. Į gautą masę pilkite citrinos sultis ir 4 šaukštus alyvuogių aliejaus. Viską sutrinkite. Gautu padažu apšlakstykite cukinijas ir pomidorus. Galite pagardinti mėgstamais prieskoniais.

Burokėliai su pupelėmis ir saldžiąja paprika

Reikės: 4 burokėlių, 500 g pupelių, 100 g svogūnų, 500 g saldžiųjų paprikų, 100 ml aliejaus, lauro lapų, 1 šaukštelio druskos, juodųjų pipirų.

Gaminimas: Burokėlius išvirkite. Pupeles išvirkite. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Saldžiąsias paprikas taip pat supjaustykite nedideliais gabaliukais.
Svogūnus pakepinkite keptuvėje su aliejumi. Baigdami kepti sudėkite saldžiąsias paprikas, sutarkuotas morkas.
Viską sudėkite į puodą ir kaitinkite 10 minučių ant vidutinės ugnies, nuolat maišydami. Supilstykite mišrainę į stiklainius. Pasterizuokite bent 20 min.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

UAB „Utenos Diena“,
Maironio g. 34, LT-28144, Utena.
Įm. kodas: 301537159
PVM k. LT100003891115

A.s.: LT535014500014000334
Utenos kredito unija

Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

utenosdiena.lt redakcijai rašykite adresu reklama@utenosdiena.lt

Visos teisės saugomos. © 2008 -  2018 UAB „Utenos diena“.
Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Utenos diena“ sutikimą.

LANKYTOJŲ STATISTIKA

Šiandien apsilankė:2236
Vakar apsilankė:5931
Šią savaitę apsilankė:47129
Šį mėnesį apsilankė:174530
Viso (nuo 2015-02-16):7538928
Šiuo metu naršo:
65
2018-02-25
MENŲ KALVĖ - Utenos regiono kūrėjai ir jų darbai!