Vienoje Utenos kebabinių rasti grubūs pažeidimai

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai šį pusmetį patikrino daugiau nei pusę Lietuvoje veikiančių kebabinių. Penktadalyje jų nustatyta grubių higienos pažeidimų, rasta netinkamai laikomų gaminių ir produktų, kurių tinkamumo vartoti terminas pasibaigęs. Paaiškėjo, kad dažniausiai kebabinėse nesilaikoma higienos reikalavimų – dažnas darbuotojas nepasitikrinęs sveikatos, neišklausęs higienos įgūdžių kurso, nepaiso asmens higienos.

Kebabe – per mažai mėsos

14 proc. šalyje vykusių patikrinimų metu nustatyta, kad naudojamas netinkamas (susidėvėjęs, sunkiai dezinfekuojamas) inventorius. 13 proc. tikrintų kebabinių maistą gamino nešvariose patalpose, kurioms būtinas remontas. Tiek pat tiekė maistą, pagamintą iš produktų, kurių tinkamumo vartoti terminai pasibaigę. Be to, nustatyta savikontrolės ir žaliavų atsekamumo pažeidimų. Šiais metais dėl kebabinių veiklos VMVT jau gavo 42 vartotojų skundus, iš kurių 29 proc. pasitvirtino. Dažniausiai vartotojai skundėsi, kad suvalgę patiekalus pasijuto blogai – juos pykino, sutriko virškinimas, pakilo temperatūra. Ne vienas vartotojas skundėsi, kad, pavyzdžiui, kebabe buvo vos trys gabaliukai mėsos. Klientei, kuri yra alergiška garstyčioms, pasiteiravus, ar kebabos sudėtyje jų yra, buvo paaiškinta, kad įmonė negali atskleisti patiekalų gaminimo receptūrų. VMVT sulaukė skundų, kad darbuotojai dirba be galvos apdangalų, rūko dėvėdami darbo drabužius, dirba su striukėmis.
Už grubius higienos ir kitus pažeidimus buvo taikytos nuobaudos pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą (ATPK), 23 proc. tikrintų kebabinių turėjo sustabdyti savo veiklą, kol pašalins nustatytus trūkumus.

Tikrinimus vykdys ir ateityje

„Palyginę kelių pastarųjų metų kebabinių kontrolės rezultatus galime teigti, kad mažėja pasitvirtinančių skundų, tačiau higienos reikalavimų įgyvendinimas išlieka vienu sudėtingiausių uždavinių šio sektoriaus įmonėms. Tai susiję ir su gana prastomis darbuotojų higienos žiniomis, dažna jų kaita, dažnai ir nepakankamomis investicijomis įrangai įsigyti ar patalpoms įrengti ir prižiūrėti. Tad kebabinių kontrolei ir toliau skirsime ypatingą dėmesį. Ne tik vykdysime tikrinimus, bet ir konsultuosime tiek savininkus, tiek darbuotojus, kaip tinkamai laikyti produktus, priminsime higienos ir kitus reikalavimus”, – sakė VMVT Maisto skyriaus vedėja Jurgita Bakasėnienė.
Portalas udiena.lt apie kebabinių padėtį mūsų mieste kalbėjosi su Utenos VMVT viršininko pavaduotoja-valstybine veterinarijos inspektore Žana Remeikiene.

Kokie Utenoje vykusio planinio kebabinių patikrinimo rezultatai?

Utenos rajone šį pusmetį VMVT vyriausieji specialistai-maisto inspektoriai, vykdydami VMVT 2016 metų tikslinių maisto tvarkymo subjektų ir su maistu besiliečiančių gaminių bei medžiagų gamintojų ir (ar) tiekėjų patikrinimų planą, atliko kebabinių patikrinimus, kurių metu buvo vertinama atitiktis higienos, laikymo sąlygų, saugos, ženklinimo, personalo higienos, tinkamumo vartoti terminų, kokybės, savikontrolės, atsekamumo, su maistu besiliečiančių gaminių ir medžiagų, biocidinių produktų naudojimo, šalutinių gyvūninių produktų tvarkymo reikalavimams. Per 2016 m.pirmą pusmetį buvo patikrinta daugiau nei pusė Utenoje veikiančių kebabinių.

Kiek šiuo metu mūsų mieste yra kebabinių? Ar jose laikomasi higienos reikalavimų?

Utenos mieste šiuo metu veikia devynios kebabinės, patikrinimai buvo atlikti šešiose iš jų. Trijose patikrintose kebabinėse nustatyta įvairių higienos pažeidimų: nesilaikoma higienos reikalavimų, darbuotojai neišklausę higienos įgūdžių kurso, naudojamas netinkamas inventorius, netinkamai vedami savikontrolės žurnalai, vartotojams nepateikiama informacija apie patiekaluose esančius alergijas ir netoleravimą sukeliančius produktus. Vienoje iš patikrintų kebabinių buvo nustatyta grubių pažeidimų, už kuriuos taikyta nuobauda pagal ATPK. Maisto tvarkymo subjektuose, kuriuose nustatomi grubūs pažeidimai, pašalinus trūkumus atliekami pakartotiniai patikrinimai.

Ar dažnai sulaukiama klientų skundų dėl kebabinių? Koks jų pobūdis?

Utenos VMVT 2016 m. vartotojų skundų dėl kebabinių veiklos nebuvo gauta, o 2015 m. gautas vienas vartotojo skundas dėl netinkamo kebabinės darbuotojos asmens higienos reikalavimų laikymosi. Patikrinimo metu buvo nustatyta, kad nesilaikoma įrangos higienos reikalavimų, gaminant patiekalus nepaisoma receptūrų, netinkamai vedami savikontrolės žurnalai. Už nustatytus pažeidimus buvo taikyta nuobauda pagal ATPK.

Ką turėtų žinoti gyventojai, norėdami alkį numalšinti greitai paruošiamu maistu kebabinėse?

Vartotojai turėtų atidžiau rinktis maisto produktus ir patiekalus. Nesvarbu – maistas greitai paruošiamas ar ne, jis turi būti pagamintas kokybiškai ir saugiai, todėl prieš įsigyjant maisto produktą ar patiekalą patariame vartotojams pirmiausia jį apžiūrėti, perskaityti informaciją, pateiktą ženklinimo ar kainų etiketėje, atkreipti dėmesį į laikymo sąlygas, vartojimo trukmę, maisto produkto sudėtį. Atlikus šiuos veiksmus, tikimybė nusipirkti netinkamą produktą bus mažesnė. Taip pat patariame atkreipti dėmesį į tai, ar kebabinė bei joje dirbantis personalas yra tvarkingi, o kilus įtarimui, kad patiekalai gaminami ar laikomi netinkamomis sąlygomis, reikia informuoti Utenos VMVT, esančią Aušros g. 84, tel. (8 389) 55 841, el. paštu utenosa@vet.lt arba paskambinti nemokamu, visą parą veikiančiu telefono numeriu 8 800 40 403 ar užpildyti anketą internete http://vmvt.lt/anketos/nekokybiski-maisto-produktai.

Kaip teisingai pateikti skundą?

Pildant elektroninę skundo formą būtina nurodyti skundo priežastį, pageidautina – tikslų produkto pavadinimą, parduotuvės ar viešojo maitinimo įmonės pavadinimą ir adresą, produkto pagaminimo datą, realizacijos terminą, gamintoją, pakuotę. Visa pateikta informacija yra labai svarbi – kuo ji išsamesnė, tuo sėkmingesnis skundo tyrimas. Vartotojas turėtų nurodyti savo el. pašto adresą arba telefono numerį, jei nori, kad jį informuotume apie skundo tyrimo eigą ir rezultatus. Taip pat, esant būtinybei, galėtume susisiekti su juo dėl tyrimui reikalingos informacijos patikslinimo.

Parengė Deimantė KAZOKAITĖ
deimante@utenosdiena.lt

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas