Ūkininkai domėjosi produktų gamyba ir pardavimu

Antradienį, gegužės 3 dieną, mūsų rajono ūkininkai atvyko į jiems skirtą konferenciją-atvirą diskusiją „Vietos produktų gamybos ir pardavimo skatinimas”, arba „Kaip padėti rajono ūkininkams gaminti ir parduoti maisto produkciją?”.

Gaminantys ir ketinantys gaminti maisto produktus ūkininkai išgirdo ne tik vertingos informacijos apie sėkmingus Zarasų rajono ūkininkų maisto produktų gamybos pavyzdžius, bet ir aptarė pagalbos ūkininkams galimybes bei pasiūlytas bendradarbiavimo formas, išklausė Utenos kolegijos dėstytojų bei Utenos regioninio profesinio mokymo centro mokytojų paskaitas apie žaliavos perdirbimo būdus, patirtį, galimybes, vartojimo tendencijas ir pan. Apie sėkmingus vietos produktų gamybos ir pardavimo pavyzdžius kalbėjo Sartų lankų jautienos kooperatyvo vadovas Gintaris Petrėnas, apie vietos produkcijos pardavimo tinklo kūrimo galimybes su susirinkusiaisiais diskutavo Lietuvos ūkininkų sąjungos Zarasų skyriaus pirmininkas Darius Viliūnas.
Į Utenos regioninį profesinio mokymo centrą susirinkusius dalyvius sveikino šio centro vadovas Zenonas Alekna, Utenos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Vidmantas Valinčius bei Utenos kolegijos direktoriaus pavaduotoja mokslui ir plėtrai dr. Vitalija Bartuševičienė.

PAPILDYTA:

Utenos rajono savivaldybės kartu su Utenos regioniniu profesinio mokymo centru bei Utenos kolegija organizuotos konferencijos–atviros diskusijos „Vietos produktų gamybos ir pardavimo skatinimas“ arba „Kaip padėti rajono ūkininkams gaminti ir parduoti maisto produkciją?“

REZOLIUCIJA
2016 m. gegužės 3 d.

Išklausę konferencijos dalyvių pranešimus, įvertinę ūkininkų, gaminančių vietos produktus pajėgumus ir poreikį produkcijos perdirbimui konferencija konstatuoja:

– Utenos krašto ūkiai pernelyg smulkūs, kad galėtų būti konkurencingi parduodami produkciją stambiems perdirbėjams (skerdieną, pieną);
– Vietos ūkiai nebus pajėgūs kiekvienas atskirai parduoti produkciją galutiniam vartotojui dėl laiko ir kitų sąnaudų.
– Utenos kolegijos ir Utenos regioninio profesinio mokymo centro maisto technologai turi žinių ir patirties, materialinę bazę, gali ir nori bendradarbiauti mokant ūkininkus perdirbti vietos produkciją ir kuriant naujų produktų receptūras.
– 2014-2020 m. Europos Sąjungos parama skirta būtent žemės ūkio produkcijos perdirbimui ir produktų kūrimui, kas sudaro prielaidas smulkių ūkių plėtrai Utenos krašte.

Atsižvelgdama į konferencijos metu išsakytas mintis, konferencija siūlo:

Didinti Utenos krašto ūkininkų pagaminamos produkcijos pardavimo galutiniams vartotojams galimybes:
1) Parengti susitarimą tarp ūkininkų, Utenos kolegijos ir Utenos regioninio profesinio mokymo centro dėl bendradarbiavimo mokant krašto ūkininkus perdirbti produkciją ir ją pateikti galutiniam vartotojui.
2) Kartu su Lietuvos ūkininkų Sąjungos Zarasų skyriumi kurti pelno nesiekiantį vietos produkcijos realizacijos tinklą, kuriame būtų prekiaujama tik vietos gamintojų gaminama produkcija, į kurią kiekvienas gamintojas, kurio produkcija atitiks maisto saugos reikalavimus, ją galės pristatyti pardavimui.
3) Siekti, kad rajono ir seniūnijų centruose būtų įrengti ūkininkų turgeliai pritaikyti vietos ūkininkų pagamintai maisto produkcijai realizuoti.

Laikraščio „Utenos diena” inf., Vytauto Ridiko nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas