Pirkėjams dažniausiai abejonių kelia sveriamos prekės ir pilami degalai

Tautiečių interesus ginantys Lietuvos metrologijos inspekcijos darbuotojai pirmiausia turi užtikrinti, kad nuėję į parduotuvę nenusipirktume mažiau nei priklauso sveriančios kruopų ar miltų pakuotės arba nenusiviltume, jog prisipylę degalų pravažiavome kur kas mažiau kilometrų nei planavome.
Tačiau tikrai nedaugelis šalies gyventojų žino, kad rinkos priežiūrą vykdanti minėtoji institucija atlieka tokį sudėtingą ir kruopštų darbą kai kuriose įstaigose ar privačiose įmonėse, parduotuvėse.
Apie savo darbą, patikrinimus, gyventojų skundus ir randamus pažeidimus papasakojo Lietuvos metrologijos inspekcijos Utenos apskrities skyriaus viršininkė Rita Kraujalienė.

Mūsų portalo udiena.lt skaitytojams papasakokite apie savo veiklą?

Mūsų veikla labai plati, nes tikriname daugelį įstaigų, įmonių: prekybos vietas, visuomeninio maitinimo įmones, degalines. Trumpai tariant, esame prižiūrinti ir kontroliuojanti institucija. Pavyzdžiui, gydymo įstaigoje esantiems kraujospūdžių aparatams, svarstyklėms ar termometrams turi būti atlikta patikra. Atliekame kontrolę tikrindami prekių kiekį, nes mums yra svarbu, kad parduotuvėse ar turguose nė vienas nebūtų apsveriamas.
Dirbame dviese: aš ir inspektorius. Prižiūrime visą Utenos apskritį, planuojame patikrinimus. Šiais metais išskirtinį dėmesį skyrėme geodezininkų ir policijos pareigūnų naudojamų prietaisų patikrai.

Kokių pažeidimų fiksuojate?

Daugiausia pažeidimų nustatome tikrindami prekių kiekį. Dažniausiai neatitinka fasuotų prekių svoris. Tarkim, ant kruopų pakelio nurodytas vienoks svoris, tačiau pasvėrus prekę neatitinka nurodymo. Radus svorio neatitikimus, prekybininkus raginame prekes išimti iš parduotuvių lentynų, grąžinti tiekėjui. Radus didesnių pažeidimų, taikomos sankcijos ir baudos gamintojams. Neretai aplankome ir pačius gamintojus – sveriame jų gaminamą produkciją.
Taip pat tikriname degalines, kur randame nemažai pažeidimų. Pastebėjau, kad didžiosiose šalies degalinėse rimtesnių pažeidimų užfiksuojama retai, tačiau mažesnės privačios ne visuomet laikosi reikalavimų. Štai telefonu paskambina klientai, kurie skundžiasi, kad prisipylus degalų tenka aiškintis, kaip į 40 litrų automobilio baką telpa, tarkim, 50 litų benzino.
Norisi pastebėti, kad ne visos degalinės tinkamai prisižiūri savo talpyklas, kurias retsykiais reikia valyti, kad nesikauptų nuosėdos. Šios nuosėdos susimaišo su degalais, tad tokie degalai, patekę į automobilio degalų sistemą, pridaro nemažai bėdų.

Ar dažnai pasitaiko klientų skundų? Kokios baudos gresia už pažeidimus?

Taip, dažnai. Žmonės dažniausiai skundžiasi degalinėmis ir prekybos įmonėmis, kur nusiperka mažesnio svorio prekę nei nurodyta pakuotėje.
Juridinių asmenų vadovams ar jų įgaliotiems asmenims didžiausia bauda gali siekti net iki 2 896 eurų, o fiziniams asmenims didžiausia galima bauda – 1 448 eurai. Tačiau mes paprastai tokios baudos netaikome. Dažniausiai skiriamos minimalios baudos, o pirmą kartą nusižengusiems asmenims skiriame pusę minimalios baudos : įmonių atsakingiems asmenims – 43 eurus, o fiziniams asmenims, kurie veiklą vykdo pagal individualios veiklos pažymą ar verslo liudijimą, – 14 eurų.
Šiemet į mūsų akiratį buvo patekę lombardai, kurie privalo turėti labai didelio tikslumo svarstykles. Utenoje radome pažeidimų, mat kai kurie lombardai neturėjo svarstyklių patikros.

Kokie jums buvo šie metai ir ko tikitės iš ateinančių?

Kadangi šioje srityje dirbu 2,5 metų, tad esu dar beveik naujokė. Man šie metai buvo tobulėjimo metai. Darbo sritis yra nauja ir plati, teko dalyvauti mokymuose, gavau metrologo tikrintojo pažymėjimą.
Tikiuosi, kad visi ūkio subjektai vykdydami ūkinę–komercinę veiklą laikysis teisės aktuose keliamų metrologijos reikalavimų, o mes visuomet rasime tvarką. Juk mūsų tikslas – ne baudų rašymas, o ūkio subjektų atstovų konsultavimas ir švietimas teisinės metrologijos klausimais. Ypatingas dėmesys ir globa skiriama pirmaisiais veiklos metais dirbantiems verslininkams. Pirmiausia mes turime pamokyti, o tik vėliau, jei piktybiškai nesilaikoma teisės aktų reikalavimų, už pažeidimus nubausti.

Autorės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas