Utenos rajone – pirmasis šiais metais afrikinio kiaulių maro atvejis

Utenos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau – Utenos VMVT) informavo, jog šių metų birželio 6 dieną gyventojas telefono skambučiu pranešė, kad Stalnioniškio kaimo miške (Vyžuonų sen.) rasta suaugusio šerno gaišena. Atvykus specialistams, gaišena buvo saugiai supakuota ir išsiųsta į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą afrikinio kiaulių maro (AKM) ligai nustatyti. Gaišenos gulėjimo vietoje ir apie ją atlikta dezinfekcija autorizuotais biocidais, skirtais afrikinio kiaulių maro sukėlėjui nukenksminti.

 

Birželio 8 dieną remiantis Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto atliktų tyrimų protokolo išvadomis, Utenos VMVT konstatavo, jog medžiotojų klubo „Vyžuonos” medžioklės plote rastam nugaišusiam šernui nustatytas afrikinis kiaulių maras.
Paaiškėjus, kad Stalnioniškio kaime aptiktas afrikinio kiaulių maro židinys, nustatyta 3 km ligos židinio apsaugos zona, šioje vietovėje pastatyti perspėjantys ženklai.
Kadangi į 3 kilometrų spindulio zoną patenka Anykščių rajono Svėdasų bei Debeikių seniūnijoms priklausančių kaimų ir viensėdžių teritorijos, apie šį afrikinio kiaulių maro židinį informuota ir Anykščių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.
Pasak specialistų, Utenos rajono medžiotojų klubui „Vyžuonos” laikinai uždrausta į organizuojamas medžiokles kviestis medžiotojus iš kitų šalies teritorijų. 3 kilometrų spinduliu apie AKM židinį esančiose Vyžuonų seniūnijos Stalnioniškio, Zablūdavos, Pauliukiškių, Starkų, Bėdžių, Čerioškavietės, Karališkio kaimų ir Vyžuonų viensėdžio teritorijose medžiotojai ne mažiau kaip vieną mėnesį, ir ne rečiau kaip vieną kartą per savaitę galės vykdyti medžioklės plotų apžiūrą, siekiant surasti nugaišusius šernus ir apie rezultatus pranešti Utenos VMVT.
Utenos VMVT primena, jog radus gamtoje nugaišusį gyvūną, būtina vengti tiesioginio kontakto su gaišena, jos neliesti, nevartyti. Apie radinį nedelsiant pranešti Utenos VMVT (tel. 8 389 51933, 8 389 55841, 8 687 38638, 8 682 20 491 ar nemokama VMVT linija 8 800 40403) ir vykdyti tolimesnius pareigūnų nurodymus.

Laikraščio „Utenos diena” inf., Utenos VMVT nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas