Vienas neatsargus žingsnis gali lemti apsinuodijimą smalkėmis

Pagaliau sulaukėme ilgai lauktos žiemos. Deja, šaltukas bei baltas sniegas atneša ne tik džiaugsmą, bet ir pateikia įvairių nemalonumų, o kartais ir nepataisomų dalykų. Ypač didelio atsargumo bei saugumo taisyklių turi laikytis krosnimis patalpas šildantys gyventojai.

Per šalčius daugiausia laiko praleidžiama namuose. Kad būtų jauku ir gera, dažniau ir stipriau kūrenama krosnis. Dėl neatsargumo kiekvienais metais registruojami apsinuodijimai smalkėmis. Smalkėmis apsinuodijama, kai iškūrenus krosnį per anksti užsklendžiama sklendė. Ją visiškai uždaryti galima, kai ugnis baigia rusenti.
Net ir puikiai veikiantis dujų ar kieto kuro katilas, susidarius tam tikroms sąlygoms, gali į aplinką skleisti anglies monoksidą. Dėl saugios aplinkos šalia šių įrenginių būtina įtaisyti anglies monoksido (smalkių) detektorių.
Pavojinga sėdėti uždaroje patalpoje, pavyzdžiui garaže, užvedus automobilį. Galima smalkėmis apsinuodyti net lauke, jei automobilio salonas nesandarus, o išmetamas dujas vėjas pučia į automobilį.
Smalkes patalpoje sunku arba net neįmanoma pajausti, nes jos bespalvės, bekvapės, vietiškai nedirginančios dujos. Kvėpuojant smalkėmis užterštu oru, jos sparčiai jungiasi su kraujyje esančiu hemoglobinu. Toks junginys pažeidžia centrinę nervų sistemą, ir žmogus tampa lengvai apsvaigęs, vėliau netenka sąmonės, prasideda traukuliai. Skubiai jam nesuteikus pagalbos gali baigtis labai liūdnai.
Lengvesniais apsinuodijimo atvejais atsiranda galvos skausmas, svaigimas, pykinimas. Smalkės greičiau paveikia rūkančius žmones, nes anglies monoksidas jau apie 20 procentų yra paveikęs kraujyje esantį hemoglobiną. Todėl ir nedidelės smalkių koncentracijos tokiems asmenims pakanka, kad kiltų grėsmė gyvybei.
Įtarus, kad žmogus apsinuodijo smalkėmis, kuo skubiau jį išveskite į gryną lauką ir nedelsdami kvieskite medicininę pagalbą, o patalpas gerai išvėdinkite.

Utenos visuomenės sveikatos centro inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas