Integralios socialinės pagalbos teikimas Utenos rajone – nebe už kalnų

Po šią savaitę Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje savivaldybių atstovams pristatytos integralios socialinės pagalbos senyvo amžiaus žmonėms, neįgaliesiems bei vaikams gerosios patirties, paaiškėjo tai, kad mūsų rajono gyventojai netolimoje ateityje taip pat turės galimybę gauti socialinę globą ir slaugą jų namuose.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos specialistų teigimu, 2013-2015 metais integralią socialinę pagalbą Lietuvoje teikė 21 savivaldybė. Įgyvendinant bandomuosius projektus savivaldybės turėjo galimybę teikti integralią socialinę pagalbą (slaugą ir socialinę globą) senyvo amžiaus ar neįgalių žmonių namuose. Bandomieji projektai įkūrė daugiau nei 70 mobilių socialinių paslaugų srities darbuotojų ir slaugos specialistų komandų, jas apmokė, įsigijo visas reikiamas priemones ir pradėjo teikti integralios pagalbos paslaugas gyventojams.

Liepą patvirtintas Integralios socialinės pagalbos plėtros veiksmų planas, kuriame numatyta plėtoti integralią pagalbą. Vasaros viduryje 21 pilotinio Integralios pagalbos projekto vykdytojai buvo sukviesti aptarti tolimesnių veiksmų, norint ir toliau tęsti Integralių paslaugų teikimą gyventojams. Šią savaitę ministerijoje dalyvavo integralios pagalbos „naujokai”, t. y. 39 savivaldybių, kurios nusprendė teikti integruotas paslaugas savo savivaldybės gyventojams, atstovai. Pasak Utenos rajono savivaldybės administracijos Socialinių reikalų ir sveikatos apsaugos skyriaus vedėjos Ingos Šakalienės, dar ankstoka kalbėti apie konkrečią datą, kuomet šios paslaugos bus pradėtos teikti mūsų rajone, tačiau jau šiandien aišku, kad Utenos rajono savivaldybė tarp daugelio kitų nebus išskirtinė. „Ši paslauga labai reikalinga. Tačiau koks bus pačių gyventojų požiūris į socialinių paslaugų srities darbuotojus ir slaugos specialistus, dar nežinome. Neaišku, ar juos įsileis į namus, kaip bendraus ir pan.”, – teigė I. Šakalienė.

Pristačius integralios socialinės pagalbos plėtros veiksmų planus bei anketas, savivaldybės turės užpildyti ir pateikti ministerijai tam, kad būtų galima planuoti lėšas ir visą tolimesnį projektų įgyvendinimą.

Šiuo metu šalyje integralią socialinę pagalbą gauna daugiau nei 1100 žmonių ir dar apie 1000 žmonių, kurie prižiūri savo neįgalius ar senyvo amžiaus artimuosius, gauna konsultacijas, kaip geriausia yra rūpintis savo artimaisiais, kai nėra mobilių komandų narių (t. y. poilsio dienomis, vakarais). Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenims, integralios pagalbos paslaugas šių paslaugų gavėjai ir jų artimieji vertina itin teigiamai.

Integralios pagalbos programai numatoma skirti 11,6 mln. eurų.

Laikraščio „Utenos diena” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas