Miško gėrybių rinkėjams prasideda darbymetis

Iki šiol gamta gailėjo lietaus ir paskutinius du mėnesius labai mažai lijo. Tačiau šiomis savaitėmis ne tik drėgmės, bet ir šilumos užtenka. Miškuose netrūksta uogautojų ir grybautojų. Tiesa, grybautojai nesidžiaugia gausiu derliumi: voveraitės jau dygsta, tad pirmieji grybai dažniausiai iškeliauja į turgų. Praėjusią savaitę Utenoje šviežių voveraičių kibirėlį nusipirkti buvo galima ir už 10 eurų.

Pasidomėti, kaip šiais metais sekasi supirkti uogas ir grybus, užsukome į Saldutiškyje gyvenančios Ritos Baltienės namus. Moteris daugiau nei dešimt metų superka miško gėrybes. Prie nuosavo namo nedidelėje liaudiškai vadinamoje lauko virtuvėlėje, kur įrengta kukli supirktuvė, per dieną užsuka vos vienas kitas uogautojas ir grybautojas. O jų krepšiuose – nedidelis laimikis.
Antradienį į supirktuvę atskubėjo ir vietinė grybautoja. Pakelėje ji pasistatė savo automobilį ir atnešė į celofaninį maišelį sukrautas voveraites. „Grybų nėra daug, o grybautojų daugiau nei pačių grybų, – juokėsi saldutiškietė, keturis kilogramus grybų surinkusi per tris dienas. Ji prisipažino, kad turguje parduoti grybų nevežanti, nes neverta – juk Utena toli.
Supirktuvės savininkė Rita Baltienė neslepia – kaimai masiškai nyksta, o grybų ir uogų rinkti nebėra kam. „Žmonių mažėja, o ir tie, kurie likę, nebeturi jėgų ir sveikatos. Turime nuolatinių klientų, kurie vis dar atneša miško gėrybių, užsuka vienas kitas poilsiautojas”, – pasakojo supirktuvės savininkė. Anot jos, grybų ir uogų supirkimas dar tik prasidėjo, mat anksčiau nei mėlynės nebuvo prisirpusios, nei dėl sausros miškuose nedygo grybai.
Supirktuvėse mėlynės perkamos ir nešvariai rinktos. „Esu girdėjusi, kad taip renkamos uogos mažiau susimaigo, o sandėliuose yra įrengti specialūs ventiliatoriai, kurie išpučia lapus ir kitus nešvarumus”, – pridūrė R. Baltienė.
Šiuo metu voveraitės superkamos po tris, o mėlynės – po vieną eurą.

Deimantės Kazokaitės nuotr.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas