Lietuvos savivaldybių indeksas 2015: Utenos rajonas nusirito

Lietuvos laisvosios rinkos institutas jau penktus metus įvertino geriausiai besitvarkančias savivaldybes Lietuvoje. Iš didžiųjų šį kartą karūna atiteko Vilniaus miestui. Mažųjų savivaldybių lyderės pirmą kartą net dvi: Kauno ir Klaipėdos rajonai – abi savivaldybės surinko vienodai balų ir puikuojasi indekso garbingiausioje vietoje.

2015 metais Utena nusirito žemyn: jei praėjusiais metais surinko 59 balus iš 100 ir indekse užėmė 9 vietą iš 53 rajonų savivaldybių, šįmet tesurinko 46,3 balo iš 100 galimų ir su kaimyniniu Rokiškio rajonu dalijasi 27-28 vietas. Mūsų rajone geriausiai įvertinta „Sveikatos ir socialinės rūpybos” sritis, „Turto valdymas”. Prastesni balai skirti „Komunalinių paslaugų”, „Transporto” bei „Administracijos” sritims.

Utena nėrė žemyn

Utenos rajonas, kaip ir kaimyninis Rokiškio rajonas, surinko 46,3 balo iš 100 galimų ir dalijasi 27-28 vietas. Utenoje geriausiai įvertinta „Sveikatos ir socialinės rūpybos” sritis, „Turto valdymas”. Prastesni balai skirti „Komunalinių paslaugų”, „Transporto” bei „Administracijos” sritims.
Praėjusiais metais Utenos rajono savivaldybėje socialinės pašalpos gavėjų dalis buvo beveik dvigubai mažesnė už tirtų savivaldybių vidurkį, atitinkamai 3,6 ir 6,3 proc. Būsto šildymo kompensacijos gavėjų dalis taip pat buvo viena mažiausių. „Turto valdymo” srityje išskirtinis rodiklis – savivaldybei priklausančių pastatų ir patalpų plotas, tenkantis 100 gyventojų, kuris buvo vienas mažiausių tarp tirtų savivaldybių. Savivaldybei priklausantis nenaudojamas plotas, tenkantis 100 gyventojų, taip pat fiksuotas vienas mažiausių.
„Komunalinių paslaugų” vertinimą pablogino tai, kad šilumos, atliekų surinkimo ir daugiabučių administravimo rinkose veikia mažai privataus sektoriaus atstovų. Geriamojo vandens kainos buvo ganėtinai aukštos, tačiau šilumos – pačios mažiausios iš vertintų 54 savivaldybių. „Transporto” srities vertinimą pablogino tai, kad nė vienam maršrutui nebuvo skelbti viešieji konkursai ir mažą jų dalį aptarnavo privatūs vežėjai. „Administracijos” srityje savivaldybei patariama daugiau dėmesio skirti internetinei svetainei, kuri pagal bendruosius reikalavimus įvertinta pakankamai prastai. Taip pat Utenos r. savivaldybė yra viena iš nedaugelio, kurioje nėra numatytos administracinės naštos mažinimo priemonės.

Kaimynams – dar prastesni įvertinimai

Įdomu sužinoti, kaip sekėsi mūsų kaimynams.
Ignalinos rajonas. Ignalinos r. savivaldybė šiemet užima paskutinę vietą – ji surinko 23,5 balo iš 100 galimų. Tik „Administracija” ir „Turto valdymas” buvo įvertinta geriau nei vidutiniškai. Mažiausiai balų skirta „Komunalinių paslaugų”, „Mokesčių” ir „Švietimo” sritims.
Molėtų rajonas. Molėtų r. savivaldybė, surinkusi 39,6 balo iš 100, šiemet užima 40 vietą. „Mokesčiai” buvo geriausiai įvertinta sritis, taip pat daugiau nei vidutiniškai balų pelnyta „Biudžeto” ir „Komunalinių paslaugų” srityse. Mažiausiai balų skirta „Investicijoms ir plėtrai”, „Transportui” bei „Sveikatai ir socialinei rūpybai”.
Anykščių rajonas. Anykščių r. savivaldybė, surinkusi 34,3 balo iš 100, užėmė 51 vietą tarp 54 mažųjų savivaldybių. „Komunalinės paslaugos”, „Turto valdymas” ir „Mokesčiai” gavo mažiausiai balų. Gana gerai įvertintas „Biudžetas”, „Administracija” ir „Transportas”.
Zarasų rajonas. Zarasų r. savivaldybė šiemet dalijasi 43-45 vietas su Šiaulių r. ir Kupiškio r. savivaldybėmis, surinkus 38 balus iš 100 galimų. Geriau nei vidutiniškai įvertinta „Mokesčių” sritis. „Švietimas”, „Investicijos ir plėtra” bei „Komunalinės paslaugos” pateko tarp prasčiausiai įvertint sričių.

Trumpai:

Didžiųjų miestų savivaldybių reitingas. 6-ių miestų savivaldybių reitinge pirmauja Vilniaus miestas (73 balai iš 100 galimų). Toliau rikiuojasi Klaipėdos m. (68), Šiaulių m. (49), Panevėžio m. (43), Kauno m. (39), Alytaus m. (37) savivaldybės.
Mažųjų savivaldybių reitingas. Geriausiųjų penketuką (iš 54-ių mažųjų savivaldybių) sudaro: Kauno r. ir Klaipėdos r. (73 balai iš 100), Druskininkų r. (68), Širvintų r. (66), Palangos m. (64) savivaldybės.
Plačiau apie Utenos rajono savivaldybės tyrimo rezultatus skaitykite artimiausiuose „Utenos dienos” numeriuose.

Laikraščio „Utenos diena” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas