Ugniagesiai gelbėtojai skambina pavojaus varpais

Ugniagesiai gelbėtojai įspėja šalies gyventojus: dėl nusistovėjusių karštų ir sausų orų pastaruoju metu šalies miškuose didėja gaisrų pavojus. Šių metų birželio 1 dienos duomenimis, ketvirta miškų gaisringumo klasė yra apėmusi Panevėžio, Anykščių, Kupiškio, Rokiškio, Utenos, Švenčionėlių, Kauno, Valkininkų, Šalčininkų ir Varėnos miškų urėdijas.

 

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis, per šią savaitę Lietuvoje atvirose teritorijose kilo 37, o miškuose – 6 gaisrai. Vienas iš šių gaisrų šiomis dienomis kilo Šiauliuose, prie Rėkyvos ežero, čia nusiaubta 4 ha jauno miško ir durpingos miško paklotės.
Utenos miškų urėdijos vyriausiasis miškininkas Valentinas Merkys teigė, kad Utenos rajone gaisrų miškuose pavojus yra didelis. „Miškininkai budi iki saulės laidos. Visur labai sausa. Jeigu ir toliau išliks tokie orai, kitą savaitę svarstysim galimybę apriboti lankymąsi miškuose”, – teigė V. Merkys.
Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas, atsižvelgdamas į išaugusį gaisrų pavojų miškuose, prašo gyventojų į tai atkreipti dėmesį ir primena atvejus, kuomet kyla didžiausias pavojus gaisrui.
Dažniausiai gaisrus miškuose sukelia neatsargūs poilsiautojai, numetę neužgesintą nuorūką, degtuką arba palikę rusenantį laužą. Nereikėtų pamiršti, kad miškuose gausu sausos žolės, spyglių, dervingų medžių šakelių, sausų samanų, kurios užsiliepsnoja ir dega labai greitai.
Ypač didelį pavojų miškams kelia deginami laužai. Juos leidžiama kurti tik specialiose aikštelėse, apsuptose iš visų pusių ne siauresne kaip 0,5 metro mineralizuota zona. Tai iki nedegančio grunto pašalintos miško paklotės juosta. Arti laužavietės neturi būti sausos žolės, medžių, durpingo grunto ar kitokių degių medžiagų. Negalima kurti didelių laužų, kai pučia stiprus vėjas, nes žiežirbos gali uždegti medžius. Esant sausam ir karštam orui, kūrenti  miške laužus draudžiama. Paliekant laužą būtina įsitikinti, kad jis gerai užgesintas. Patikimiausia žarijas užgesinti vandeniu arba užberti žemėmis.
Dar viena su žmogaus veikla susijusi gaisrų miškuose priežastis – automobiliai ir kitos transporto priemonės. Kibirkštys, lekiančios iš automobilių, traktorių, miškovežių ir kitų transporto priemonių variklių arba netvarkingų išmetamųjų vamzdžių, gali uždegti sausą miško paklotę.
Pastebėję miške įsiplieskiantį gaisrą, reikia pasistengti patiems jį užgesinti, nes ugnis gali labai greitai išplisti į didesnius plotus. Užsidegusią miško paklotę nedideliame plote lengvai galima užgesinti užplakant liepsną medžių šakomis, drabužiais arba užtrypiant kojomis. Tokius gaisrus taip pat galima gesinti vandeniu arba užberti žemėmis. Nepavykus ugnies užgesinti, nedelsiant reikia skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 ir mėginti jos plitimui užkirsti kelią – kastuvu ar lazdomis išrauskite ne siauresnę kaip 0,5 metro mineralizuotą juostą.

Parengė Lina NARČIENĖ

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas