Žemės mokestį sumokėti reikia iki lapkričio 15 dienos

Utenos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Utenos AVMI) primena, kad žemės mokesčio deklaracijas žemės savininkai gali rasti VMI Elektroninio deklaravimo sistemoje (EDS), taip pat „Mano VMI” sistemoje gali susipažinti su deklaracijų duomenimis. Mokėtojams, kurie nėra EDS vartotojai, popierinės deklaracijos siunčiamos paštu. Žemės mokestį jos savininkai šiemet turi sumokėti iki lapkričio 15 dienos.

Utenos AVMI duomenimis, šiais metais žemės mokesčio mokėtojai į Utenos rajono savivaldybės biudžetą turėtų sumokėti beveik 575 tūkst. eurų žemės mokesčio (gyventojai turėtų sumokėti apie 515 tūkst., eurų, o įmonės – daugiau nei 59 tūkst. eurų). 2015 metais apskaičiuota mokėtina suma į Utenos rajono savivaldybės biudžetą buvo beveik 500 tūkst. eurų.
„2016 m. žemės mokestis tiek fiziniams, tiek juridiniams asmenims kinta ir šiemet. Tam įtakos, kaip ir ankstesniais metais, turi nuo 2013 m. taikomos naujos Žemės mokesčio įstatymo nuostatos. 2013–2016 m. mokestiniais laikotarpiais žemės mokestinė vertė skaičiuojama pagal pereinamojo laikotarpio nuostatas: jei šiemet žemės sklypo (įskaitant ir apleistą žemę) 1 aro mokestinė vertė padidėja, lyginant su buvusia 2012 m., tai iš šių metų mokestinės vertės atimama 20 proc. vertės padidėjimo, kai 2015 m. buvo atimama 40 proc. Žemės mokesčio dydis priklauso ir nuo savivaldybių tarybų patvirtintų žemės mokesčio tarifų ir lengvatų”, – paaiškino Utenos AVMI viršininkas Pranas Alsys.
Utenos AVMI atkreipia dėmesį, kad žemės mokesčių mokėtojui pateikiamoje deklaracijoje nurodytas mokesčių specialistas ir jo kontaktai. VMI atstovas, mokesčių mokėtojui pageidaujant, galės patarti, kaip sumokėti žemės mokestį naudojantis VMI e. paslaugomis.
Žemės mokestį galima sumokėti ne tik bankuose (VMI atsiskaitomoji sąskaita atidaryta daugelyje šalies bankų), bet ir pašto skyriuose, „Perlo” terminaluose, „Maxima” kasose, spaudos kioskuose, kitose mokėjimus priimančiose įstaigose.
Utenos AVMI ragina žemės mokesčio mokėtojus laiku sumokėti mokestį, nes priešingu atveju automatiškai skaičiuojami delspinigiai, kurie šiuo metu – 0,03 procento už kiekvieną pradelstą dieną.
Utenos AVMI primena, kad teismui panaikinus Molėtų r. savivaldybės per vėlai priimtą sprendimą dėl žemės mokesčio tarifų, VMI perskaičiavo žemės mokestį gyventojams ir įmonėms, 2015 m. turėjusiems sklypus Molėtų rajone – mokestis sumažintas beveik 19,4 tūkst. gyventojų ir įmonių, jis sumažėjo apie 240 tūkst. eurų. Susidariusiomis 2015 m. žemės mokesčio permokomis bus dengiamas 2016 m. apskaičiuotas privalomos mokėti žemės mokestis arba permoka bus grąžinama, mokesčio mokėtojui pateikus prašymą.

VMI inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas