Darbdaviai pirmumo teisę teikia pilnamečiams mokiniams

Mokiniai vasaros atostogas leidžia ne tik poilsiaudami ir bet ir laisvalaikį derindami su laikina galimybe užsidirbti. Tačiau ne visi jaunuoliai turi išsvajotąjį darbą, mat daugelis darbdavių nenori savo įmonėse įdarbinti nepilnamečių.

Paklausta, ar šiais metais mokiniams sunku įsidarbinti mūsų rajono įmonėse ar įstaigose, Utenos teritorinės darbo biržos Jaunimo užimtumo skyriaus vyr. specialistė Justina Araminaitė–Pelakauskė teigė, jog tai esą priklauso nuo amžiaus, darbinės patirties ir turimų kontaktų. Pasak jos, kai kurie mokiniai darbinės patirties įgyja dirbdami pas tėvus ar gimines įvairios paskirties ūkiuose, todėl tokiais atvejais besirenkantis darbuotojus jiems teikiama pirmumo teisę.
Šiais metais Utenos teritorinėje darbo biržoje registravosi daugiau nei pusšimtis jaunuolių, kurie tikėjosi įsidarbinti tiek per darbo biržą, tiek savarankiškai. Turimomis žiniomis, šiandien iš jų įsidarbino 23 mokiniai, tačiau gali būti, kad kai kurie pluša darbą susiradę savarankiškai.
Šiais metais į specialistus padėti susirasti darbą besikreipiantys mokiniai nebuvo išrankūs: jie nurodė tai, kad tinka bet koks nekvalifikuotas darbas. „Šįmet mes galėjome pasiūlyti darbus UAB „Utenos prekyba”, Senovinės bitininkystės muziejuje, kur ieškojo pagalbinių darbuotojų. Štai jaunuoliams darbą siūlantys ūkininkai gali juos apgyvendinti, todėl važinėjimas – nėra didelė problema. Taip pat buvo siūlomi įvairūs laikini darbai parduotuvėlėse, prekiaujančiose telefonais ar suvenyrais, ar sezono metu padirbėti prie Alaušo ežero Sudeikiuose”, – pasakojo J. Araminaitė–Pelakauskė, pabrėžianti, kad darbdaviai pirmumo teisę teikia pilnametystės sulaukusiems mokiniams, mat įdarbinus nepilnametį tenka laikytis tam tikrų reikalavimų.
Pašnekovės žiniomis, pagal mokinių įdarbinimą rajone pirmauja UAB „Utenos prekyba”, UAB „Biovela Group” įmonė „Utenos mėsa”, taip pat keli vaikai pradėjo dirbti Gedimino Skardžiaus specializuotame bitininkystės ūkyje, kurio šeimininkai neskyrė didelio dėmesio vaikų amžiui – jie pirmumą teikė norui dirbti ir užsidirbti.

Laikraščio „Utenos diena” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas