Gauti socialinę paramą galima neišeinant iš namų

Įvairių prašymų pildymas ir jų teikimas valstybės institucijoms visada užima laiko. Todėl šalies gyventojams tikru išsigelbėjimu gali tapti galimybė tai atlikti naudojantis socialinėmis e. paslaugomis. Tą iliustruoja jaunos šeimos pavyzdys.

Išmoką gavo neišėję iš namų

Prieš pusmetį Vaido ir Simonos Žukauskų gyvenime nutiko vienas džiaugsmingiausių įvykių – porai gimė ilgai laukta dukra Ūla. Nepaisant daugybės sveikinimų ir pakilios nuotaikos, naujuosius tėvelius užgulė ir pirmieji kūdikystės rūpesčiai. Nieko nuostabaus, kad visi dalykai, tiesiogiai nesusiję su kūdikiu, Žukauskų gyvenime buvo nustumti į šoną.
Tokiose situacijose itin praverčia šiuolaikinės komunikacijos priemonės ir galimybė įvairius reikalus sutvarkyti nuotoliniu būdu. Visi naujieji tėveliai gali pasinaudoti jau antrus metus veikiančios Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis sukurtos Socialinės paramos šeimai informacinės sistemos (SPIS) galimybėmis. Interneto svetainėje spis.lt visi ką tik tėvais tapę šalies gyventojai gali pateikti prašymą dėl vienkartinės išmokos gimusiam ar įvaikintam vaikui skyrimo.
„Jeigu būtų reikėję kažkur vykti ir pildyti dokumentus gyvai, prašymą dėl išmokos greičiausia būtume pateikę, kai Ūla jau būtų atšventusi vienerių ar dvejų metų gimtadienį. Dabar dokumentus užpildėme neiškėlę kojos iš namų ir po kelių savaičių pinigai jau buvo banko sąskaitoje”, – patirtimi dalijosi V. Žukauskas.

Galima pateikti įvairius prašymus

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Bendrųjų reikalų departamento direktorės Aistės Pikiotienės, prašymai dėl vienkartinių išmokų gimusiam ar įvaikintam vaikui yra dažniausia spis.lt naudojama elektroninė paslauga. Interneto svetainėje spis.lt galima pateikti elektroninius prašymus dėl išmokos vaikui, socialinės pašalpos bei įvairių kitų šalpos pensijų skyrimo, būsto šildymo ar transporto išlaidų kompensacijų. Iš viso interneto svetainėje spis.lt galima pateikti 26 elektroninius prašymus socialinei paramai gauti.
SPIS atneša naudos ir valstybės institucijoms, nes leidžia unifikuotai registruoti ir kaupti informaciją apie savivaldybėse teikiamą socialinę paramą, analizuoti šiuos duomenis pagal savivaldybes, paramos rūšis ir paramos gavėjus. Tai lemia ir skaidresnį pačių išmokų skyrimo procesą, mažina galimybes piktnaudžiauti pašalpų skyrimo tvarka, kai dėl tos pačios išmokos iš karto kreipiamasi į kelias savivaldybes.

Jau gauta kone 18 tūkst. prašymų

Beveik dvejus metus veikiantis spis.lt portalas yra gana aktyviai naudojamas. Iki 2015 m. spalio mėnesio per šią sistemą jau pateikta beveik 18 tūkst. elektroninių prašymų įvairioms išmokoms ir pašalpoms gauti.
Šiuo centralizuotu sprendimu šiuo metu naudojasi 60 šalies savivaldybių, dalis seniūnijų, vaikų teisių apsaugos skyriai ir daugiau kaip 1 000 mokyklų.
Jau netrukus SPIS planuojama papildyti naujomis socialinės paramos e. paslaugomis ir išplėsti ja besinaudojančių institucijų skaičių.

IVPK inf.    

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas