Visa Lietuvoje legaliai parduodama produkcija – saugi

Lietuvos gyventojai neturi nerimauti dėl šalies rinkoje parduodamų maisto produktų, visa legaliai parduodama produkcija yra griežtai kontroliuojama ir saugi. Teisėsaugos institucijų išaiškintas nelegalios prekybos paukštiena atvejis – kriminalinis nusikaltimas, tačiau tyrimo metu rasta galimai nesaugi paukštiena vartotojų nepasiekė.

„Negalima spekuliuoti šio tyrimo duomenimis, nustatytus faktus supinant su visuomenėje paplitusiais mitais apie maisto saugą. Visų pirma, tai neatsakinga mūsų vartotojų atžvilgiu, o be to, menkina Lietuvos pozicijas derybose dėl maisto produktų eksporto. Kitos šalys atidžiai stebi ir analizuoja visą informaciją apie maisto saugos kontrolės sistemą mūsų šalyje. Šiuo metu maisto produktus Lietuvos gamintojai gali eksportuoti į 170  pasaulio valstybių ir informacijos, kad tų šalių vartotojams būtų pateikta nesaugi produkcija, niekada negavome. Tad neturėtume patys žlugdyti taip sunkiai sukurto Lietuvos, kaip labai kokybiško maisto šalies, įvaizdžio”, – pabrėžė VMVT direktorius Jonas Milius.
J. Miliaus teigimu, Lietuvoje maisto saugą užtikrinančią sistemą nuo gamintojų, importuotojų iki vartotojų kasmet audituoja ir vertina apie 10 skirtingų užsienio ekspertų ir auditorių komandų. Tyrimų duomenimis, 99 % Lietuvoje parduodamų maisto produktų yra saugūs (Europos Sąjungoje šis rodiklis sudaro apie 97 %). Mažėja tiek ūmių infekcinių žarnyno susirgimų protrūkių, tiek ir jų metu susirgusių žmonių. Kasmet patikrinimų metu VMVT inspektoriai uždraudžia realizuoti ir nukreipia sunaikinti vidutiniškai apie 2 tūkst. tonų nesaugių ir nekokybiškų maisto produktų. Pavyzdžiui, 2015 m. neleista realizuoti 19 tonų mėsos ir jos gaminių, 2014 m. – 14 tonų.
„Maisto produktų saugos ir kokybės kontrolė nuo pagaminimo iki realizavimo yra labai griežta. Žinoma, nustatyti ir sustabdyti nelegalios veiklos atvejus yra įgalioti policijos ir finansinius nusikaltimus tiriančių tarnybų pareigūnai, tačiau su maistu susijusių tyrimų metu pasitelkiama ir mūsų specialistų pagalba”, – sakė VMVT vadovas.
Anot jo, nuo 2014 m. įvairių tarnybų tyrėjams VMVT pateikė informaciją apie daugiau nei 1 tūkst. įmonių ir fizinių asmenų, kurių veikla gali kelti įtarimų. Per pastaruosius 5 metus, bendradarbiaujant su Policijos ir Mokesčių inspekcijų pareigūnais, išaiškinta 18 nelegalia veikla užsiimančių mėsos perdirbimo cechų.

VMVT inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas