Kada apmokestinamos pašto siuntos iš trečiųjų šalių?

Daugiau nei pusė Lietuvą pasiekiančių tarptautinių pašto siuntų atkeliauja iš Kinijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų. Lietuvos paštas ir Muitinės departamentas primena, kad ne iš Europos Sąjungos (ES) šalių gaunamos siuntos ar trečiųjų šalių elektroninėse parduotuvėse įsigyjamos ir paštu parsisiunčiamos prekės gali būti apmokestinamos importo mokesčiais.

„Kasmet kone dešimtadaliu išauga per Lietuvos paštą gaunamų tarptautinių siuntų srautas. Daugiausia pašto siutų sulaukiame iš Kinijos, tampančios elektroninės prekybos lydere pasaulyje. Taip pat pašto siuntos su pirkiniais į Lietuvą itin dažnai atkeliauja iš JAV bei Europos šalių – kaimyninės Lenkijos, Vokietijos, Olandijos.
Iš trečiųjų šalių gaunamas pašto siuntas paprastai reikia deklaruoti, kad jos patektų į mūsų šalį. Todėl iš populiarių elektroninių parduotuvių, tokių kaip „AliExpress”, „eBay” ar „Amazon”, įsigytiems ir pašto siuntomis atkeliaujantiems daiktams gali būti pritaikyti importo muito ir kiti mokesčiai. Prieš užsisakant internetu prekių, gyventojams rekomenduojame įvertinti galimas papildomas išlaidas mokesčiams”, – teigė Lietuvos pašto Pašto operacijų tarnybos direktorė Rasa Radzevičienė.
Prekių siuntas, išsiųstas iš trečiosios šalies į ES, leidžiama įvežti be importo muitų, jeigu bendra visų daiktų pašto siuntoje vertė neviršija 150 eurų. Pridėtinės vertės mokesčiu (PVM) apmokestinamos prekės, kurių bendra vertė yra didesnė nei 22 eurai. Nuo importo muitų ir PVM mokėjimo neatleidžiami alkoholio gaminiai, kvepalai ir tualetinis vanduo, tabakas ir jo gaminiai.
Šiemet nuo gegužės 1-os įsigaliojus naujajam Sąjungos muitinės kodeksui iš dalies pasikeitė pašto siunta siunčiamų prekių apmokestinimo tvarka. Nuo šiol prekių pristatymo (pašto) išlaidos yra įtraukiamos į prekių muitinę vertę, pagal kurią apskaičiuojami muito mokesčiai.
„Visose ES šalyse įsigaliojusi vienoda tvarka numato, kad nuo šiol visais atvejais pašto siuntomis iš trečiųjų šalių siunčiamų prekių pristatymo išlaidos yra įtraukiamos į prekių muitinę vertę. Anksčiau nekomercinio pobūdžio prekėms buvo taikoma išimtis.
„Pažymėtina, kad mokestinės prievolės dydis pašto siuntos gavėjui nežymiai padidėja tik tais atvejais, kai prekės yra muito mokesčio apmokestinimo objektas, t. y. bendra visų pašto siuntoje esančių daiktų vertė viršija 150 eurų. Taip pat importo mokesčių suma gali padidėti, kai siuntose yra gabenamos akcizinės prekės – bus skaičiuojamas akcizo mokestis. Tuo tarpu importo PVM reglamentavimas nesikeičia – kaip ir iki šiol siuntoje siunčiamų prekių pristatymo išlaidos bei Lietuvos pašto atstovavimo muitinei mokestis sudaro PVM apmokestinamos vertės dalį”, – pažymėjo Vilniaus teritorinės muitinės pašto posto vyr. inspektorius Valdas Bartaška.

Lietuvos pašto inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas