Utenos miestui – galimybė susitvarkyti paviršinių nuotekų sistemas

Šiuo metu vyksta kvietimas teikti paraiškas naujai regioninei priemonei, kuria siekiama sumažinti paviršinių vandens telkinių taršą ir sumažinti užtvindymo riziką urbanizuotose teritorijose. Miestai, turintys daugiau nei 20 tūkst. gyventojų, galės modernizuoti, o galbūt net ir iš naujo sukurti ar išplėsti miestų paviršinio vandens nuotekų infrastruktūrą. Taip pat yra galimybė gauti finansavimą atlikti esamos sistemos inventorizaciją.

Pastaraisiais metais Lietuva sulaukia vis smarkesnių liūčių, pavyzdžiui, 2012 m. net 19 proc. buvo viršytas santykinis kritulių normos rodiklis, o esamos paviršinio vandens surinkimo sistemos yra nepajėgios priimti tokio vandens srauto, todėl liūčių metu neretai dalis miesto teritorijų yra tiesiog užtvindomos dėl to nukenčia ne tik eiliniai šalies gyventojai, bet padaroma didelė žala aplinkai ir šalies ekonomikai.
Reikia pažymėti, kad paviršinės nuotekos dažniausiai būna užterštos naftos produktais, sunkiaisiais metalais ir kitas teršalais. Negana to, paviršinių nuotekų sistemos per daugelį metų yra susidėvėjusios, joms reikalinga rekonstrukcija. Tik iki 9,4 proc. į paviršinius vandens telkinius išleidžiamų paviršinių nuotekų yra išvalytos iki nustatytų normų, todėl esama paviršinių nuotekų surinkimo ir valymo infrastruktūros būklė  vertinama kaip nepatenkinama.
Naujame laikotarpyje, siekiant sumažinti užtvindymo riziką ir neigiamą poveikį aplinkai, iš viso bus paskirstyti 60,8 mln. eurų 10-yje šalies regionų. t. y. 16 šalies miestų, kuriuose gyventojų skaičius yra perkopęs 20 tūkst. gyventojų ribą: Alytus, Kaunas, Jonava, Kėdainiai, Klaipėda, Marijampolė, Panevėžys, Šiauliai, Tauragė, Mažeikiai, Plungė, Telšiai, Utena, Visaginas, Ukmergė, Vilnius.
Būsimiems pareiškėjams – regionų paviršinių nuotekų tvarkytojams kartu su savivaldybėmis, kurie dalyvauja projektų partnerių teisėmis, numatyta apmokėti iki 85 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų. Projekto vykdytojai kartu su partneriais atitinkamai turi prisidėti ne mažiau kaip 15 proc. išlaidų.
Projektinius pasiūlymus pareiškėjai gali teikti iki balandžio mėnesio, sutarčių pasirašymas projektų įgyvendinimui numatytas metų pabaigoje, o darbų įgyvendinimas – kitų metų I ketvirtį. Tikimasi, kad įgyvendinus šią priemonę, iki 2019 m. net 20 proc. sumažės neapskaityto paviršinio vandens nuotekų dalis, į aplinką be valymo išleistų paviršinių nuotekų kiekis sumažės nuo 90 proc. iki 79 proc., o plotas, iš kurio surenkamas lietaus vanduo, padidės iki 4,2 tūkst. ha.

Aplinkos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas