Edmundas Pupinis: „Utenoje didžiausia problema – verslo investicijų pritraukimas“

Artėjant Seimo rinkimams Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Utenos skyrius kandidatu į Seimą rinkimuose jau iškėlė Utenos rajono savivaldybės tarybos narį, Utenos regioninio profesinio mokymo centro Suaugusiųjų mokymo skyriaus vadovą Edmundą Pupinį. Jis į Uteną pasikvietė grupę Seimo narių ir su kiekvienu iš jų per savaitę aplankė daug kolektyvų, susitiko su įmonių ir organizacijų vadovais, daug dėmesio skyrė tiesioginiams pokalbiams su gyventojais.

Pasak kandidato, susitikimų ciklas, užsitęsęs savaitę, buvo labai naudingas ne tik Seimo nariams, bet ir jam pačiam. „Tai lyg ir tam tikra nauja pažintis, tiesioginis Seimo narių ir mano, kaip rajono politiko, darbas būti kolektyvuose, domėtis jų problemomis, su kuriomis susiduria žmonės, dirbantys įvairiose sferose ir gyvenantys mūsų bendruomenėse”, – sakė E. Pupinis ir pridūrė, kad kiekvieno politiko pareiga žinoti, kuo kvėpuoja rinkėjai.
Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas Stasys Šedbaras vizito metu susitiko su Utenos kolegijos studentais bei dėstytojais. Seimo narys akcentavo, kad jam, dalyvaujant susitikimuose su policijos, prokuratūros pareigūnais, apylinkės teismo teisėjais ir vadovais, Utenos apskrities ugniagesiais, kurie Seimo nariui paliko gerą įspūdį, buvo svarbu pamatyti tikrą gyvenimą, kur nestokojama problemų, dar kartą jas įvardyti. „Viena svarbiausių mūsų šalies struktūrų – policija – naujame raidos etape. Utenos apskrities policijai vadovauja tikrai išmanantys savo darbą profesionalai, todėl valstybė ir tam tikros institucijos turi suprasti jų sudėtingo darbo situacijas ir padėti”, – įsitikinęs S. Šedbaras. Susitikime su Utenos trečiojo amžiaus universiteto senjorais paskaitos ,,Seimas. Kas tai?” metu papasakojo apie įstatymų priėmimo tvarką, Seimo nario darbotvarkę sesijos metu. Po paskaitos E. Pupinis ir S. Šedbaras atsakė į susirinkusiųjų klausimus.
Kitą dieną į Uteną atvykęs Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas, buvęs LR socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Dagys su E. Pupiniu apsilankė krizių centre „Angelų pieva”, kuriai vadovauja kun. Saulius Kalvaitis, susitiko su Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Utenos skyriaus darbuotojais, domėjosi teritorinės darbo biržos kolektyvo sprendžiamomis problemomis, nuvyko į socialinės globos namus Atkočiškėse. Labai šiltas pokalbis tarp E. Pupinio ir R. Dagio įvyko su Utenos tėvų asociacijos aktyvu. ,,Pastaraisiais metais mažėjantis gimstamumas, dažnai pasitaikančios socialinės problemos šeimose dėl menko pasirengimo šeimyniniam gyvenimui, atsakomybės stokos, piktnaudžiavimo alkoholiu verčia ieškoti kompleksinio problemos sprendimo, – sakė E. Pupinis. – Šių problemų neįmanoma išspręsti vien keičiant ir tobulinant įstatymus. Turi keistis ir pati visuomenė, vietos valdžia taip pat privalo būti kur kas jautresnė ir dėmesingesnė šeimų problemoms.”
Seimo Ekonomikos komiteto narys, buvęs LR ūkio ministras (2008–2011 m.) Dainius Kreivys Utenoje mato daug problemų. Apsilankęs kūrybinių industrijų centre „Taurapilis”, kai kuriose miesto įmonėse, pasikalbėjęs su individualios įmonės vadovu Algiu Kauliniu Pakalniuose D. Kreivys atkreipė dėmesį, kad Utenoje per mažai investicijų. Miestas kol kas gyvuoja tik dėl senųjų įmonių ekonomikos plėtros ir jų vadovų pasiaukojančio darbo. Plyno lauko investicijų, kaip pastebėjo Seimo narys, per dešimtmetį į miestą neatėjo. Anot D. Kreivio, dar viena problema – Utenoje nėra industrinio arba pramoninio parko, kuriame galėtų kurtis nauji investuotojai. „Tai bene vienintelis didesnis miestas arba apskrities centras Lietuvoje, kuriame nėra ne tik investuotojų, bet ir industrinio parko, kuriame galėtų kurtis lietuviško ir užsienio kapitalo įmonės, – pastebėjo D. Kreivys. – Utenos valdžia smarkai vėluoja, nes buvusių Lietuvos pramonės centrų savivaldybės industrinius parkus steigė pasinaudodami Europos Sąjungos (ES) lėšomis, todėl, mano manymu, vienas iš pagrindinių Utenos savivaldybės vadovų uždavinių turėtų būti kuo skubesnis industrinio parko kūrimas.”
Jo mintis patvirtino ir E. Pupinis, sakydamas, kad į verslui reikalingos infrastruktūros plėtros ar į verslo pritraukimo projektus Utenoje per pastaruosiuos penkiolika metų nieko neinvestuota. ,,1999 metais man vadovaujant Utenos rajono savivaldybei buvo įsteigtas industrinis parkas, tačiau pasikeitus valdančiajai daugumai beveik visa industrinio parko žemė buvo privatizuota. Visa laimė, kad mieste dar yra ir gana sėkmingai dirba senosios didžiosios įmonės, turime pasiaukojančiai dirbančių įmonių vadovų, kurie savo iniciatyva daro viską, jog į veikiančias įmones investuotų arba jie patys, arba jų užsienio partneriai”, – akcentavo E. Pupinis.
Kalbėdamas su rajono bendruomenių atstovais Sudeikiuose ir Kuktiškėse, E. Pupinis atkreipė dėmesį, kad vietinei valdžiai trūksta jautrumo sprendžiant kaimiškų bendruomenių problemas. Utenos valdžia vengia diskusijų dėl uždaromų pradinių mokyklų ir darželių. Nors socialdemokratų vadovaujamos vyriausybės programoje buvo žadama saugoti kaimo mokyklas ir keisti mokyklų finansavimo modelį pereinant prie klasių komplektų, o ne mokinių krepšelio finansavimo, pažadai ir liko pažadais. Šiuose susibūrimuose dalyvavo ir Seimo narys, Audito komiteto pirmininkės pavaduotojas Donatas Jankauskas. Baigiantis dar vienai susitikimų dienai kalbėdamas apie šiandienines problemas Utenos regiono vietos veiklos grupėje, kuriai vadovauja Jolita Umbrasienė, pabrėžė valdžios nerangumą sprendžiant bendruomenių finansavimo ir kitas problemas, su kuriomis susiduria vietos veiklos grupės, siekiančios į bendruomenes pritraukti kuo daugiau ES lėšų. Seimo narys jaudinosi, kad ši Vyriausybė iš bendruomenių atėmė lėšas, du procentus mokesčių mokėtojų nepaskirstytų pajamų mokesčių dalį, kuri vadovavimo Socialinių reikalų ir darbo ministerijai metu jo iniciatyva buvo paskirstoma seniūnijoms. ,,Tai tiesiog žiaurus smūgis bendruomenėms, iš esmės mažinantis jų savarankiškumą”, – sakė Seimo narys.
Kaimo reikalų komiteto narys, buvęs žemės ūkio ministras (2008–2012 m.) Kazys Starkevičius apsilankė bendrovėje „Rokiškio pienas”, kur daugiausia dėmesio skyrė pokalbiui su rajono ūkininkais. Apsilankęs jaunojo ūkininko Mindaugo Kinderio ūkyje, Seimo narys džiaugėsi puikiomis jo ekonomikos žiniomis, jo užsibrėžtu tikslu plėsti ūkį, domėjosi sunkumais, kurių kyla nelengvame šiandienio žemdirbio kelyje. E. Pupinis ir K. Starkevičius, užsukę pas Leliūnų krašto ūkininkę Valę Kulakauskienę, domėjosi jos rūpesčiais, kurių kilo dėl tiesioginių išmokų.
E. Pupinis į Utenos rajono savivaldybės tarybą buvo renkamas nuo 1997 m., 1997–2000 m. buvo Utenos rajono savivaldybės meru, 2000–2004 m. vadovavo draudimo kompanijos Utenos regiono padaliniui, 2004–2008 m. ir 2008–2012 m. kadencijoms Utenos vienmandatėje apygardoje buvo išrinktas Seimo nariu, dirbo Ekonomikos, Audito, Europos reikalų komitetuose, buvo Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininku. Šiuo metu E. Pupinis jau antrą kadenciją yra Utenos rajono savivaldybės tarybos narys, Kontrolės komiteto pirmininkas, opozicijos lyderis. Svarbiausiu prioritetu rajone įvardija verslo investicijų pritraukimą, tinkamą dėmesį, savalaikį problemų sprendimą švietimo sistemoje ir bendruomeninės savivaldos plėtrą.

Autoriaus nuotr.                                                         

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas