Gera žinia elektros vartotojams – nuo sausio 1 dienos elektra atpigs

Nuo kitų metų elektros energijos kaina gyventojams vidutiniškai mažės apie 0,2 cento už kilovatvalandę. Naujos kainos įsigalios nuo 2016 metų sausio 1 dienos, tad jas reikės taikyti, kai bus atsiskaitoma už sausio mėnesį suvartotą elektros energiją.

Elektros tiekimo ir skirstymo bendrovė LESTO pateikė Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai (VKEKK) pakoreguotas galutines 2016 metų visuomenines elektros energijos ir persiuntimo paslaugos kainas. Numatoma, jog VKEKK naujas kainas paskelbs gruodžio 30 dieną. Elektros energijos kainos buvo pakoreguotos, atsižvelgiant į Suskystintų gamtinių dujų terminalo įstatymo pataisas.
Kaip informuoja LESTO, tam įtakos turi nuolat didinamas bendrovės veiklos efektyvumas. Dėl šios priežasties skirstymo paslaugų kaina mažėjo pastaruosius ketverius metus. Teigiamos įtakos veiklos efektyvumui ateityje turės LESTO ir gamtinių dujų skirstymo bendrovės „Lietuvos dujos” sujungimas į vieną įmonę – „Energijos skirstymo operatorius” (ESO). Skaičiuojama, jog vien dėl sujungimo veiklos sąnaudos sumažės 5 procentais, o metinis sutaupymo efektas sieks 3,6 mln. eurų.
Nuo 2016 metų sausio 1 dienos „Standartinio” vienos laiko zonos tarifo plano, kuriuo šiuo metu atsiskaito 70 proc. privačių LESTO klientų, kaina bus 12,70 cento už kWh – tai 1,6 proc. mažiau nei šiemet. 2015 metais šį planą pasirinkę LESTO klientai moka 12,90 cento už kWh.
LESTO klientai, pasirinkę „Standartinį” dviejų laiko zonų tarifo planą, kitąmet mokės 13,50 cento (dienos metu darbo dienomis) ir 9,70 cento už kWh (nakties metu ir savaitgaliais). Dviejų laiko zonų tarifo planai rekomenduojami tiems klientams, kurie bent 30 proc. elektros energijos suvartoja naktimis, savaitgaliais ir švenčių dienomis.
2016 metais „Elektrinių viryklių” vienos laiko zonos tarifo plano kaina bus 12,60 cento už kWh – 1 proc. mažesnė nei šiemet.
Verslo klientams, gaunantiems elektros energiją iš vidutinės įtampos tinklų, nuo 2016 metų persiuntimo paslaugos kainos vidutiniškai didės apie 0,18 cento už kWh, iš žemosios įtampos tinklų – vidutiniškai didės 0,28 cento už kWh. Tam didžiausią įtaką turėjo perdavimo ir sisteminių paslaugų kainų padidėjimas. Tuo tarpu svertinė skirstymo paslaugos kaina verslui taip pat mažėjo.
Konkrečių verslo klientų išlaidos už elektros energijos persiuntimo paslaugą gali skirtis.
LESTO veiklą nuo 2016 metų sausio 1 dienos tęs nauja bendrovė „Energijos skirstymo operatorius” (ESO). Dėl to LESTO klientams nereikės imtis jokių papildomų veiksmų. Ir toliau bus galima naudotis atsiskaitymo knygelėmis, galios turimos sutartys su LESTO, banko kodai ir ruošiniai išliks nepakitę.

Parengta pagal LESTO inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas